Γάζα: Πότε ξεκινά η προσωρινή κατάπαυση του πυρός – Οι λεπτομέρειες για τους ομήρους

Γάζα: Πότε ξεκινά η προσωρινή κατάπαυση του πυρός – Οι λεπτομέρειες για τους ομήρους

Σε λεπτομερείς ανακοινώσεις για τις προβλέψεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανταλλαγής ομήρων και άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα προχώρησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από το Κατάρ, την Χαμάς και το Ισραήλ, η κατάπαυση του πυρός ξεκινάει στις 10 το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσει για τέσσερις ακόμα μέρες, ενώ μπορεί υπό όρους και να παραταθεί.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ακροδεξιός υπουργός του Νετανιάχου αντιδρά για την προσωρινή εκεχειρία – «Δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο»

Πιο συγκεκριμένα το πλάνο, όπως το επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ της Χαμάς στο Al Jazeera, προβλέπει την ανταλλαγή 50 γυναικών και παιδιών που κρατά η Χαμάς μετά από την επίθεση της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με 150 φυλακισμένους που κρατά το Ισραήλ.

Σε αυτή την πρώτη φάση απελευθέρωσης των ομήρων εκατέρωθεν όλοι όσοι θα αφεθούν θα είναι κάτω των 19 ετών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν την παύση πυρός, ενώ παράλληλα θα απαγορευτεί η πτήση εναέριων μέσων πάνω από την Γάζα για τις τέσσερις αυτές ημέρες (στη νότια Γάζα για όλη την διάρκεια της εκεχειρίας στην βόρεια από τις δέκα το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα). Στη συμφωνία υπάρχει επίσης η πρόβλεψη ότι για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που θα απελευθερώνονται θα αυξάνεται η διάρκεια της εκεχειρίας κατά ένα 24ώρο.

Διαβάστε σχετικά: Γάζα: Τα σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας για την προσωρινή παύση πυρός – Η διαδικασία της απελευθέρωσης ομήρων

Στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται όμηροι που κρατούν άλλες ένοπλες οργανώσεις, αλλά και δεν περιλαμβάνονται όμηροι που δεν έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα. Παράλληλα μέσα στο διάστημα αυτό θα μεταφερθούν σημαντικές ποσότητες καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter