Γιάννης Απατσίδης: Άργησε αλλά ήρθε η δικαίωση για τον δικηγόρο

Γιάννης Απατσίδης: Άργησε αλλά ήρθε η δικαίωση για τον δικηγόρο

Την απαλλαγή των επτά αστυνομικών που ήταν επίσης κατηγορούμενοι ζήτησε ο Γιάννης Απατσίδης μετά την εκ μέρους τους παροχή εξηγήσεων για το περιστατικό και αφού εξέφρασαν τη λύπης τους για την αδικία που υπέστη

Δικαίωση για τον Γ. Απατσίδη ύστερα από επτά χρόνια για την παράνομη σύλληψη και κακομεταχείρισή του μες στα δικαστήρια από αστυνομικούς.

Η δικαίωση του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη για την παράνομη σύλληψή του μες στον χώρο των δικαστηρίων της Ευελπίδων αλλά και την κακομεταχείρισή του από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ στο υπόγειο όπου βρίσκονται τα κρατητήρια μπορεί να άργησε αλλά τελικά ήρθε, επτά χρόνια μετά το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης: Δικηγόρος Απατσίδης στο Documento: Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι η επιτομή του αντισυνταγματικού νόμου

Το δικαστήριο τελικά καταδίκασε σε πρώτο βαθμό τον ιατροδικαστή Ορφέα Περίδη αλλά και τον γνωστό από το παρελθόν του αστυνομικό Δημήτρη Γιοβανίδη, ενώ αποφάσισε να απαλλάξει από τις κατηγορίες επτά αστυνομικούς που εμπλέκονταν στο περιστατικό, όμως στη συνέχεια με δηλώσεις τους απολογήθηκαν για τη συμπεριφορά τους στον γνωστό δικηγόρο, ο οποίος επίσης ζήτησε την απαλλαγή τους.

Η δικογραφία καθυστέρησε να φτάσει στο ακροατήριο πέντε ολόκληρα χρόνια, ενώ καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε… μόλις επτά χρόνια μετά.

«Μας σκουπίζεις και το πάτωμα»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετώπιζαν οι εννιά κατηγορούμενοι της υπόθεσης (οκτώ αστυνομικοί και ένας ιατροδικαστής), δύο εξ αυτών συνέλαβαν και οδήγησαν στο κρατητήριο των δικαστηρίων τον δικηγόρο όταν ο ιατροδικαστής Ορφ. Περίδης τον κατηγόρησε για παράνομη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια δίκης στην οποία ο κ. Απατσίδης εκπροσωπούσε εντολέα-μηνύτρια σε βάρος του ιατροδικαστή. Ο Γ. Απατσίδης συνελήφθη χωρίς να δοθεί καμία τέτοια εντολή από την έδρα του δικαστηρίου στο οποίο παρίστατο.

Οι υπόλοιποι αστυνομικοί φέρονται να προσπάθησαν να τον σηκώσουν με τη βία από καρέκλα με σκοπό να τον οδηγήσουν στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο μηνυτής του, Ορφ. Περίδης. Οταν δεν τα κατάφεραν τον έριξαν στο πάτωμα και επιχείρησαν να τον σύρουν έξω από την αίθουσα, ενώ άλλος αστυνομικός φέρεται να κάπνιζε, να πετούσε τις στάχτες κάτω και να έλεγε στον δικηγόρο: «Μας σκουπίζεις και το πάτωμα».

Αθωώσεις και καταδίκες

Παρά τις αναφορές για πολλαπλές καταδίκες του, ο ιατροδικαστής Περίδης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι και σήμερα και δεν του έχει αφαιρεθεί η άδεια

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά επτά από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς στην υπόθεση, το ζήτημα έκλεισε με την αθώωσή τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εφόσον δόθηκαν εξηγήσεις από τους ίδιους, οι οποίοι δήλωσαν ότι λυπούνται για τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού και για το αίσθημα αδικίας που βίωσε ο δικηγόρος και αποδέχτηκαν τα λάθη τους κατηγορώντας τον Ορφ. Περίδη ότι υπέβαλε ψευδή μήνυση.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον αστυνομικό Δημ. Γιοβανίδη και τον ιατροδικαστή Περίδη.

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Γιοβανίδης, που είχε αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης που τέθηκε σε χρόνο-ρεκόρ στο αρχείο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για παράβαση καθήκοντος λόγω μεροληψίας και πλημμελούς έρευνας καθώς και παραποίησης του συλλέξαντος αποδεικτικού υλικού.

Από την άλλη, ο Ορφ. Περίδης κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδούς κατάθεσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης και το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν και διαδραματίστηκαν στην αίθουσα ο Ορφ. Περίδης φέρεται να έχει καταδικαστεί δεκάδες φορές στο παρελθόν κατά περίπτωση για τα αδικήματα εκβίασης, δωροδοκίας, ψευδών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων κ.λπ., αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Λασιθίου.

Οπως προκύπτει από διαδικτυακές πηγές, μέχρι και σήμερα εκτελεί τα καθήκοντά του κανονικά και δεν του έχει αφαιρεθεί οριστικά η άδεια.

Κατά πληροφορίες του Documento, με αίτημα του Γ. Απατσίδη που έγινε δεκτό η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών μετά τη διεξαγωγή της ποινικής δίκης διέταξε τη διενέργεια έρευνας περί του αν έχει τελεστεί το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος από στελέχη των αρμόδιων ιατρικών συλλόγων και ζήτησε την έστω καθυστερημένη επίσημη ενημέρωσή τους ότι σε βάρος του εν λόγω ιατροδικαστή εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις και ποινικές διώξεις σύμφωνα με το άρθρο 320 παρ. 2 του ν. 4512/2018, που προβλέπει ότι η αρμόδια εισαγγελία πρέπει να ενημερώνει τους κατά τόπον αρμόδιους ιατρικούς συλλόγους (εν προκειμένω Αθηνών και Λασιθίου) για κάθε ποινική δίωξη και καταδικαστική απόφαση εις βάρος κάθε ιατρού-μέλους τους.

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν απάντησε σε ερώτηση του Documento σχετικά με ενδεχόμενες πειθαρχικές κυρώσεις εναντίον του, ενώ οφείλει να ελέγχει τα πειθαρχικά συμβούλια των κατά τόπον αρμόδιων ιατρικών συλλόγων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Πατσουράκος σε επικοινωνία που είχε το Documento μαζί του τόνισε ότι οι υπηρεσίες θα διερευνήσουν το θέμα του κ. Περίδη, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου διά του προέδρου του Κωνσταντίνου Νικολαράκη απάντησε ότι «το θέμα θα συζητηθεί στο 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ. Λασιθίου, το οποίο δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη».

Φέρεται ως συνεργάτης χρυσαυγιτών

Ο αστυνομικός Δημ. Γιοβανίδης που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για παράβαση καθήκοντος και παραποίηση αποδεικτικού υλικού σε βάρος του Γιάννη Απατσίδη δεν είναι άγνωστος στα δικαστήρια. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι προστατευόμενοι μάρτυρεςπρώην μέλη της οργάνωσης φέρεται να είχαν καταθέσει ότι ο Γιοβανίδης, διοικητής τότε του ΤΑ Νίκαιας, ήταν συνεργάτης και πληροφοριοδότης του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας.

Οπως αποκαλύφθηκε στη δίκη, ο Γιοβανίδης φέρεται να πρόσφερε προνομιακή πληροφόρηση στη Χρυσή Αυγή για να «αποφεύγει τις κακοτοπιές και τις εφόδους της αστυνομίας».

Το όνομα του Γιοβανίδη είχε γίνει γνωστό και το 2000, όταν ο Χρήστος Κεντήρας είχε θέσει σε ομηρία τουριστικό λεωφορείο με Ιάπωνες τουρίστες στη Νέα Επίδαυρο. Ο Γιοβανίδης όντας σε υπηρεσία προσέγγισε χωρίς εντολή το λεωφορείο, προκαλώντας πανικό στον απαγωγέα και θέτοντας τις ζωές των ομήρων σε κίνδυνο. Η ομηρία έληξε ύστερα από διαπραγματεύσεις δημοσιογράφου με τον Κεντήρα.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Απατσίδης για Novartis: «Επιβεβλημένη η ανάσυρση των δικογραφιών από το αρχείο»

Γιάννης Απατσίδης: Σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες επαρχιακού πρωτοδικείου και εισαγγελίας

Δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη: Ομόφωνα αθώος για τη συκοφαντική δυσφήμιση ο Βαξεβάνης – Στον Εισαγγελέα ο Αθανασίου για παράνομη κατοχή εγγράφων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter