Γερμανία: Ακροδεξιά στροφή από τον Μερτς-Μιλάει για «τουρισμό πρόνοιας» από Ουκρανούς πρόσφυγες

Γερμανία: Ακροδεξιά στροφή από τον Μερτς-Μιλάει για «τουρισμό πρόνοιας» από Ουκρανούς πρόσφυγες

Στον βούρκο του ακροδεξιού λαϊκισμού φαίνεται πως αποφάσισε να κολυμπήσει και ο ηγέτης των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, σε μια προσπάθεια να αντιγράψει τις πρόσφατες επιτυχίες των ιταλών και σουηδών ακροδεξιών δια της υιοθέτησης της ρητορικής τους.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε τους ουκρανούς πρόσφυγες ότι εκμεταλλεύονται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας αναζητώντας προστασία στη χώρα, εισπράττοντας επιδόματα και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Ουκρανία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ο τουρισμός πρόνοιας από την πλευρά αυτών των προσφύγων στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία, στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Bild TV.

Ο Μερτς πρόσθεσε ότι «ένας μεγάλος αριθμός» από τους περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στη Γερμανία αρμέγουν το κράτος. «Έχουμε ένα πρόβλημα εδώ που επιδεινώνεται», είπε.

Αφού τα σχόλια του προκάλεσαν αντιδράσεις ο Μερτς επιχείρησε να τα «μπαλώσει» και έγραψε στο Twitter ότι «μετανιώνει» που χρησιμοποίησε τον όρο «τουρισμός πρόνοιας», ενώ ζήτησε συγγνώμη «αν η επιλογή της λέξης μου εκλαμβάνεται ως προσβλητική».

Τα σχόλια του Μέρτς έρχονται σε μια φάση που οι γερμανοί πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην οικονομία τους και, ειδικότερα, στην τιμή της ενέργειας, με τη χώρα να προετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν τουλάχιστον για πολλά νοικοκυριά.

Πηγή: BBC, Euronews

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στο 90% τα αποθέματα φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας ενόψει ζοφερού χειμώνα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter