Γερμανία: Η άνοδος της Ακροδεξιάς ξυπνάει το αντιφασιστικό κίνημα

Γερμανία: Η άνοδος της Ακροδεξιάς ξυπνάει το αντιφασιστικό κίνημα
AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Σαν να μην έφτανε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο πονοκέφαλος που του έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και οι απεργίες σε κλάδους όπως οι σιδηρόδρομοι, εν μέσω κακών οικονομικών προβλέψεων για την Γερμανία, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και ένα ολοένα και πιο πιεστικό πολιτικό πρόβλημα: την άνοδο της ακροδεξιάς και τις αντιδράσεις που αυτή φέρνει.

Η σύγχρονη Γερμανία του 2024 έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα αυτή του Μεσοπολέμου, αφού η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανίας (AfD) στις δημοσκοπήσεις είναι σαφής και το τοποθετεί στην δεύτερη θέση πίσω από την Ένωση (CDU/CSU) με περίπου 23% της ψήφου.

Τα νέα αυτά από μόνα τους σε άλλες εποχές θα είχαν αναγκάσει την όποια γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, όμως το θέμα με το AfD είναι πως έχει μετατραπεί από μια απλή δημοσκοπική απειλή σε μια πραγματική απειλή. Προ ημερών αποκαλύφθηκε από τον ερευνητικό ιστότοπο Correctiv μια μυστική συνάντηση που είχε το AfD με νεοναζιστικά κόμματα και άλλες ακροδεξιές ομάδες στο Πότσνταμ, στις 25 Νοεμβρίου με θέμα την προώθηση σχεδίου πολιτικής για μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο. Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση έγινε γνωστό πως εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο «επαναμετανάστευσης» όπως το λένε όταν και άμα το AfD πάρει ποτέ την εξουσία.

Η αποκάλυψη της συνάντησης στο Πότσνταμ προκάλεσε αντιδράσεις από δεκάδες χιλιάδες Γερμανούς πολίτες σε πολλές πόλεις της χώρας, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας διοργάνωναν πορείες και διαμαρτυρίες με κάποιες συγκεντρώσεις – επί παραδείγματι η συγκέντρωση στην Κολονία την Τρίτη- να μαζεύουν έως και 30.000 άτομα.

Οι οργανώσεις και τα άτομα που αντιδρούν εναντίον της ακροδεξιάς στους δρόμους της Γερμανίας έφτιαξαν πρόσφατα μια συμμαχία ομπρέλα υπό τον τίτλο «Χέρι με Χέρι» και έχουν κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο Βερολίνο στις 3 Φεβρουαρίου. Στόχος των διοργανωτών είναι να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που θα «αγκαλιάσει» το Ράιχσταγκ.

Η κατάσταση αυτή εκ των πραγμάτων αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ο Όλαφ Σολτς, για να δείξει ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι εκκλήσεις για μια απαγόρευση της λειτουργίας του AfD με την σημερινή του μορφή, όμως η κυβέρνηση παρά τις απειλές πολύ δύσκολα θα πάρει αυτόν τον δρόμο, δεδομένου του γεγονότος ότι τα ποσοστά του AfD είναι ήδη πολύ ψηλά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter