Γάζα: Τα βλέμματα στραμμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Γάζα: Τα βλέμματα στραμμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Έπειτα από αναβολές από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενδέχεται να ψηφίσει σήμερα επί νέου προσχεδίου απόφασης το οποίο ζητεί να βελτιωθεί η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με το αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που δέχεται επικρίσεις για την αδράνειά του μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, διαπραγματεύεται επί πολλές ημέρες το προσχέδιο αυτό των τεσσάρων σελίδων, το οποίο έχουν καταρτίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελπίζοντας ότι τελικά τα 15 μέλη του θα μπορέσουν «να μιλήσουν με μία φωνή».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε στις 15 Νοεμβρίου απόφαση με την οποία ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέρριψε πέντε άλλα κείμενα σε διάστημα δύο μηνών. Το τελευταίο από τα οποία, που ζητούσε να κηρυχθεί «αμέσως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσέκρουσε στις 8 Δεκεμβρίου στο βέτο των ΗΠΑ.

Τώρα τα Εμιράτα, ενισχυμένα μετά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με μεγάλη πλειοψηφία κειμένου που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ξεκίνησαν νέα μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να «πάμε πιο μακριά» από την απόφαση του Νοεμβρίου, εξήγησε η πρεσβεύτριά τους στον ΟΗΕ Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του προσχεδίου, που είδε το AFP αλλά το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί, ζητεί την «άμεση αναστολή των εχθροπραξιών ώστε να επιτραπεί η ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και έκτακτα μέτρα προς τη διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Την ώρα που το Ισραήλ και οι Αμερικανοί σύμμαχοί του είναι αντίθετοι στην ιδέα της «εκεχειρίας», η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για να παρουσιαστεί μια πιθανή ανάπαυλα στον πόλεμο –«παύση», «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», «εκεχειρία»– βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαφωνιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

Διαβάστε επίσης: Σφυροκόπημα στη Γάζα: Το Ισραήλ ρίχνει €7 δισ. για να συνεχίσει τη σφαγή

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter