Φαμπρίς Λεγκέρι: Από την Frontex και τις επαναπροωθήσεις στις Ευρωεκλογές με την ακροδεξιά της Λεπέν

Φαμπρίς Λεγκέρι: Από την Frontex και τις επαναπροωθήσεις στις Ευρωεκλογές με την ακροδεξιά της Λεπέν

Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίας. Όπως αναφέρει και το Euractiv, ο Λεγκέρι, 55 χρόνων, ηγήθηκε της Frontex από το 2015 και παραιτήθηκε το 2022 ενώ βρισκόταν υπό έρευνα από το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF). Όπως ο ίδιος είπε, έχει ενταχθεί στη λίστα του κόμματος της Μαρίν Λεπέν για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Σειρά δημοσιευμάτων για παράνομες «απωθήσεις» μεταναστών:

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Frontex, ο Λεγκέρι κατηγορήθηκε συχνά ότι ανέχτηκε παράνομες «απωθήσεις» μεταναστών.

  • Το γαλλικό περιοδικό Le Point ανέφερε ότι η εμπιστευτική έκθεση της OLAF για τον Λεγκέρι διαπίστωσε ότι «δεν ακολούθησε τις διαδικασίες, ήταν ανέντιμος με την ΕΕ και διοικούσε άσχημα το προσωπικό».
  • Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσίευσε ο Guardian, η συνοριακή υπηρεσία έχει εμπλακεί σε επαναπροωθήσεις (pushback) τουλάχιστον 957 αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.
  • Μία ακόμη κοινή έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde αποκάλυψε την εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εσωτερική βάση δεδομένων του οργανισμού, που ονομάζεται Jora, κατέγραψε θεάσεις απωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο που χαρακτηρίζονταν από αξιωματούχους ως «αποτροπή αναχώρησης».

Η Frontex προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για πρόσφυγες που φέρονται να εμποδίστηκαν στη θάλασσα από αρχές μη ευρωπαϊκών χωρών στα χωρικά τους ύδατα, και στάλθηκαν πίσω στο σημείο αναχώρησής τους. Πρόκειται για περιγραφές 145 περιστατικών οι οποίες ωστόσο διέφεραν από αναφορές για τα ίδια περιστατικά από την τουρκική ακτοφυλακή, μάρτυρες, έγγραφα που διέρρευσαν και άλλες εμπιστευτικές πηγές.

Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο κατάφεραν και αποβιβάστηκαν από τις λέμβους, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες και αφέθηκαν στη θάλασσα.

Ελλάδα και Frontex αρνούνται τις καταγγελίες

Η Ελλάδα και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς αυτούς και λένε ότι ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τέτοιες αναφορές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» μέρος του προϋπολογισμού της Frontex όσο διερευνώνται οι ισχυρισμοί.

Από τις επαναπροωθήσεις στη Λεπέν

«Το RN έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το πραγματοποιήσει», είπε ο Φαμπρίς Λεγκέρι στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche.
«Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη μεταναστευτική βύθιση, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωκράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον έργο», είπε στην εφημερίδα.

«Σήμερα, επιλέγω να θέσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία των Γάλλων», έγραψε στο X, πρώην Twitter.

«Η ηγεσία της Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και η εργασία για το κράτος για περίπου 30 χρόνια, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, καθιστά αυτή την απόφαση συνεκτική», λέει, προσθέτοντας: «Για την ΕΕ, η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, είναι έργο».

«Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες αυτές, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο του FRONTEX βρήκαν πειστικές αποδείξεις που να τις υποστηρίζουν», αντέτεινε ο Φαμπρίς Λεζερί στη JDD

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΠ: Τα 4 στελέχη που παγιδεύτηκαν με το λογισμικό Predator–Αποκαλύπτουμε τα «μολυσμένα» SMS (Photo)

Κυβέρνηση για αγρότες: «Έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια» – Τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής ζητούν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας – Δεν αναβάλλεται το Συνέδριο

Το ΕΣΥ των «προνομιούχων» και του παρία…

«Βόμβα» από τη σύζυγο του Ναβάλνι: «Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter