Υέμενη: Αναστέλλονται ανθρωπιστικές αποστολές εξαιτίας των βομβαρισμών από τις ΗΠΑ

Υέμενη: Αναστέλλονται ανθρωπιστικές αποστολές εξαιτίας των βομβαρισμών από τις ΗΠΑ
AP Photo/Hani Mohammed

Υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αρχίσει να αναστέλλουν ζωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη μετά τα πρόσφατα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε στόχους των Χούθι, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση κινδυνεύει να βαθύνει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ένας συνασπισμός 23 οργανώσεων βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, εξέδωσε κοινή δήλωση την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική κλιμάκωση θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο την ικανότητά τους να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες, ενώ θα επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η δήλωση της Τρίτης, που κυκλοφόρησε λίγο μετά τις αναφορές ότι άλλο ένα φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, έγραφε: «Μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και ΗΒ, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις επιχειρήσεις για λόγους ασφάλειας και ασφάλειας, ενώ άλλες αξιολογούν την ικανότητά τους να λειτουργούν».

Η παρέμβασή τους ήρθε μέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους εντός της Υεμένης από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από επιθέσεις της πολιτοφυλακής Χούθι που υποστηρίζεται από το Ιράν σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι είπαν ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι μια ισραηλινή κατάπαυση του πυρός θα οδηγούσε αμέσως στην ελεύθερη ροή των πλοίων.

Τα χτυπήματα προκάλεσαν εκτεταμένο συναγερμό σε μια φτωχή χώρα που ήδη ζει αυτό που ο ΟΗΕ περιγράφει ως μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο. Περίπου 21 εκατομμύρια Υεμενίτες – τα δύο τρίτα του πληθυσμού – βασίζονται σε βοήθεια για να επιβιώσουν.

Η Save the Children, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες βοήθειας στην Υεμένη με 700 άτομα προσωπικό, δήλωσε ότι είναι μεταξύ εκείνων που αξιολογούν επί του παρόντος τις δραστηριότητές της. Η Shannon Orcutt, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Υεμένη, είπε στον Guardian: «Αρκετοί από τους μεγάλους συνεργάτες μας έχουν ήδη σταματήσει τις υπηρεσίες τους επειδή ανησυχούν για την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού».

Η δήλωση, την οποία η Save the Children υπέγραψε μαζί με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Saferworld και τη Relief International, μεταξύ άλλων, ενθάρρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, μαζί με τους Χούθι, να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία «παρά στρατιωτικές επιλογές».

Πρόσθεσε: «Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται και να διασφαλίζεται η ασφαλής και η ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκληση για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να σωθούν ζωές και να αποτραπεί περαιτέρω αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή».

Διαβάστε επίσης: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ πληρώνει τη Google για χειραγώγηση αποτελεσμάτων αναζήτησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter