Ενεργειακή κρίση: Συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας ενόψει ζοφερού χειμώνα

Ενεργειακή κρίση: Συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας ενόψει ζοφερού χειμώνα

Η συγκρότηση ενός ιδιότυπου γαλλογερμανικού άξονα στην -σχεδόν βέβαιη- περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον γερμανό πρωθυπουργό, Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο του ρωσικού τελεσιγράφου ότι οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου δεν θα συνεχιστούν πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την σχετική επικοινωνία των δύο ηγετών και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να βρούμε άμεσα εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού». «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία» συμπλήρωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης».

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», υπερθεματίζοντας υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και τόνισε: «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο»».

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Της επικοινωνίας των δύο ηγετών προηγήθηκε η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία γνωστοποίησε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει του χειμώνα, μη χάνοντας την ευκαιρία να επιτεθεί στον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: AFP, BBC

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Σχέδιο – απάντηση 4 σημείων από την Κομισιόν στο ρωσικό τελεσίγραφο

Ενεργειακή κρίση – Ρωσικό τελεσίγραφο για το φυσικό αέριο: Δεν ανοίγει ο αγωγός αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter