Γιατί τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους φιλάθλους του ΑΡΗ στο Περιστέρι;

Γιατί τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους φιλάθλους του ΑΡΗ στο Περιστέρι;

Το βράδυ του Σαββάτου μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα του Ατρομήτου με τον Άρη στο γήπεδο του Περιστερίου, οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι του Άρη δέχθηκαν μια απρόκλητη επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η επίθεση σε βάρος τους θα μπορούσε να συνιστά άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας στη μακρά λίστα της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο αυτή συνοδευόταν και από εκφράσεις που καταδείκνυαν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό μένος των ΜΑΤ σε βάρος των οπαδών του Αρη. Το ιδεολογικό προφίλ αυτής της επίθεσης συγγενεύει με άλλα περιστατικά τα οποία η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. συγκαλύπτει παρά τις μαρτυρίες, χωρίς να διερευνά ουσιαστικά.

Τα γεγονότα

Ο Άρης, φίλαθλος του Άρη, περιγράφει στο documentonews.gr, ότι τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν προμελετημένα, αναφέρει τους τραυματισμούς παιδιών και καρκινοπαθών και τις χυδαίες εκφράσεις των ΜΑΤ για τον Άλκη:

«Με το που μπαίνουμε στο γήπεδο και επειδή εγώ ήμουν μπροστά με πιάνει ο αρχιδιμοιρίτης και μου λέει: «Άμα κάνετε μαλακία θα σας γαμήσουμε, να είστε κύριοι».

Στο ημίχρονο οι Φενταγίν (οργανωμένοι οπαδοί Ατρομήτου) ξεκίνησαν επι δέκα λεπτά να πετάνε βεγγαλικά και φωτοβολίδες με στυλό. Από αυτές τραυματίστηκε ένα ανήλικο παιδί, καθώς μια προσγειώθηκε στην πλάτη του. Αντί να πάνε στο μεταξύ να πιάσουν αυτόν που πετούσε τις φωτοβολίδες προς την πλευρά μας, πήγαν και πέταξαν κρότου λάμψης από την πλευρά του Ατρομήτου σε οικογένειες με παιδιά. Είχαν μάλιστα και αυτοί μερικούς τραυματίες. Τελειώνει το ματς και έρχεται η ώρα να βγούμε έξω και μας λένε: «σας περιμέναμε μουνάκια τόση ώρα, τώρα θα σας γαμήσουμε», με τη φρασεολογία ακριβώς όπως την περιγράφω. Όσο είμαστε ακόμη μέσα, ένα παιδί έχει το χέρι του πάνω σε ένα κάγκελο, και έρχεται ένας ΜΑΤας του μαγκώνει το χέρι πάνω στα κάγκελα και του κάνει μια σχισμή πέντε εκατοστά.

Βγαίνουμε έξω, και ενώ μας είχαν όλους μαζί, κλείνει η πόρτα πίσω μας. Εκεί φάνηκε ότι είχαν πάρει την απόφαση να μας βγάλουν σε μικρά γκρουπάκια και να μας δέρνουν. Μας βάζουν σε ένα στενάκι, και πριν προλάβουμε δεν να κάνουμε πενήντα μέτρα ξεκινάνε να λένε σε ένα άτομο: «βγάλε την κουκούλα ρε πούστη». Δεν έχει σηκωθεί όχι πέτρα, ούτε καν χέρι από εμάς, και εκεί ξεκινάνε να μας χτυπάνε. Ενδεικτικά είχαμε πάνω από τρία ανοιγμένα κεφάλια, ενώ έσπασαν το χέρι ενός παιδιού από την Κατερινή, μπροστά στα μάτια του πατέρα του. Το σώμα μου από τη δεξιά πλευρά είναι όλο μαύρο, και το κεφάλι μου είναι παραμορφωμένο, γιατί έφαγα 20-25 γκλοπιές. Το χειρότερο είναι μια καρκινοπαθής που στην κατάστασή της, πρέπει να μπει σε χειρουργείο γιατί τα ΜΑΤ της έσπασαν το χέρι.

Τα δεκαπέντε λεπτά που ακολούθησαν μετά από αυτούς τους ξυλοδαρμούς, μέχρι να φτάσουμε στο μετρό του Αγίου Αντωνίου, τα ΜΑΤ έβγαλαν όλη τη βρωμιά που μπορεί να βγάλει ένας άνθρωπος. Ένας από αυτούς γυρνάει και μας λέει: «Λέτε για τον Άλκη, αλλά κάνετε τα ίδια. Καλά σας κάνουν οι ΠΑΟΚτσήδες. Που είναι ο Άλκης τώρα;»

Ο Μιχάλης, φίλαθλος του ΑΡΗ που βρέθηκε και αυτό στο σημείο επιβεβαιώνει τα περιστατικά:

«Το σκηνικό ήταν στημένο και προμελετημένο. Τελειώνει το ματς, μαζευόμαστε στην έξοδο 200 άτομα και μας λέει ο αρχηγός της διμοιρίας ότι για την δική σας ασφάλεια θα σας συνοδεύσουν δυο διμοιρίες μέχρι το μετρό. Όσο μας μάζευαν εκεί, ουσιαστικά μας περικύκλωναν και στένευαν τον κλοιό. Με το που στρίβουμε στο πρώτο στενάκι, ξεκινούν όλοι μαζί συντονισμένα να μας φωνάζουν: «Όλοι τις κουκούλες κάτω, πουτάνες Bούλγαροι. Να μάθετε να έρχεστε στην Αθήνα, δε θα ξαναέρθετε ποτέ.».

Εμείς δεν απαντούσαμε και σε κάποια φάση αρχίζουν βαράνε, μας σπάνε στα τρία και όποιους προλάβαιναν και τους περικύκλωναν τους χτυπούσαν ανελέητα. Από την επίθεση μια κοπέλα έσπασε το χέρι της και έκανε χειρουργείο, ένας πιτσιρικάς έκανε επτά ράμματα στο κεφάλι και υπήρχαν πολλά ανοιγμένα κεφάλια».

Η ΕΛ.ΑΣ. κλείνει τα μάτια στο ιδεολογικό κίνητρο των επιθέσεων

 Η εξέταση της υπόθεσης από την αστυνομία ξεκίνησε ήδη υποβαθμισμένα καθώς από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής και όχι ένορκης διοικητικής εξέτασης. Η ποιοτική διαφορά μιας Ε.Δ.Ε. από μια Π.Δ.Ε. είναι ότι στην προκαταρκτική, η συλλογή στοιχείων είναι άτυπη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ενδείξεις παραπτώματος είναι τόσο σαφείς, που η επιλογή προκαταρκτικής αντί για ένορκης διοικητικής εξέτασης, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης.

Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να διακρίνουμε πως όλο και ποιο συχνά άνδρες της ΕΛΑΣ, εμφορούμενοι από σαφή ιδεολογικά κίνητρα, παύουν να νιώθουν ότι έχουν θέση κρατικού λειτουργού, και λειτουργούν εκτός επιχειρησιακού πλαισίου σα να μην υπηρετούν σε μονάδες της αστυνομίας, αλλά σε αυτονομημένες ιδεολογικές γκρούπες. Μόλις διαισθανθούν όχι απλά ότι απειλούνται, αλλά την ευκαιρία για μια βίαιη συμπλοκή την εκμεταλλεύονται αμέσως. Βρίζουν χυδαία και εκδηλώνουν τα ιδεολογικά κίνητρα πίσω από τις επιθέσεις τους.

Τα περιστατικά κατά τα οποία οι αστυνομικοί λειτουργούν, όχι μόνο εκτός πλαισίου, αλλά και ορμώμενοι από ιδεολογικά κίνητρα και αντιλήψεις είναι πληθώρα. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Η επίθεση της αστυνομίας στην αντιφασιστική πορεία στη Σταυρούπολη τον Οκτώβριο του 2021: Διαδηλωτής καταγγέλει τότε στο Documento ότι αστυνομικός των ΜΑΤ του είπε καθώς τον χτυπούσε: «Σας γάμησαν οι άλλοι, θα σας γαμήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα».
  • Η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη: Επτά αστυνομικοί πυροβολούν 33 φορές τρία άοπλα άτομα μέσα σε ένα αμάξι, εκ των οποίων ο ένας, ο Νίκος Σαμπάνης τραυματίζεται θανάσιμα. Οι αστυνομικοί γνώριζαν όπως προκύπτει από τις διαβιβάσεις ότι τα άτομα ήταν Ρομά. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφθηκε τότε τους υπό κράτηση αστυνομικούς, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

 

  • Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Μάρτυρας, εργαζόμενος σε φούρνο στη Γλάδστωνος καταθέτει στη δίκη ότι άκουσε έναν από τους αστυνομικούς να βρίζει τον Ζακ αναφέροντας «τη λέξη πουσταράς ή πούστης».

Κανείς δε μπορεί να διώξει τους αστυνομικούς αυτούς για τα φρονήματα τους, ωστόσο βασική αιτία των παράνομων ενεργειών τους φαίνεται πως είναι αυτές οι αντιλήψεις και η κάλυψη που τους παρέχει η εκάστοτε φυσική και πολιτική ηγεσία.

Το ιδεολογικό μοτίβο των αυθαίρετων επιθέσεων της ΕΛΑΣ καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (2021) η οποία σημειώνει τον προβληματισμό της για τη συγκριτική ομοιομορφία των θυμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα η έρευνα καταδεικνύει την στοχοποίηση νεαρών ή/και ανήλικων πολιτών, καθώς και άλλων ευάλωτων ομάδων, λόγω εθνικής, εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής. Από την πλευρά τους, οι φίλαθλοι του ΑΡΗ που δέχθηκαν την επίθεση συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter