Γάζα: Οπτικές αποδείξεις για 64 τουλάχιστον αιχμαλώτους της Χαμάς

Γάζα: Οπτικές αποδείξεις για 64 τουλάχιστον αιχμαλώτους της Χαμάς
AP Photo/Maya Alleruzzo

Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν τουλάχιστον 64 αιχμαλώτους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εισβολής στο Ισραήλ που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση οπτικών στοιχείων που συνέλεξε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ανάμεσά τους ήταν 49 άνθρωποι που φαινόταν να είναι πολίτες – εννέα από αυτούς παιδιά – και 11 που φαίνονταν να είναι μέλη του ισραηλινού στρατού. Σε τέσσερις περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί αν ο αιχμάλωτος ήταν πολίτης ή στρατιώτης.

Ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση ούτε η Χαμάς, η μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα και εξαπέλυσε την επίθεση του Σαββάτου, δεν έχουν πει ακριβώς πόσοι άνθρωποι κρατούνται στη Γάζα, αλλά κορυφώνεται η αγωνία σε οικογένειες που ζουν στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή.

Συνολικά βρέθηκαν στοιχεία ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 106 άτομα κατά τη διάρκεια της εισβολής. Η Χαμάς έχει πει ότι κρατά «δεκάδες» ανθρώπους. Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι υπολογίζουν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν ομήρους από 100 έως 150 άτομα.

Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν όμηροι και οι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα από Παλαιστίνιους μαχητές είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερος από αυτούς που φαίνονται στα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Η Washington Post εξέτασε εκατοντάδες βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την έναρξη των μαχών. Για να αξιολογήσει εάν οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στη Γάζα, εντόπισε γεωγραφικά ορισμένες εικόνες που παρουσίαζαν αυτά τα άτομα ή βασίστηκαν γενικότερα σε οπτικούς δείκτες όπως ορατό περιβάλλον ή το γεγονός ότι μεταφέρονταν από ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές που πανηγύριζαν τη σύλληψή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, μέλη της οικογένειας των αιχμαλώτων επιβεβαίωσαν ότι μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα οπτικά στοιχεία δεν παρείχαν αρκετές πληροφορίες για να διαπιστωθεί εάν ένας αιχμάλωτος είχε μεταφερθεί στη Γάζα και άλλες απαγωγές που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αποτυπωθεί καθόλου σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Το ερώτημα πόσοι άνθρωποι κρατούνται από τη Χαμάς, τις συμμαχικές της ένοπλες ομάδες και άλλους στη Γάζα θα είναι κρίσιμο τις επόμενες ημέρες. Από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών κρατών το 1973, τόσοι πολλοί Ισραηλινοί πολίτες ή στρατιώτες δεν κρατήθηκαν αιχμάλωτοι. Τη Δευτέρα, η Χαμάς απείλησε να εκτελέσει έναν όμηρο για κάθε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στοχεύει Παλαιστίνιους στα σπίτια τους «χωρίς προειδοποίηση». Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τοποθεσίες σε όλη τη Γάζα καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή που θα μπορούσε να βάλει ομήρους στη μέση ενός καταστροφικού χερσαίου πολέμου. Η αεροπορική εκστρατεία έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 1.100 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 5.339, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τα βίντεο με τους αιχμάλωτους της Γάζας στο washingtonpost.com

Διαβάστε επίσης: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα: Συγκλονιστικό βίντεο όταν πύραυλος του Ισραήλ ισοπεδώνει κατοικία

Ξεκίνησε στο Ισραήλ το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για το φιάσκο της επίθεσης από την Χαμάς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter