Στην Αλβανία για κρέας, για λάδι στη Βουλγαρία

Στην Αλβανία για κρέας, για λάδι στη Βουλγαρία

Οι Ελληνες έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες των χασάπικων, των φούρνων, των σουπερμάρκετ –και όχι μόνο– της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στις γειτονικές χώρες για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, τη στιγμή που η κυβέρνηση περνά στην κοινή γνώμη ότι η ακρίβεια οφείλεται στη διεθνή οικονομία, την κλιματική αλλαγή και στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα. Η έρευνα του Documento ξεσκεπάζει τους αναληθείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας την απόγνωση των νοικοκυριών μπροστά στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ.

Στα χασάπικα της Κορυτσάς

Στο ράλι της ακρίβειας πρωταγωνιστεί το κρέας στα ελληνικά σουπερμάρκετ, καθώς οι υψηλές τιμές του έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε… νηστεία. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αυξήσεις στο κρέας στην Ελλάδα άγγιξαν το 20%.

Το Documento ήρθε σε επικοινωνία με μικρέμπορους κρεάτων από την Κορυτσά της Αλβανίας, οι οποίοι μας επιβεβαίωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των πελατών τους είναι Ελληνες από την Καστοριά, τα Γρεβενά και τα Ιωάννινα. Μάλιστα οι Ελληνες προγραμματίζουν κάθε μήνα τα δρομολόγια αυτά για αγορές μεγάλων ποσοτήτων καθώς βρίσκουν τα κρέατα σε μισή τιμή συγκριτικά με την Ελλάδα.

Για κουφέτα στην… Τουρκία

Οι Βορειοελλαδίτες στρέφονται για αγορές και προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιαμίτα, πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Σουφλίου, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης η αγορά της γειτονικής χώρας ενδείκνυται και για είδη γάμων, όπως είναι τα νυφικά και οι μπομπονιέρες, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα μαγαζιά στην Ελλάδα να έχουν σχεδόν κλείσει στο σύνολό τους. Ο Θ. Τσιαμίτας επισημαίνει ότι παρά τις κινητοποιήσεις και τις προσπάθειές τους τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει αν η κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα σε επίπεδο τιμών και φορολογίας.

Πόλος έλξης η Βουλγαρία

Οι φτηνές τιμές της Βουλγαρίας αποτελούν επίσης πόλο έλξης για τους καταναλωτές της βόρειας Ελλάδας. Η Φιλιώ Μυλωνά, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, δηλώνει χαρακτηριστικά στο Documento πως η τοπική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο.

«Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες» επισημαίνει, «αλλά εάν η κεντρική εξουσία δεν κάνει κάτι γι’ αυτό, εμείς από μόνοι μας –λυπάμαι που το λέω– δεν μπορούμε. Παρ’ όλες τις οχλήσεις κατά καιρούς, παρ’ όλα τα υπομνήματα και τις αντιδράσεις, όσο περνάει ο καιρός το φαινόμενο αυτό εντείνεται και η εκροή χρήματος προς άλλες χώρες γίνεται μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά και δη η τοπική να βιώνουν ολέθριες συνέπειες. Οσο η ακρίβεια θα μεγαλώνει στη χώρα μας τα προϊόντα θα γίνονται απλησίαστα. Είναι ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι παλεύουν ακόμη να κρατήσουν την τοπική αγορά».

Μάλιστα υπογραμμίζει με έμφαση πως «τα καύσιμα προβάλλονται ως αφορμή για τη στροφή προς τις γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και κατ’ επέκταση αγοράζουν τα πάντα», όπως είδη τροφίμων, λάδι και τσιγάρα.

«Δεν είναι μόνο ότι τα χρήματα φεύγουν από την ελληνική αγορά, αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος χάνει πολλές χιλιάδες ευρώ από τα σύνορά μας και προσπαθεί να τα αντικαταστήσει με φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι καταπέλτης για εμάς τις μεσαίες επιχειρήσεις». Οπως δηλώνει η Φ. Μυλωνά, οι επιχειρήσεις στην Ορεστιάδα κλείνουν συνεχώς η μία μετά την άλλη: «Εδώ κλείνουν τα πάντα κι εκεί ευδοκιμούν τα πάντα». Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής αγοράζουν τρόφιμα και ρούχα από Βουλγαρία και Τουρκία, επιβεβαιώνοντας πως οι καταναλωτές βιώνουν εποχές Κατοχής.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Τρώνε» τα έτοιμα οι Έλληνες, ο πλούσιος βορράς αποταμιεύει

Σκρέκας και κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξεπλένουν» την ακρίβεια και τα κέρδη

Η ακρίβεια «χτυπά» και το σουβλάκι: Ο κόσμος πλέον αγοράζει ένα και με το ζόρι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter