Γερμανία-Σολτς: Υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. ακόμα και με «ειδική πλειοψηφία»

Γερμανία-Σολτς: Υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. ακόμα και με «ειδική πλειοψηφία»

«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να επιταχυνθεί η ένταξή της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στήριξης στην Αλβανία αλλά και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα παρακάμπτει τις ελληνικές αντιρρήσεις και το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο από την Αθήνα.

Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία, ζήτησε τη βοήθεια του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του στο εκεί αδελφό κόμμα.

Σημειώνεται πως πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι σε συνέντευξή του στο «Politico» είχε προειδοποιήσει για την καθυστέρηση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλώντας για κίνδυνο επανεμφάνισης εθνοτικών συγκρούσεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης: 

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε το αίτημα για ειδική άδεια ορκωμοσίας – Στις 19 Δεκεμβρίου η δίκη

Στην Αλβανία για κρέας, για λάδι στη Βουλγαρία

Προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας για κινδύνους από την αργοπορία της ένταξης στην ΕΕ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter