Ουκρανία: Υπέκυψε στις πιέσεις για τα Patriot η Ισπανία – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ουκρανία: Υπέκυψε στις πιέσεις για τα Patriot η Ισπανία – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Έναν μικρό αριθμό πυραύλων για συστήματα Patriot θα στείλει η Ισπανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η οποία επικαλείται πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά θα προσφέρει στο Κίεβο πυραύλους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Ισπανία διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, τις οποίες αγόρασε μεταχειρισμένες από τη Γερμανία το 2004 και το 2014, προσθέτει η El Pais.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας προς την Ουκρανία», σχολίασε ισπανική διπλωματική πηγή σε δημοσιογράφους την Πέμπτη 25 Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ότι το Κίεβο έχει ανάγκη τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot ή άλλα εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Παράλληλα τις κάλεσε να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

El Pais: «Η Ισπανία θα στείλει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία»

Στενεύει ο κλοιός για την Αθήνα

Από τότε που το Κίεβο άρχισε να πιέζει για περισσότερους Patriot τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε μια επιπλέον συστοιχία.  Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, διαθέτουν επίσης συστήματα Patriot.

Υπενθυμίζεται, ότι δημοσίευμα τον Financial Times (το οποίο αρχικά διέψευσε η κυβέρνηση, αλλά επιβεβαίωσε τελικά ο πρωθυπουργός) αποκάλυπτε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ, να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή. «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά» δήλωσαν άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη πρόσθετων δεσμεύσεων, λέγοντας ότι προσπαθεί να «κάνει τους πάντες να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν» την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Κίεβο.

«Οι Βρυξέλλες δεν έχουν Patriot, οι Patriots βρίσκονται στις πρωτεύουσες. Και είναι στο χέρι τους να πάρουν τις αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Σημειώνεται, πως η Ουκρανία φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους.

Συνολικά, η Αθήνα έχει παραχωρήσει έως τώρα στην Ουκρανία πολυβόλα, αντιαρματικούς πυραύλους, σφαίρες, οβίδες και οβιδοβόλα, είτε ως δωρεά είτε πουλώντας σε άλλα κράτη, τα οποία με τη σειρά τους τα παραχωρούν στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Ξεσπά ο Παύλος Ασλανίδης – «Έδωσαν 700 χιλιάδες για τη συγκάλυψη του αιώνα και όχι 200 χιλιάδες για την τηλεδιοίκηση» (Video)

Καλλιάνος κατά Άδωνη: Τον έπαιρνα τηλέφωνο για τον πατέρα μου – Απορώ πως δεν βγαίνει να πει ότι έχω δίκιο (Video)

Και ο Πορτοσάλτε «προτείνει» Μητσοτάκη στη θέση της φον ντερ Λάιεν! (Video)

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική: Σε ποιους δρόμους θα υπάρχουν αλλαγές – Οι ώρες

Αναβίωση του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» βλέπουν στην Κουμουνδούρου – Η κυβερνητική φθορά φέρνει αισιοδοξία

Έγια μόλα, έγια λέσα, άι παράτα μας ρε Φλέσσα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter