Γάζα: Τα σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας για την προσωρινή παύση πυρός – Η διαδικασία της απελευθέρωσης ομήρων

Γάζα: Τα σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας για την προσωρινή παύση πυρός – Η διαδικασία της απελευθέρωσης ομήρων

Ως συνέχεια της συμφωνίας για προσωρινή -4ήμερη- παύση πυρός στη Γάζα μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Χαμάς το Ισραήλ παρουσίασε από την πλευρά του λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα και πλέον ομήρων στα χέρια της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατόν πενήντα κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών, και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πρώτη πρόσκαιρη αποκλιμάκωση έπειτα από εβδομάδες ανελέητου πολέμου.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές το πρώτο στάδιο συμφωνίας με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η απελευθέρωση επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει αποτέλεσμα η «παύση» των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, να παρατείνεται κατά 24 ώρες.

Η συμφωνία είναι «η σωστή απόφαση», δήλωνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Haaretz: Αυτό είναι το πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους – «Θα απελευθερωθούν 30 παιδιά και 20 γυναίκες»

Η συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ

Τα μέρη συμφώνησαν -με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές -κυρίως γυναίκες και παιδιά-, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα.

Η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Η συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός στη Γάζα – 50 όμηροι θα απελευθερωθούν

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης Νετανιάχου, που προσθέτει ότι ο «πόλεμος θα συνεχιστεί αφού τερματιστεί η κατάπαυση του πυρός».

Τι συμφωνήθηκε – Τα σημεία «κλειδιά»

  • 50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει παύση των μαχών
  • Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται στη συνέχεια, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.
  • 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και άτομα κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.
  • Να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική βοήθεια και καύσιμα.
  • Η εναέρια επιτήρηση από το Ισραήλ θα σταματήσει για τέσσερις ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Παύση της εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ για έξι ώρες την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τέσσερις ημέρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης

Όλα δείχνουν πως η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και Το Channel 12 αναφέρει την διαδικασία που αναμένεται θα ακολουθηθεί.

  • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
  • Στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων).
  • Οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο από τις αρχές
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν από αξιωματούχους ασφαλείας πριν τελικά αφεθούν ελεύθεροι.

Οι αντιδράσεις από Χαμάς και ΗΠΑ

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι νεκροί από 7 Οκτωβρίου – Καταγγελίες για στοχοποίηση (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter