Γάζα: Σφοδρές αντιδράσεις Παλαιστινίων για τη σύλληψη του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Γάζα: Σφοδρές αντιδράσεις Παλαιστινίων για τη σύλληψη του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, και αρκετά ακόμα άτομα από το ιατρικό προσωπικό συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις την Πέμπτη. Μια αναφορά στον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan σημειώνει ότι ο Σαλμίγια ανακρίνεται από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet και τον ισραηλινό στρατό IDF, και το Army Radio αναφέρει ότι συνελήφθη καθώς κινούνταν για εκκένωση – της οποίας η εντολή δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές- στα νότια της Λωρίδας.

Αντιδράσεις από τους Παλαιστινίους

Ο Σαλμίγια έχει κάνει συχνά εκκλήσεις από τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις συνθήκες μέσα στο Αλ Σίφα, το κύριο επίκεντρο της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης μετά τις επιθέσεις των μαχητών της 7ης Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος εισέβαλε στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν το συγκρότημα ανεφοδιασμού κάτω από τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην πόλη της Γάζας για να οργανώσουν επιθέσεις.

Η Χαμάς και οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς. Την Τετάρτη, ι σραηλινοί στρατιώτες συνόδευσαν δημοσιογράφους σε ένα φρεάτιο τούνελ που είπαν ότι ήταν μέρος ενός τεράστιου υπόγειου δικτύου που χρησιμοποιούσε η Χαμάς.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας ακόμα γιατρός και δύο νοσοκόμες έχουν τεθεί υπό κράτηση, πέρα από τον διευθυντή του νοσοκομείου. Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς είπε ότι «καταγγέλλει έντονα» τη σύλληψη του Αμπού Σαλμίγια και των συναδέλφων του, καλώντας τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλους διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν για την «άμεση απελευθέρωσή τους».

Εντολή εκκένωσης από τους Ισραηλινούς

Οδηγίες για την εκκένωση του νοσοκομείου εκδόθηκαν το Σάββατο, προκαλώντας την έξοδο εκατοντάδων ασθενών και εκτοπισμένων προς το υποτιθέμενο ασφαλέστερο νότιο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας. Ο Αμπού Σαλμίγια είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε την εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις αφού είχε αρνηθεί μια προηγούμενη. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από «αίτημα» του Σαλμίγια.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση που παρουσιάζεται ως συνομιλία μεταξύ του Σαλμίγια και ενός ανώτερου ισραηλινού αξιωματικού, στην οποία οι δύο άνδρες κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την εκκένωση.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα ήταν το σκηνικό μιας εκτεταμένης επιχείρησης των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Απέραντο νεκροταφείο η Γάζα: Τραγική αποκάλυψη ομαδικού τάφου με τουλάχιστον 100 νεκρούς (Video)

Γάζα: Το διπλωματικό παρασκήνιο της προσωρινής εκεχειρίας – Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις και τα… αγκάθια

Γάζα: Πότε ξεκινά η προσωρινή κατάπαυση του πυρός – Οι λεπτομέρειες για τους ομήρους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter