Γιατί ταράχτηκαν σε ΝΔ και ΕΛΚ με το «προσχέδιο» της PEGA;

Γιατί ταράχτηκαν σε ΝΔ και ΕΛΚ με το «προσχέδιο» της PEGA;

Η παρουσίαση του προσχεδίου του πορίσματος της Επιτροπής PEGA της ευρωβουλής για τις υποκλοπές και την χρήση κακόβουλων λογισμικών την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας προκάλεσε έντονη αναταραχή και αντιδράσεις στον φιλοκυβερνητικό Τύπο και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι οποίες κορυφώθηκαν με την εκδήλωση της PEGA στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδας. Οι αντιδράσεις μεταφράστηκαν σε πιέσεις, που έπιασαν τόπο με τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής πως «είναι απλώς ένα προσχέδιο». Γιατί όμως τόση ταραχή εάν πρόκειται απλώς για ένα προσχέδιο;

Το προσχέδιο του πορίσματος της εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σόφι ιντ Βελντ, την μετέτρεψε σε κόκκινο πανί για την ελληνική κυβέρνηση, αφού πλήθος σημείων του πορίσματός της αποτελούν κόλαφο για το «σύστημα Μητσοτάκη» και την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μετά και την επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στην Ελλάδα.

Από την επιχείρηση απόκρυψης του Έλληνα πρωθυπουργού και την υποκριτική συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, χωρίς να παρασχεθούν αποδεικτικά στοιχεία και τα απόρρητα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και των αρχών, έως τις αναφορές στα «δακτυλικά αποτυπώματα» Δημητριάδη, στην ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας, επιστράτευσης των ευρωπαϊκών αρχών της Europol, οι εγχώριες αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές και αφιονισμένες.

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ επιχείρησε να στήσει μια γραμμή άμυνας μετά την παρουσίαση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με την Ολλανδή εισηγήτρια να σηκώνει το γάντι και να της απαντά άμεσα. Μετά όμως από την παρουσίαση του προσχεδίου στις Βρυξέλλες, οι πιέσεις αυξήθηκαν με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γερούν Λένερς να προχωρήσει σε μία δήλωση υποβάθμισης της έκθεσης της Ιντβέλντ, υποστηρίζοντας πως «πρόκειται απλώς για ένα προσχέδιο».

Πράγματι, η έκθεση που παρουσίασε η εισηγήτρια της PEGA συγγράφηκε από την ίδια, με βάση τα ευρήματα της αποστολής της Επιτροπής στη χώρα μας κατά την ανάγνωσή της, και δεν επρόκειτο για το αποτέλεσμα μίας συμβιβαστικής συζήτησης μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων της Επιτροπής. Σύμφωνα με πηγές του documentonews.gr στην PEGA, η κίνηση αυτή της Ολλανδής ήρθε ως αποτέλεσμα των έντονων εσωτερικών πιέσων από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που με κάθε προσπάθεια επιχειρεί να υποβαθμίσει τα ευρήματα της Επιτροπής, ώστε για να αποκρούσει την προσπάθεια να καταστήσει το πόρισμα σε «πλυντήριο» των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως μεταφέρεται, το κείμενο αυτό που δημοσιοποιήθηκε θα αποτελέσει -αναπάντεχα- τη βάση της συζήτησης μεταξύ των μελών της Επιτροπής, θα ακολουθήσει «διαπραγμάτευση» με κατάθεση τροπολογιών από τις πολιτικές ομάδες, σύνταξη νέου προσχεδίου του τελικού πορίσματος, και τέλος ψηφοφορία για την έγκρισή του. Δυνατότητα αντιγραφής του «ελληνικού μοντέλου» της συγγραφής διαφορετικών πορισμάτων από την κάθε πολιτική ομάδα δεν υπάρχει, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει διεξοδική διαπραγμάτευση για να καταλήξουν στο τελικό πόρισμα. «Όσοι διαφωνούν, ας το καταψηφίσουν» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αλλά όπως φαίνεται και από τις δημόσιες δηλώσεις, είναι το ΕΛΚ που βρίσκεται σε μεγαλύτερη διάσταση με το προσχέδιο της Ιντβέλντ. Όμως την ίδια ώρα, το γεγονός πως τα συμπεράσματα και μετέπειτα οι οδηγίες που θα προτείνει η Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμοστούν και από κυβερνήσεις-μέλη του ΕΛΚ, καθιστά την ίδια τη διαπραγμάτευση απαραίτητη για τη μέγιστη πολιτική υποστήριξη. Εύλογα θα φοβόταν κανείς πως αυτό το τελευταίο μπορεί να σημάνει την «επιχείρηση εξουδετέρωσης» του πορίσματος και την αφαίρεση των δύσκολων σημείων για το ΕΛΚ. Όμως από την άλλη, ένα «ελαφρύτερο» πόρισμα δεν θα είχε τη στήριξη αρκετών εκ των υπολοίπων κομμάτων, με κόμματα όπως των Πρασίνων να το έχουν ήδη ξεκαθαρίσει.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πρωτοτυπία, είναι απλώς αυτά που προβλέπονται σε κάθε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελούν κοινή πρακτική σύγκλισης όλων των πολιτικών ομάδων σε ένα τελικό πόρισμα. Ο παράγοντας όμως που προκαλεί αναταραχή είναι πως σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που εξετάζει η PEGA, τις παρακολουθήσεις σε Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και άλλες χώρες, στην Ελλάδα έρχονται συνεχώς νέες αποκαλύψεις στη δημοσιότητα, με αυτές του Documento να αποτελούν τον καταλύτη.

Έτσι, όσο και να επιθυμούν στο ΕΛΚ να αποδομήσουν το περιεχόμενο του προσχεδίου, θα πρέπει να το κάνουν τη στιγμή που έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, για δεκάδες ονόματα υπουργών, επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων της οικονομικοπολιτικής ζωής της χώρας, και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αδυνατεί να απαντήσει ακόμα και στα απλά ερωτήματα που της τίθενται. Δύσκολη δουλειά, ακόμα και για την ευρεία ομάδα Ελλήνων που έχει φροντίσει να «φυτέψει» στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής του οικογένειας ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

«Καταπέλτης» η έκθεση της PEGA για την Ελλάδα και το παρακράτος Μητσοτάκη

PEGA: Την Τρίτη το προσχέδιο της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις στον απόηχο της λίστας Μητσοτάκη

Tο «προσχέδιο» της PEGA για παρακολουθήσεις ήταν μόνο μια πικρή πρόγευση για τον Μητσοτάκη

Συνέντευξη της Σόφι ιντ Βελντ μετά την αποκάλυψη του Documento: Να αποχαρακτηριστούν τα απόρρητα έγγραφα – Να παρέμβει η Europol

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter