Γάζα: Παγκόσμια ανησυχία για τη σφαγή στη Ράφα – «Το Ισραήλ παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου»

Γάζα: Παγκόσμια ανησυχία για τη σφαγή στη Ράφα – «Το Ισραήλ παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου»

Τουλάχιστον 67 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Το λουτρό αίματος συνεχίζεται στη Γάζα, την ώρα που το Τελ Αβίβ πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης Ισραηλινών ομήρων στη Ράφα, σημείο όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι από τη Βόρεια Γάζα.

Η συνεχιζόμενη σφαγή στην περιοχή έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις κινήσεις του Ισραήλ, ενώ αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια «θρασύδειλη περιφρόνηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ)», σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ οφείλει «να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα.

«Το Ισραήλ παραβιάζει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο, οι οποίες του ζητούν να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνιστά γενοκτονία», δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα, Φραντσέσκα Αλμπανέζε.

Ακόμα, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον: «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καθήκον όχι απλώς να υποστηρίξει τις εντολές του ICJ, αλλά να αλλάξει την πολιτική της για το Ισραήλ, με την αναστολή της προμήθειας όπλων στη χώρα». «Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε προθεσμία έως τις 23 Φεβρουαρίου για να αναφέρει στο δικαστήριο τι έχει κάνει για να συμμορφωθεί με τις έξι εντολές που έλαβε από τη Χάγη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έλαβαν χώρα παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, οι οποίες  είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανά νέα πλήγματα στη Ράφα, ζητώντας από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κλιμακώσει τα χτυπήματα, όταν ο ίδιος διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί για επίθεση επίθεση στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, καλώντας τον να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων σε οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στη Ράφα. Η επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν η πρώτη από τότε που ο Μπάιντεν είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ήταν «υπερβολικές».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, είχε δηλώσει πριν από τις νέες επιθέσεις, ότι «μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια νέα αδικαιολόγητη ανθρωπιστική κρίση».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα «εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς ή στον ελάχιστο βαθμό» και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν υπό αντίξοες συνθήκες».

Νετανιάχου: Μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων

Ο Νετανιάχου συνεχίζει ωστόσο απτόητος, καθώς δήλωσε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ότι «μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης ως τη νίκη θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας από τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα χάσουμε καμία ευκαιρία να τους φέρουμε πίσω», τόνισε σε ανακοίνωσή του. «Χαιρετίζω τους γενναίους πολεμιστές μας για την τολμηρή τους δράση που οδήγησε στην απελευθέρωση» των δύο ομήρων, πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι η ανακοίνωση του Νετανιάχου έγινε αφού οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ απελευθέρωσαν δύο ομήρους στη διάρκεια επιχείρησης στη Ράφα.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Νύχτα τρόμου στη Ράφα με 67 νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Η αντίδραση του ΠΟΥ

Γάζα: Λουτρό αίματος στη Ράφα από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Τουλάχιστον 60 νεκροί (Videos)

Λιβύη: «Κατηγορώ» για Φλώρο και τέσσερις στρατηγούς

Απίστευτη καταγγελία πατέρα νεκρού στα Τέμπη: Η Εισαγγελέας του Α.Π. είπε «πώς κάνετε έτσι, είναι ένα μικρό ηθικό θέμα»

ΗΠΑ: Σε ΜΕΘ ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν – Τι συνέβη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter