Γερμανία: Μειώνονται τα ποσοστά της ακροδεξιάς – Φέρνουν καρπούς οι συνεχείς αντιφασιστικές διαδηλώσεις

Γερμανία: Μειώνονται τα ποσοστά της ακροδεξιάς – Φέρνουν καρπούς οι συνεχείς αντιφασιστικές διαδηλώσεις
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση κάθε Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς και εναντίον συγκεκριμένα του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στις γερμανικές πόλεις, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήδη φαίνεται ότι έχουν αντίκτυπο στα ποσοστά της ακροδεξιάς στην χώρα.

Οι διαδηλώσεις έχουν μπει στον δεύτερο μήνα τους, αφού ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου, μετά από διαρροές σχετικά με το τι συζητήθηκε σε συνάντηση αντιπροσώπων του AfD με νεοναζιστικά κόμματα αναφορικά με το σχέδιο για απελάσεις αιτούντων άσυλο που είχε αποκαλυφθεί τότε. Στο μεσοδιάστημα, οι διαδηλώσεις πήραν άλλα χαρακτηριστικά και μετετράπησαν σε «θεσμό» κατά της εξάπλωσης της ακροδεξιάς στην πολύπαθη από τον εθνικοσοσιαλισμό χώρα.

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Γερμανία, έχουν πάρει διαστάσεις δημοκρατικής παρέμβασης και σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, έκανε διάγγελμα με το οποίο ξεκαθάρισε ότι χαιρετίζει τις διαδηλώσεις που αποτελούν απόδειξη σύμφωνα με τον ίδιο «ότι ο δημοκρατικός πυρήνας της κοινωνίας μας, συνεχίζει να επαγρυπνεί» και έτσι «η δημοκρατία είναι ακόμα ζωντανή» στην Γερμανία.

Διαδηλώσεις κατά του AfD και της ακροδεξιάς γενικότερα, πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο σε Ανόβερο, Μαγδεβούργο, Μπόχουμ, Ρίτμπεργκ, Έσεν, αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις και χωριά. Η μεγαλύτερη διαδήλωση το Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα στο Βόλφσμπουργκ, με πάνω από 6000 άτομα να παίρνουν μέρος. Στην διαδήλωση καλούσε και η… Volkwagen, αλλά και αθλητικοί σύλλογοι της πόλης. Στο Μαγδεβούργο παρόν έδωσε και ο Καθολικός επίσκοπος της πόλης Γκέρχαρντ Φέιγκε.

Οι διαδηλώσεις όσο συνεχίζονται εμφανίζονται να φέρνουν αποτέλεσμα, αφού το ποσοστό που καταγράφει πλέον το AfD στις δημοσκοπήσεις είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2023 και είναι στο 19%, έπεσε δηλαδή μια μονάδα σε μια εβδομάδα. Αυτά σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως η ακροδεξιά ψήφος θα συνεχίσει να είναι διασπασμένη μεταξύ του AfD και άλλων μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων, προσφέρει μια σχετική ανακούφιση στο πολιτικό σύστημα της χώρας ενόψει των ευρωεκλογών, όμως ταυτόχρονα υπάρχει και η άλλη πλευρά των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζουν να καταγράφουν χαμηλά ποσοστά. Οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν ποσοστό κοντά στο 14%, οι Πράσινοι, 13% και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), μόλις 4%. Αντίθετα η Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές, CDU/ CSU) λαμβάνουν περίπου 31% της ψήφου.

Διαβάστε επίσης: Φαμπρίς Λεγκέρι: Από την Frontex και τις επαναπροωθήσεις στις Ευρωεκλογές με την ακροδεξιά της Λεπέν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter