Κόκκινο πανί ο Ορμπάν για τις Βρυξέλλες

Κόκκινο πανί ο Ορμπάν για τις Βρυξέλλες

Προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται με φόρα η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, η οποία πλέον χωρίς την πολωνική ακροδεξιά στήριξη του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη μετατρέπεται σε σχετικά εύκολο στόχο. Η αλήθεια είναι ότι οι πρόσφατες κινήσεις του «Βικτάτορα», όπως τον έχουν αποκαλέσει, είναι σχεδιασμένες να προκαλέσουν πραγματική οργή εναντίον του από την πλευρά των Ευρωπαίων… εταίρων του.

Το σοκ που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η φωτογραφία της χειραψίας του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο για τη σύνοδο του στρατηγικής σημασίας για την Κίνα προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης «Μια ζώνη, ένας δρόμος» έγινε ακόμη μεγαλύτερο μετά τις δηλώσεις του ότι «η Ουγγαρία δεν ήθελε ποτέ να έρθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία» και πως, αντίθετα, στόχος της Βουδαπέστης «είναι πάντα να καλλιεργεί και να αναπτύσσει αμοιβαία ποιοτικές σχέσεις». Οπως δήλωσε ο Ορμπάν: «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε αυτήν τη συνεργασία στο επίπεδο όχι μόνο της επικοινωνίας αλλά και της οικονομίας».

Αυτά τα είπε πριν από περίπου δέκα μέρες, όταν και έγινε η συνάντηση, όμως οι αντιδράσεις στις παραπάνω δηλώσεις που αρχικά έδειχναν ενόχληση ξεκίνησαν να γίνονται όλο και πιο έντονα οριακά οργισμένες όσο περνούσαν τα 24ωρα και ξεκαθάριζε το τοπίο σχετικά με το τι συμφώνησαν οι δύο πλευρές για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους.

Η… πετρελαιολαδιά της Gazprom

Τη… διαρροή έκανε ο ισχυρός άντρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουγγαρία συμφώνησε να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα αγοράσει από τη Ρωσία. Οπως είπε ο Μίλερ, ο οποίος περιλαμβάνεται στις λίστες των δυτικών κυρώσεων, «τον χειμώνα που έρχεται θα τους προμηθεύσουμε με επιπλέον ποσότητες σε συνεχή βάση για την περίοδο φθινοπώρου – χειμώνα». Συνολικά, όπως σημείωσε, έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουγγαρία με 1,3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πλέον των ποσοτήτων που προβλέπονται από τα συμβόλαια για το έτος.

Με δεδομένη την παραπάνω κίνηση που δίνει οικονομικό πλεονέκτημα στους Μαγυάρους έναντι των Ευρωπαίων εταίρων τους, τα σημεία που αναμένεται να κλονίσουν την όποια υποτυπώδη σχέση Βουδαπέστης – Βρυξελλών αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Με μια λεκτική ακροβασία ο Ορμπάν συνέκρινε το γεγονός ότι η χώρα του είναι κράτος-μέλος της ΕΕ με το ότι ανήκε στη Σοβιετική Ενωση σε δηλώσεις του για την ουγγρική εξέγερση του 1956. Οπως ανέφερε: «Επρεπε τότε να χορεύουμε στον σκοπό που σφύριζε η Μόσχα, οι Βρυξέλλες όμως σφυρίζουν και αυτές, αλλά εμείς χορεύουμε όπως θέλουμε κι αν δεν θέλουμε δεν χορεύουμε καθόλου». Η δήλωση αυτή περί χορών και σφυριγμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος απάντησε στον Ορμπάν: «Ειλικρινά δεν βλέπω καμία ομοιότητα μεταξύ της σοβιετικής κατοχής της Βουδαπέστης και όσων συμβαίνουν στο Μπελρεμόντ (σ.σ.: η έδρα της Κομισιόν). Δεν υπάρχει ούτε ένα άρμα μάχης εκεί. Κανείς δεν αναγκάζει την Ουγγαρία να είναι μέλος της ΕΕ».

Κρατάει το διαβατήριο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το τρίτο θέμα που επίσης αναμένεται να οδηγήσει τον Ορμπάν σε μετωπική με τις Βρυξέλλες, αλλά εν προκειμένω πιθανότατα και με την Ουάσινγκτον, είναι η επικύρωση της συμφωνίας για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσοχή όλης της βορειοατλαντικής συμμαχίας στράφηκε στη Βουδαπέστη αυτή την εβδομάδα, αφού από εκεί αναμένεται η επόμενη εξέλιξη στο θρίλερ μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τεθεί προς ψήφιση η έγκριση της εισόδου της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο Ορμπάν και η κυβέρνησή του δεν φάνηκε να ιδρώνουν. Μέσω του υπουργού Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η όποια απόφαση για το θέμα θα ληφθεί «κυριαρχικά».

Την ίδια ώρα στο κοινοβούλιο η πλειοψηφία του εθνικιστικού Fidesz, κυβερνώντος κόμματος του Ορμπάν, απέρριψε αίτημα της αντιπολίτευσης να τεθεί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση το θέμα της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πίτερ Σιγιάρτο υποστήριξε ότι το αίτημα έχει κατατεθεί στη Βουλή από πέρσι, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη προς ψήφιση.

Εξοργίζει το παζάρι

Μένει να φανεί αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, για να μην πληγούν τα συμφέροντα της ουγγρικής αντιπολίτευσης αλλά και για να εξαγοραστεί το βέτο του Ορμπάν στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, η Κομισιόν εξετάζει ξεπάγωμα των κονδυλίων ύψους 13 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία. Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις στα ευρωπαϊκά όργανα και στους θεσμούς σχετικά με τις φήμες αυτές. Βέβαια η μόνη αρμόδια γι’ αυτό είναι η Κομισιόν. Ο Ορμπάν με τις τελευταίες κινήσεις του δεν της το κάνει εύκολο.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση έκπληξη Πούτιν και Όρμπαν στο Πεκίνο – Τι συζήτησαν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter