Γάζα: Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς μετά τη συμφωνία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Γάζα: Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς μετά τη συμφωνία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Συνεχίζονται οι αδιάκοποι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισραηλινά πλήγματα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν πανικό και φυγή εκτοπισμένων εξαιτίας των μαχών, που είχαν βρει καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες στην πελώρια αυλή της δομής υγείας. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, τουλάχιστον 81 νεκρούς, στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις και άλλες περιοχές του θυλάκου.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις διεξάγονται στις περιοχές όπου αναμένονται φάρμακα για τους ομήρους και ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη το Κατάρ ανακοίνωσε πως κλείστηκε συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, κατόπιν μεσολάβησης του εμιράτου και του Παρισιού, που αφορά την «είσοδο φαρμάκων  για τους ομήρους και σε αντάλλαγμα φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας».

«Τα φάρμακα και η βοήθεια θα σταλούν την Τετάρτη στην πόλη Αλ Αρίς» της Αιγύπτου «με δυο αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ, ενόψει της μεταφοράς τους στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του εμιράτου.

«Θα πεθάνουμε από το κρύο»

Βυθισμένη σε ανθρωπιστική κατάσταση που χαρακτηρίζεται καταστροφική, η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με κίνδυνο λιμού και κρίση δημόσιας υγείας, εν μέσω χειμώνα και κύματος ψύχους, δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

«Η κορούλα μου δεν μπορεί να κοιμηθεί, μου λέει συνέχεια πως κρυώνει, βλέπετε πως κοιμόμαστε κάτω, δεν έχω τίποτα να σκεπαστούμε, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο κρύο κάνει εδώ. Θα πεθάνουμε από το κρύο έξω, τι λέτε να κοιμηθούμε εδώ;», έλεγε,  η Χανίν Αντουάν, εκτοπισμένη στη Ράφα.

Η πιο μακρά διακοπή στις τηλεπικοινωνίες

Την ίδια στιγμή η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται την «πιο μακρά» διακοπή των τηλεπικοινωνιών που έχει καταγραφεί «από το ξέσπασμα του πολέμου» με «την πλειονότητα των κατοίκων να μην είναι σε θέση να έλθει σε επαφή με τον έξω κόσμο από τη 12η Ιανουαρίου», κατέγραψε η NetBlocks, υπηρεσία παρακολούθησης της διαδικτυακής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Αισιόδοξοι» για πιθανή σύναψη νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

Υέμενη: Αναστέλλονται ανθρωπιστικές αποστολές εξαιτίας των βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητά άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter