Γερμανία: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για το φυσικό αέριο

Γερμανία: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για το φυσικό αέριο

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κηρύσσοντας την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου, του «πορτοκαλί» συναγερμό ως προς το επίπεδο επικινδυνότητας ως προς την έλλειψη παροχής και προαναγγέλλοντας παράλληλα άμεση κρατική παρέμβαση.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χάμπεκ την Πέμπτη, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για παγκόσμια ύφεση: Πτώση για το πετρέλαιο όσο το φυσικό αέριο εκτινάσσεται

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Γερμανίας για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει τρία επίπεδα: της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου, του συναγερμού και της έκτακτης ανάγκης, με άμεση πλέον παρέμβαση του κράτους στην αγορά και στη διανομή του αερίου.

Πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι, βάσει του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια, οι εταιρίες που εμπορεύονται το φυσικό αέριο δεν θα έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές.

Οι ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται τη στιγμή που καταγράφεται πτώση άνω του 5% στις τιμές του πετρελαίου και οι αγορές ανησυχούν ότι μια ισχυρή άνοδος των επιτοκίων με στόχο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός μπορεί να επιφέρει ύφεση.

Σημειώνεται πως η Γερμανία, μαζί με την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, έχουν επισημάνει σε αντιστάθμιση της μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μονάδες καύσης άνθρακα.

Πηγή: Reuters, BBC

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για παγκόσμια ύφεση: Πτώση για το πετρέλαιο όσο το φυσικό αέριο εκτινάσσεται

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter