Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Βρετανοί διαψεύδουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνουν λόγο για «εποικοδομητικές συζητήσεις»

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι Βρετανοί διαψεύδουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνουν λόγο για «εποικοδομητικές συζητήσεις»

Πανηγυρική είναι η διάψευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για εκ περιτροπής αποστολή ορισμένων μόνο Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, για μερικά χρόνια, εξέλιξη που θεωρείται «ταφόπλακα» στην εθνική απαίτηση για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών στην χώρα.

Ειδικότερα, τόσο η Daily Telegraph όσο και ο Guardian αναφέρονται στο ζήτημα και επισημαίνουν ότι το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε επισήμως ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για μια συμφωνία ανταλλαγής, διαψεύδοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία νεότερη επικοινωνία των αξιωματούχων της κυβέρνησης σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή».

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς εισερχόμαστε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».

Παράλληλα, η Telegraph τονίζει ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι μια τέτοια διευθέτηση θα είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία δανεισμού, για να προσθέσει ότι ενδέχεται αυτή να συναφθεί σύντομα.

Την Τρίτη, το Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ακολούθησε διάψευση -μέσω πηγών- του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής».

Διαβάστε επίσης:

«Ταφόπλακα» στη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με υπογραφή Μητσοτάκη – Μενδώνη

Γλυπτά Παρθενώνα με συνταγή Στερν;

The Times για Γλυπτά Παρθενώνα: Έρχεται η «Σύμπραξη του Παρθενώνα»

Η Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Διεκδίκηση και όχι δανεισμοί για επικοινωνιακούς λόγους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter