Γάζα: Σε ισχύ η προσωρινή κατάπαυση πυρός, απελευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι – Μπαράζ βομβαρδισμών τη νύχτα

Γάζα: Σε ισχύ η προσωρινή κατάπαυση πυρός, απελευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι – Μπαράζ βομβαρδισμών τη νύχτα

Έπειτα από 49 ημέρες αιματοκυλίσματος και δεκάδες χιλιάδες αμάχους νεκρούς, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η 4ημερη προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στο εν λόγω διάστημα, αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι από τον παλαιστινιακό θύλακα, με  αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Οι μάχες θα συνεχιστούν για μήνες – 15.000 οι νεκροί στη Γάζα

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00. Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατέστησε σαφές ότι ο στρατός της χώρας του «συνεχίζει να μάχεται στη Λωρίδα της Γάζας» και ότι κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταθμεύουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

«Ο έλεγχος της βόρειας Γάζας είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο», πρόσθεσε.

Μπαράζ βομβαρδισμών τη νύχτα

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκεχειρίας σημειώθηκε μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων εναντίον μεταξύ άλλων νοσοκομείων, σχολείων και καταυλισμών. Επλήγησαν 300 στόχοι, στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη όπου σκοτώθηκε από πυρά ένας 12χρονος κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Ναμπλούς.

«Οι μάχες θα συνεχιστούν για μήνες»

Τουλάχιστον άλλους δύο μήνες μαχών υπολογίζει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ότι θα χρειαστούν για να πετύχει το Ισραήλ τους στόχους του στη Γάζα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σχολιάζοντας την συμφωνία κατάπαυσης πυρός και την ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων: «Αυτή θα είναι μια σύντομη ανάπαυλα, στο τέλος της οποίας οι μάχες θα συνεχιστούν έντονα και θα δημιουργήσουμε πίεση για να φέρουν πίσω περισσότερους ομήρους. Αναμένονται τουλάχιστον άλλοι δύο μήνες μάχης».

Οι δηλώσεις του, έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οποίος ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος μετά το πέρας των 4 ημερών κατάπαυσης πυρός που έχουν συμφωνηθεί θα συνεχιστεί κανονικά.

Αίγυπτος: 130.000 λίτρα ντίζελ ημερησίως στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστίνιους.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Σχεδόν 50 τραυματισμένα παιδιά θα μεταφερθούν από τη Γάζα σε τουρκικά νοσοκομεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter