Γερμανία: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γερμανία: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ως «υπαρξιακά απειλητική» περιγράφει την κατάσταση για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις εξαιτίας του κόστους της ενέργειας, σύμφωνα με τη Γερμανική Εμπορική Ένωση (HDE), η οποία την Παρασκευή σε επιστολή της προς τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επισημαίνει ότι καθίσταται όλο και περισσότερο δύσκολο, έως αδύνατο, να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς τους οι λιανέμποροι.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η HDE, 16.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης φέτος και η «αρνητική τάση» είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023. Αιτία είναι το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος στο λιανικό εμπόριο έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 147% από την αρχή του έτους. Επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% των εμπόρων και η HDE αναμένεται ότι θα φτάσει το 5% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της HDE, Γιόζεφ Ζανκτιονχάνσερ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Στέφαν Γκεντ, τα εμπορικά πλεονάσματα είναι χαμηλότερα σε πολλούς τομείς του εμπορίου.  Στην περίπτωση των ειδών ένδυσης, είναι 2,1% επί των πωλήσεων, στην υπόδηση έχουν απωλέσει 1,2%, ενώ στον τομέα των τροφίμων οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε 2%-4% επί των πωλήσεων.

Η προειδοποίηση της HDE έρχεται στο φόντο ζοφερών προβλέψεων κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων, τα οποία, λόγω της ενεργειακής κρίσης, προβλέπουν ότι η οικονομία της Γερμανίας διολισθαίνει σε ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το τρέχον έτος οι ειδικοί αναμένουν ανάπτυξη 1,4%, ενώ για το 2023 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,4%. Το 2024 η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί και πάλι κατά 1,9%.

Πηγή: Der Spiegel

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με νέο γενναίο πακέτο 200 δισ. ευρώ

«Μαύρη» πρόβλεψη οικονομικών ινστιτούτων για τη Γερμανία – «Πληθωρισμός, ύφεση, απώλεια ευημερίας»

Γερμανία: Στο 90% τα αποθέματα φυσικού αερίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter