Γερμανία: Απολύεται ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας για σχέσεις με ρωσικές υπηρεσίες

Γερμανία: Απολύεται ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας για σχέσεις με ρωσικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), Άρνε Σένμπομ, αναμένεται να απολυθεί μετά τις αποκαλύψεις για τους δεσμούς του με υποτιθέμενη ένωση που είχε συνδέσεις με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Περίεργες σχέσεις

Ο Σένμπομ εμπλέκεται σε μια ένωση που ονομάζεται Cyber-Sicherheitsrat Deutschland (Γερμανικό Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας), η οποία είναι ύποπτη ότι είχε επαφές με ρωσικούς κύκλους πληροφοριών. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι «θα λάβει σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες εναντίον του Σένμπομ και θα διερευνήσει πλήρως το θέμα αυτό».

Αυτοί οι σύνδεσμοι αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού ZDF, Magazin Royale , η οποία συνδυάζει πληροφορίες και χιούμορ και είναι πολύ δημοφιλής στη Γερμανία, ενώ έχει επιδοθεί σε μια σατιρική καμπάνια εναντίον της θεωρούμενης ανικανότητάς του, αποκαλώντας τον «κυβερνοκλόουν».

Η εκπομπή επέμεινε στην παρουσία της εταιρείας Protelion μέσα στο Συμβούλιο. Η Protelion είναι συμμέτοχος στην εταιρεία Infotecs, η οποία έχει ιδρυθεί από πρώην πράκτορα της KGB, τον Γιόσεφ Βάτσλαβ, που έχει εμφανιστεί σε επίσημες φωτογραφίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Συμβούλιο αρνήθηκε ότι τελεί υπό ρωσική επιρροή.

Κυβερνητική δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Σένμπομ είναι αντικείμενο μεγάλης δυσαρέσκειας μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας. Η ετήσια παρουσίαση του BSI την προηγούμενη Πέμπτη με την υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, ακυρώθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο.

Παράλληλα, η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για κυβερνοκατασκοπεία κατά του Βερολίνου, ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι η κυρίως υπεύθυνη για μια μεγάλης κλίμακας hacking υπολογιστών που το 2015 είχε ως στόχο τους υπολογιστές της Bundestag και τις υπηρεσίες της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Nίκη SPD στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας – Μεγάλη άνοδος για Πράσινους και Ακροδεξιά

Ουκρανία-Γερμανία: Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter