Γέφυρες Πούτιν στη Μέση Ανατολή

Γέφυρες Πούτιν στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος σε μια σπάνια απομάκρυνση από την έδρα του επιδίωξε να αυξήσει τη διπλωματική αίγλη της Ρωσίας στις χώρες του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα. Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει περιέλθει σε τέλμα και της σύγκρουσης στη Γάζα που μαίνεται χωρίς προοπτική αποκλιμάκωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να ρίξει γέφυρες στις αραβικές χώρες για την αγορά πετρελαίου αλλά και για τα φλέγοντα γεωπολιτικά ζητήματα των πολέμων.

Πετρέλαιο το απεριτίφ

Την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+, ένα συνεργατικό σχήμα που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου και για το πρώτο τρίμηνο θα κάνει εθελοντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, πάνω από 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Μάλιστα, Σαουδάραβες και Ρώσοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο περιορισμός της παραγωγής μπορεί να επεκταθεί και πέρα από το πρώτο τρίμηνο.

Η αγορά αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις, αφού είναι απρόβλεπτος ο αντίκτυπος μιας μικρότερης προσφοράς πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, κόντρα στο οικονομικό δόγμα που θέλει τις τιμές να ανεβαίνουν όταν η προσφορά μειώνεται. Παράλληλα, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συνέβαλαν στο κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Στο κύριο μενού ο πόλεμος

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού της συζήτησης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι βασικοί συμμετέχοντες στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στη διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Ο Πούτιν έχει στενούς προσωπικούς δεσμούς και με τους δύο ηγέτες. Για τον Πούτιν μάλιστα έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι μέλη του δικαστηρίου κι έτσι ο Ρώσος πρόεδρος δεν κινδύνευε με σύλληψη.

Ο Πούτιν προσπάθησε να αμφισβητήσει την Ουάσινγκτον χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «αποτυχία» της αμερικανικής διπλωματίας. Εχει προτείνει να μεσολαβήσει η Μόσχα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, χάρη στους φιλικούς της δεσμούς τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε την οικοδόμηση ήπιας ισχύος την Πέμπτη φιλοξενώντας τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στο Κρεμλίνο. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Οκτώβριο ο Πούτιν ενθάρρυνε τους δεσμούς με τους Αραβες συμμάχους και το Ιράν, καθώς και με τη μαχητική παλαιστινιακή ομάδα.

Ο Πούτιν συναντήθηκε και με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συνομίλησε για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την κατάσταση στη Συρία και την Υεμένη και ζητήματα όπως η διασφάλιση της σταθερότητας στον Κόλπο, ενώ συζητήθηκε και το ουκρανικό μέτωπο.

Οι δύο χώρες, οι οποίες μαζί ελέγχουν το ένα πέμπτο του πετρελαίου που αντλείται κάθε μέρα, έχουν εδώ και καιρό στενές σχέσεις, αν και αμφότερες έχουν κατά καιρούς εξοστρακιστεί από τη Δύση.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Αστερίσκο» βάζει ο Πούτιν σε συνθήκη που απαγορεύει τις πυρηνικές εκρήξεις – Ποιο νόμο ανακαλεί

Κόκκινο πανί ο Ορμπάν για τις Βρυξέλλες

Πούτιν: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για το χάος στη Μέση Ανατολή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter