Σφυροκόπημα στη Γάζα: Το Ισραήλ ρίχνει €7 δισ. για να συνεχίσει τη σφαγή

Σφυροκόπημα στη Γάζα: Το Ισραήλ ρίχνει €7 δισ. για να συνεχίσει τη σφαγή

Με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ να συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με την αδιαφορία της για τις εκατόμβες νεκρών αμάχων από την ισραηλινή επίθεση και την επιμονή της πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, οι επιχειρήσεις εντός της Γάζας πήραν ακόμη πιο άγρια τροπή.

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν σύμφωνα με τις αναφορές η πιο αιματοβαμμένη για τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 31 Οκτωβρίου, όταν 15 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια μέρα. Η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις, όπως η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, προβάλλουν ιδιαίτερα έντονη αντίσταση τόσο στη βόρεια Γάζα όσο και στο βασικό θέατρο των επιχειρήσεων των ημερών που είναι η Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Καρότο και μαστίγιο από ΗΠΑ στο Ισραήλ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ μεγάλων μέσων ενημέρωσης και διεθνών πρακτορείων, οι ισραηλινές δυνάμεις έπεσαν σε ενέδρα στη συνοικία Σετζάια της πόλης της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες και αξιωματικοί, επίλεκτης μάλιστα στρατιωτικής δύναμης. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη η Χαμάς εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι αυτή είναι η απόδειξη ότι η οργάνωση συνεχίζει να είναι ισχυρή και πως οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα γιατί θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές αναφορές και για άλλες απώλειες από πλευράς των Ισραηλινών.

Απάντησε με σειρά κινήσεων

Στα παραπάνω, αλλά και στις αναφορές ότι η κατάσταση των αμάχων στη Γάζα γίνεται κάθε δευτερόλεπτο δεινότερη όσον αφορά το κομμάτι της πείνας, της νοσηρότητας, των απωλειών ανθρώπινων ζωών (έχουν ξεπεράσει τις 19.000 οι νεκροί, εκ των οποίων περίπου 10.000 ήταν παιδιά) και των τραυματιών (51.000), η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε με μια σειρά κινήσεων. Το Ισραήλ εντατικοποίησε τις επιθέσεις του στον νότο της Γάζας, στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, αποδεικνύοντας ότι οι «ασφαλείς ζώνες» για τους αμάχους, στις περιοχές που είχε ορίσει το ίδιο ως τέτοιες, είναι το ακριβώς αντίθετο. Ανοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ επιτρέποντας να περάσει –με το σταγονόμετρο– ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο, άρχισε να πλημμυρίζει τα τούνελ της Χαμάς με θαλασσινό νερό και… επικήρυξε τους ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα. Συγκεκριμένα οι ισραηλινές δυνάμεις με φυλλάδια που μοίρασαν στους κατοίκους της Γάζας ζητούσαν πληροφορίες αντί 400.000 δολαρίων για τον Γιαχία Σινουάρ, αντί 300.000 δολαρίων για τον Μοχάμεντ Σινουάρ, αδερφό του Γιαχία, αντί 200.000 για τον Ραφάα Σαλαμέχ και αντί 100.000 για τον Μοχάμεντ Ντέιφ. Οι κινήσεις αυτές καθώς και οι κορόνες περί συνέχισης των επιχειρήσεων στη Γάζα για πολλούς μήνες από πλευράς της κυβέρνησης του Ισραήλ, με ή χωρίς τη στήριξη του υπόλοιπου κόσμου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, αντανακλούν την πολιτική κατάσταση εντός του Ισραήλ.

Δώρο στην ακροδεξιά πτέρυγα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά την υπερψήφιση – παρά τις αντιδράσεις– του συμπληρωματικού πολεμικού προϋπολογισμού, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου, η πολεμική προσπάθεια αλλά και οι παράνομοι οικισμοί και η πολιτική εποικισμού γενικότερα θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 7 δισ. ευρώ. Η ψήφιση του προϋπολογισμού-δώρο στην ακροδεξιά και στον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης –συγκεκριμένα του Γιάιρ Λαπίντ– και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, του ουσιαστικά μοναδικού συμμάχου που έχει απομείνει στο Ισραήλ, παρά τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ τους.

Μέτρα για τη δράση εποίκων στη Δυτική Οχθη

Τα θέματα των κινήσεων των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη αλλά και των υπερορθόδοξων Εβραίων εντός του Ισραήλ έχουν μπει και αυτά στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν δεύτερες σκέψεις για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και συγκεκριμένα τυφεκίων εφόδου στο Ισραήλ, αφού τα περισσότερα καταλήγουν στα χέρια των εποίκων. Μέτρα κατά των εποίκων έχουν λάβει και άλλες δυτικές χώρες, με τη Βρετανία να ανακοινώνει πως απαγορεύει την είσοδο στη χώρα Ισραηλινών που είναι υπεύθυνοι για βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Ανταλλαγή πυρών Χεζμπολάχ – Ισραηλινών στα σύνορα με τον Λίβανο

Η ένταση συνεχίζεται και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, με τη Χεζμπολάχ να ανταλλάσσει συνεχώς πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά και στο άλλο μέτωπο στον νότο με τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ – ή έμμεσα τα συμφέροντά του στοχοποιώντας εμπορικά πλοία. Οι τελευταίες προσπάθειές τους να πλήξουν πλοία στην Ερυθρά θάλασσα προκάλεσαν την αντίδραση των Αμερικανών, οι οποίοι φέρονται να προωθούν σχέδιο για ανάπτυξη πολυεθνικής ναυτικής δύναμης ασφαλείας στην περιοχή. Το ενδεχόμενο αυτό ενόχλησε το Ιράν, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην το υλοποιήσουν επειδή… θα υπάρξουν συνέπειες.

Διαβάστε επίσης: Αμπντάλα: Οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα

Βρετανία: Πρώην υπουργός προειδοποιεί για τη «φονική μανία» του Ισραήλ στη Γάζα

Διεθνής Τύπος: «Φονική μανία από το Ισραήλ – Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για την Ουκρανία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter