Γερμανία-δημοσκόπηση: Πτώση των ακροδεξιών αλλά παραμένουν 2ο κόμμα

Γερμανία-δημοσκόπηση: Πτώση των ακροδεξιών αλλά παραμένουν 2ο κόμμα
Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται καθώς διαμαρτύρονται κατά του κόμματος AfD και του δεξιού εξτρεμισμού μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, Γερμανία, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Correctiv» για συναντήσεις στελεχών της με νεοναζιστικές οργανώσεις και επεξεργασία σχεδίων μαζικών και δια της βίας απελάσεων, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει τις πρώτες απώλειες στα δημοσκοπικά ποσοστά της, διατηρεί ωστόσο τη δεύτερη θέση, ενώ από τη φθορά του ακροδεξιού κόμματος δεν επωφελούνται ούτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει πρώτη με ποσοστό 30,5% (-0,5), με την AfD να ακολουθεί με 21,5% (-1,5), καταγράφοντας στη συγκεκριμένη έρευνα τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών. Το SPD συρρικνώνεται περαιτέρω στο 13,5% (-0,5), οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 12,5% (+0,5) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) παραμένει στο όριο του 5%. Η Αριστερά, έπειτα και από τη διάσπαση του κόμματος, περιορίζεται στο 3% (-1). Τα «λοιπά κόμματα», στα οποία προς το παρόν περιλαμβάνεται και η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) της πρώην αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, αυξάνουν το ποσοστό τους στο 11,5% (+3,5%).

«Τις διαδηλώσεις κατά της AfD υποστηρίζει το 37% των ερωτηθέντων. Φαίνεται ότι υπάρχει αντίκτυπος και στις απαντήσεις για την έρευνα. Η AfD παραμένει ωστόσο δεύτερο κόμμα, οκτώ μονάδες πάνω από το SPD. Υπάρχει όμως και ένα 50% που δηλώνει ότι θεωρεί αδιανόητο να ψηφίσει AfD», δηλώνει στην BILD ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA Χέρμαν Μπίνκερτ.

Σύμφωνα πάντως με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, οι αποκαλύψεις σχετικά με τη συνάντηση με νεοναζί και τα σχέδια απελάσεων δεν έχουν ανακόψει την ταχύτητα με την οποία η AfD προσελκύει νέα μέλη. Εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι από τις 10 έως τις 22 Ιανουαρίου υπεβλήθησαν 1.400 αιτήσεις εγγραφής, ενώ οι παραιτήσεις περιορίστηκαν σε διψήφιο αριθμό.

Διαβάστε επίσης:

Μισέλ Ομπάμα vs Τραμπ; «Φουντώνουν» οι φήμες για τις κινήσεις της πρώην Πρώτης Κυρίας

Γερμανία: Δικαστικό «μπλόκο» στην κρατική χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος

ΗΠΑ: «Ψηφίστε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» – Το κάλεσμα στους ψηφοφόρους του Νιου Χάμσαϊρ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter