Γερμανία: Στον «αέρα» η συμφωνία για τον προϋπολογισμό – Επιμένει στις περικοπές ο Λίντνερ

Γερμανία: Στον «αέρα» η συμφωνία για τον προϋπολογισμό –  Επιμένει στις περικοπές ο Λίντνερ

Στη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού την Τρίτη στη Γερμανία δεν βγήκε λευκός καπνός. Η τρύπα αρκετών δισεκατομμυρίων που άνοιξε στο δημόσιο ταμείο το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει προκαλέσει μια κοινοβουλευτική κρίση που φέρνει αβεβαιότητα στο συνασπισμό του καγκελάριου Σολτς, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ο Λίντνερ υπερασπίζεται το συνταγματικό φρένο στον προϋπολογισμό του 2024

«Λεφτά υπάρχουν»

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της Ελευθερίας και Δημοκρατίας και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, εκτιμά ότι το κράτος διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά θα πρέπει να γίνει μια διαφορετική κατανομή. Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο ARD, ο Λίντνερ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες της Τρίτης ήταν εποικοδομητικές, αλλά ότι ακόμα δεν υπάρχει μια στέρεη πρόταση για τη λύση του δημοσιονομικού αδιεξόδου.

Από την οπτική του Λίντνερ, δεν υπάρχει κρίση προϋπολογισμού. Το κράτος μπορεί να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του, αρκεί να ανακατευθυνθούν πόροι που θα προορίζονταν για τα επιδόματα και την κλιματική πολιτική, ενώ αποκλείει την αύξηση των φόρων. 

«Όχι» στην επέκταση του φρένου χρέους

Σαν πιστός οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Λίντνερ έδωσε σαφές μήνυμα όσον αφορά την επέκταση της αναστολής του φρένου χρέους και το 2024, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Ισχυρίζεται ότι αυτό θα αύξανε τον πληθωρισμό και ότι το χρέος που θα συσσωρευτεί θα είναι βάρος για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, ο Λίντνερ επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς η αναστολή της εφαρμογής του πλαφόν δανεισμού επιβλήθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα επεκτάθηκε περαιτέρω με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Ωστόσο, η άποψη του υπουργού Οικονομικών δεν είναι σίγουρος για το αν θα επιβληθεί τελικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για το 2024. Κάτι τέτοιο θα έδινε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιθώρια ελιγμών, αλλά έχει επίσης πολλές πιθανότητες να καταρριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Λίντνερ επιμένει ότι: «Δεν γνωρίζω ακόμη επιχειρήματα που θα με έπειθαν», σχετικά με μια έκτακτη λύση για το επόμενο έτος.

Επιδόματα και κλιματική πολιτική

Ο Λίντνερ βλέπει δυνατότητες εξοικονόμησης κοινωνικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Περνάει στην επίθεση εναντίον του SPD και των Πρασίνων, αν και δεν τους απευθύνεται ευθέως. Επικρίνει τη σχεδιαζόμενη αύξηση του επιδόματος πολιτών (Bürgergeld) από 1η Ιανουαρίου, η οποία θα κοστίσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Θεωρεί  «υπερβολική» την αύξηση, μιας και ο πληθωρισμός –εξαιτίας του οποίου προβλέφθηκε η συγκεκριμένη αύξηση- έχει μειωθεί. 

Οι Πράσινοι είναι επίσης απίθανο να είναι ευχαριστημένοι με τα σχόλια του Λίντνερ. Σε συνέντευξή του, λέει για την τρέχουσα πολιτική για το κλίμα: «Το κάνουμε σε μια πολύ προγραμματισμένη οικονομία. Οι πολιτικοί διευκρινίζουν λεπτομερώς τι πρέπει να γίνει για τις βιομηχανίες και τους τομείς. Τώρα εργαζόμαστε για να το ξεπεράσουμε».

Ο φιλελεύθερος πολιτικός θέλει να αποφύγει το κόστος της περιβαλλοντικής μετάβασης μέσω του ανταγωνισμού ιδεών που βασίζονται στην αγορά και το επιχειρηματικό πνεύμα. Όπως η αποθήκευση CO2 στο έδαφος, ιδέα που αποτελεί μια ακόμα κόκκινη γραμμή για πολλούς Πράσινους. Ο αποδέκτης του μηνύματος είναι πιθανό να είναι ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter