Γερμανία: Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν στα χέρια του «σοϊμπλερικού» Λίντνερ

Γερμανία: Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν στα χέρια του «σοϊμπλερικού» Λίντνερ

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, οι Φιλελεύθεροι επιμένουν να λάβουν το Υπουργείο Οικονομικών, οι Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν και οι Πράσινοι αντιστέκονται… διαψεύδοντας.

Δημοσίευμα της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας FAZ έκανε λόγο ότι οι Πράσινοι και o εκλεκτός τους για την Οικονομία, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποχώρησαν από την αξίωση να λάβουν το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για τον «σκληρό» αρχηγό των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ. Υπογραμμίζεται, ότι ο τελευταίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής σε μία πανευρωπαϊκή γερμανικού τύπου λιτότητα με ελάχιστες αναθεωρήσεις.

Ο Πράσινος Χάμπεκ, σε σημερινή του συνέντευξη στο RBB διέψευσε ότι το κόμμα του έχει υποχωρήσει από την αξίωση να λάβει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Τόνισε μάλιστα ότι απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος στο φάσμα της κλιματικής προστασίας, μιλώντας για μια «κλιματική κυβέρνηση» που θα περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η διάψευση δεν αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης τακτικής των Πρασίνων ώστε το νέο γερμανικό «πράσινο» υπερυπουργείο να λάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και χρηματοδότηση. Ο ίδιος μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει ανοιχτά για ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος στα «πράσινα» θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απίθανο οι Φιλελεύθεροι να υποχωρήσουν από την απαίτηση να λάβουν τα κλειδιά της γερμανικής οικονομίας, δημιουργώντας «πονοκεφάλους» στον Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη και επόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο τελευταίος καλείται να λύσει μία σύνθετη εξίσωση με πολλούς παράγοντες και «κρυφές» παγίδες.

Πάντως, εάν όντως καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τρία κόμματα, τότε οι συζητήσεις αναγκαστικά θα στραφούν ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, αναβιώνοντας τον «μεγάλο συνασπισμό» που για χρόνια τώρα κυβερνάει την Γερμανία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter