Γκαρά: Αντί για βαρέα και ανθυγιεινά στους υγειονομικούς η κυβέρνηση απελευθερώνει μισθούς στα golden boys ΕΡΤ και ΑΠΕ

Τη σπουδή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει καναλάρχες και golden boys σε ΕΡΤ – ΑΠΕ τη στιγμή που αρνείται τη θέσπιση βαρέων και ανθυγιεινών στους υγειονομικούς στηλίτευσε η Νατάσα Γκαρά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πέτσα – Λιβάνιου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι αδιαφορεί κυνικά για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, δείχνοντας μεγάλη σπουδή, όμως, για την αυτοπροστασία και την επιβίωσή της» παρατήρησε η αν. τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων». Εντοπίζοντας τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης πίσω από την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, υπογράμμισε πως η πλειοψηφία σπεύδει να νομοθετήσει «δωράκια» στους μεγαλύτερους συμμάχους της, τα συστημικά ΜΜΕ, προκειμένου να δώσει παράταση στην εξαγορά στήριξης.

«Έρχονται απολύσεις»

Η κ. Γκαρά καυτηρίασε την επί τα χείρω τροποποίηση του πλαφόν των 400 εργαζομένων, με την κυβέρνηση να υποχωρεί μερικώς μετά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, μειώνοντας το όριο στους 340 εργαζόμενους σε κάθε κανάλι και 60 από συναφείς εταιρίες. «Υποχώρηση κάνατε και στην υποχρέωση σύμβασης πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, η διάταξη αυτή και πάλι θα φέρει απολύσεις εργαζόμενων. Άλλωστε είναι πιεστική απαίτηση των καναλαρχών η εργασιακή ευελιξία. Η ρύθμιση θα φέρει ανασφάλεια, υποταγή και κυρίως απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων» προέβλεψε και επισήμανε την αντίδραση καναλαρχών για την πρόθεση τροποποίησης του καθεστώτος για τις θεματικές άδειες, τονίζοντας πως ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στον νόμο Παππά που κάποτε πολεμούσαν.

«Αντί 3,5 εκατ., μόνο 50.000 ευρώ για τις άδειες»

Άσκησε δριμεία κριτική στην έκπτωση πάνω από 98% που θεσπίζει η κυβέρνηση για τη δόση των τηλεοπτικών αδειών του 2020 με προϋπόθεση τις επενδύσεις σε εξοπλισμό, υποδομή ή πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενώ οφείλουν να πληρώσουν 3,5 εκατ. ευρώ για την άδεια, με μια ρύθμιση φτάνουν να πληρώνουν 50.000 ευρώ μόνο. Αγοράζεις κάμερες ή μικρόφωνα; Έκπτωση. Βάφεις το στούντιο; Έκπτωση». Συμπέρανε δε πως πρόκειται περί κατάργησης της συμβατικής υποχρέωσης καταβολής τιμήματος για την κατοχή ενός δημόσιου αγαθού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για την επαναφορά στο καθεστώς «δεν πληρώνω» που ίσχυε για τις τηλεοπτικές άδειες για τρεις δεκαετίες».

«Απελευθέρωση μισθών στα golden boys ΕΡΤ – AΠΕ»

Κατά την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., «δώρο» αποτελεί και η απελευθέρωση των μισθών σε «ημέτερες» και «άριστους» που «διορίστηκαν σωρηδόν και χωρίς κριτήρια» σε ΕΡΤ και ΑΠΕ. «Στην ΕΡΤ που κλείσατε, γιατί ήταν δαπανηρή και οι εργαζόμενοι τεμπέληδες» υπενθύμισε και αντιπαρέβαλλε πως την ίδια στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις είναι στο χείλος της καταστροφής, χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τον μισθό της αναστολής εργασίας, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες περιμένουν τα Σκοϊλ Ελικικού για ένα πενιχρό εισόδημα, 25.000 εργαζόμενοι μένουν χωρίς κανένα εισόδημα αφού έληξε το επίδομα ανεργίας. «Δεν δίνετε χρήματα για να μπει το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά και δίνετε παχυλούς μισθούς στα γκόλντεν μποϋς και γκερλς εν μέσω κρίσης. Πόσο περήφανοι μπορεί να είστε γι΄ αυτή τη διάταξη;» αναρωτήθηκε.

Ετικέτες