Ο λιμός απειλεί τη Γάζα – Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο λιμός απειλεί τη Γάζα – Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Χαμάς. Την ίδια ώρα, εκατομμύρια εγκλωβισμένοι άμαχοι καλούνται να επιβιώσουν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ απειλούνται και από λιμό.

Καθημερινά, άμαχοι χάνονται σε μάχες και βομβαρδισμούς, από τους οποίους δεν γλιτώνει καμιά περιοχή. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών και 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι από τα 2,4 εκατ. που είναι ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και το Κατάρ επιμένουν να εκφράζουν τις ελπίδες τους περί συμφωνίας για ανακωχή στο άμεσο μέλλον, προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, περί την 11η Μαρτίου.

«Τεράστιες οι ανθρωπιστικές ανάγκες»

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι «απεριόριστες».

«Παίρνει μορφή λιμού. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Ένα εκατομμύριο παιδιά είναι αντιμέτωπα με καθημερινό τραυματισμό», τονίζει.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κούντρα, ανακοίνωσε πως ακόμη δυο παιδιά πέθαναν εξαιτίας «της αφυδάτωσης και του υποσιτισμού» στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας (βόρεια). Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν εξαιτίας του λιμού αυξήθηκε σε έξι τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε χερσαία επίθεση —έχει προαναγγελθεί επανειλημμένα από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου— στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου ενάμισι εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Αλλά ο  Νετανιάχου επαναλαμβάνει ο στρατός του θα νικήσει τη Χαμάς στο «τελευταίο οχυρό» της, τη Ράφα, μέσα σε «μερικές εβδομάδες», διαμηνύοντας πως, ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή, η επίθεση δεν θα «αργήσει».

Στόχος το τελευταίο διάστημα καθημερινών ισραηλινών βομβαρδισμών, η Ράφα, που είχε κάπου 270.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι η κύρια πύλη εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ποσότητες της οποίας όμως είναι πολύ περιορισμένες.

Διαβάστε επίσης: «Μπλόκο» από το Ιλινόι στον Ντόναλντ Τραμπ

Γάζα: Παιδιά πεθαίνουν από πείνα – Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ την απελπιστική κατάσταση

Γάζα: Η διπλωματία της γενοκτονίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter