Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε πολλή γυμναστική

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε πολλή γυμναστική

Οι άνθρωποι που ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση, έχουν γενικά καλύτερη ψυχική διάθεση και υγεία, αλλά το παραπάνω δεν είναι πάντα καλύτερο, καθώς πέρα από τις τρεις ώρες τη μέρα η άσκηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η μελέτη σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους βρήκε ότι όσοι ασκούνται τακτικά (γυμναστήριο, ποδήλατο, κολύμπι, στίβος κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο μιάμιση μέρα λιγότερη κακής ψυχικής υγείας μέσα στο μήνα, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται καθόλου. Τα μεγαλύτερη οφέλη στην ψυχική υγεία φαίνεται να έχει η άσκηση για 45 λεπτά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα.

Όταν η καθημερινή άσκηση ξεπερνά τη μιάμιση ώρα καθημερινά (90 λεπτά), η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης είναι οριακή ή ανύπαρκτη, ενώ αν φθάνει το τρίωρο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα ο άνθρωπος να νιώθει χειρότερα (π.χ. μεγαλύτερη κατάθλιψη), από το να μην είχε ασκηθεί καθόλου. Εν μέρει αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο ότι όσοι είναι «μανιακοί» με τη σωματική άσκηση, μπορεί να έχουν ψυχαναγκαστικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής αστάθειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής ‘Ανταμ Τσεκρούντ του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό “The Lancet Psychiatry”, ανέφεραν ότι «η άσκηση σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία ανεξαρτήτως ηλικίας των ανθρώπων, φυλής, φύλου, εισοδήματος και μόρφωσης».

Η μελέτη δείχνει ότι μέσα στο μήνα ένας άνθρωπος που δεν ασκείται, έχει κατά μέσο όρο 3,4 μέρες που δεν νιώθει καλά ψυχολογικά, ενώ όποιος ασκείται, έχει δύο μέρες κακής ψυχολογίας (βελτίωση 43%). Η άσκηση είναι πιο ωφέλιμη για όσους είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με κατάθλιψη (επτά μέρες καλής ψυχικής υγείας έναντι 11 ημερών για όσους δεν ασκούνται).

Από τα διάφορα είδη άσκησης, το μεγαλύτερο ψυχικό όφελος φαίνεται να προσφέρουν κατά σειρά τα ομαδικά αθλήματα, το ποδήλατο, η αεροβική άσκηση και το γυμναστήριο. Ακόμη και οι δουλειές του νοικοκυριού βοηθάνε κάποιον να νιώσει καλύτερα (μειώνουν τις «μαύρες» διαθέσεις κατά μισή μέρα του μήνα κατά μέσο όρο).

«Έως τώρα οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο περισσότερη είναι η άσκηση, τόσο το καλύτερο για την ψυχική υγεία, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Η άσκηση για πάνω από 23 φορές την εβδομάδα ή για περισσότερο από 90 λεπτά τη μέρα σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία», δήλωσε ο δρ Τσεκρούντ.

Οι επίσημες ιατρικές συμβουλές για βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ασκείται 150 λεπτά την εβδομάδα.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter