Γάζα: Τρομακτικά βίντεο από τη σφαγή των πεινασμένων αμάχων – Σφαίρες αντί για τρόφιμα και τουλάχιστον 100 νεκροί

Γάζα: Τρομακτικά βίντεο από τη σφαγή των πεινασμένων αμάχων – Σφαίρες αντί για τρόφιμα και τουλάχιστον 100 νεκροί
IDF via AP

Σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη του πολέμου στην Γάζα αναμένεται να έχει το στοχευμένο ισραηλινό χτύπημα σε σημείο συγκέντρωσης αμάχων για παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η επίθεση από την οποία έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι, σημειώθηκε τα ξημερώματα σήμερα, στον κυκλικό κόμβο αλ-Ναμπούλσι, δυτικά της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο κομμάτι του θύλακα. Από την επίθεση (η οποία εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε από τον ισραηλινό στρατό είναι ο ορισμός του εγκλήματος πολέμου), σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας, τραυματίστηκαν πάνω από 760 άτομα, τα οποία έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία όμως δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περίθαλψη των τραυματιών, με ότι συνεπάγεται αυτό για τον τελικό απολογισμό από το συμβάν.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή πλευρά οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν την ζωή τους από τις ισραηλινές σφαίρες.

Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης και μετά:

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει δώσει διάφορες εκδοχές για το περιστατικό με την τελική εξ αυτών να υποστηρίζει ότι οι νεκροί προέρχονται από ποδοπάτημα το οποίο ξέσπασε για το ποιος θα προλάβει να πάρει την βοήθεια. Νωρίτερα είχαν υποστηρίξει ότι τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας έπεσαν πάνω στο πλήθος, ενώ ανώνυμη πηγή είχε αναφέρει στον Guardian ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους γιατί φοβήθηκαν. Yποστήριξαν επίσης ότι ένοπλοι άνοιξαν επίσης πυρ στην περιοχή καθώς λεηλατούσαν τις προμήθειες.

Το βίντεο που έδωσαν ο ισραηλινές δυνάμεις για το περιστατικό:

Από την πλευρά του Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «σοβαρό συμβάν».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επεσήμανε ότι είναι βέβαιος ότι το περιστατικό θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας σε σχετική απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Το ξέρω ότι θα συμβεί». Ο Μπάιντεν μεταξύ άλλων επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ελέγχει τις όλες αναφορές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αντικρουόμενες εκδοχές» σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Τέλος ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναθεώρησε και την παλιότερη εκτίμηση του για το πότε θα υπάρξει τελικά εκεχειρία στην Γάζα υποστηρίζοντας πως: «Μάλλον όχι μέχρι τη Δευτέρα, αλλά είμαι αισιόδοξος».

Στο μεταξύ την σφαγή καταδίκασε με ανακοίνωση του και το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με το κείμενο να αναφέρει πως ο πρόεδρος: «καταδικάζει την άθλια σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σήμερα το πρωί κατά ανθρώπων που περίμεναν για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι».

Σε σχετική της ανακοίνωση η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών που έχουν στόχο μια συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων τονίζοντας ότι: «Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοικτή διαδικασία σε βάρος του αίματος του λαού μας». Η Χαμάς στην σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για μια κατάρρευση των συνομιλιών.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ισραηλινή επίθεση εναντίον αμάχων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια – Πάνω από 100 νεκροί (Video)

Ο λιμός απειλεί τη Γάζα – Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter