«Golden Era»: Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Κουβάκι

«Golden Era»: Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Κουβάκι

Διάρκεια Έκθεσης: 22/09/2022 έως 15/10/2022.

«Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού» Ευγένιος Ιονέσκο

Η Evripides Art Gallery υποδέχεται τη νέα σεζόν και παρουσιάζει την καινούργια δουλειά του Γιώργου Κουβάκι.

Η έκθεση με τίτλο «Golden Era» εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 13.00 – 22.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Ο Γιώργος Κουβάκις, σε πάνω από τέσσερις πλήρεις δεκαετίες ανεξάντλητης δημιουργίας υπηρετεί με συνέπεια και προσήλωση ένα στόχο: Να εξελίσσει και να ανανεώνει τη ζωγραφική του ξεδιπλώνοντας σε αφηγηματικές ενότητες όχι μόνο το πολύ προσωπικό εικαστικό αποτύπωμά του αλλά και την κοσμοθεωρία του.

Η νέα του δουλειά είναι η ώριμη επανασύνδεση του ζωγράφου με τα LUD, που παρουσίασε για πρώτη φορά το 2015. Στα έργα της μετα-LUDεποχής εξελίσσει την τεχνική του και συνθέτει ένα παλίμψηστο πολυετούς εμπειρίας που αποτυπώνει την πολυσύνθετη, αινιγματική και ταυτόχρονα πρόσφορη σε πολλές ερμηνείες εικαστική γραφή του δημιουργού.

Ο όρος LUD προέρχεται από τη λατινική λέξη ludus που σημαίνει παιχνίδι.

Το Lud γεννιέται όταν το άναρχο σχήμα που δημιουργεί η παρόρμηση παίρνει συγκεκριμένη μορφή και γίνεται έργο τέχνης. Είναι «μια περιπέτεια του μυαλού», ανάμεσα στο συνειδητό και το φαντασιακό. Είναι η φευγαλέα σκέψη που σημειώνεται σε ένα χαρτί και γίνεται πηγή έμπνευσης .

Η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης: «Ομολογώ πως αισθάνομαι ευτυχής να παρακολουθώ το έργο του Γιώργου Κουβάκι, από την πρώτη γενεσιουργό στιγμή: Την καρμική, όσο και παιγνιώδη συνάντηση με τα  lud1 ως την τωρινή ώριμη reunion.

Ο Γ. Κουβάκις παραμένει ενθουσιασμένος με το εύρημά του και ανανεώνει τη σχέση του μαζί του, με αμείωτο ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο τρόπο. Χρησιμοποιεί το lud σαν δομικό υλικό, σαν τη βασική μονάδα αναπαραγωγής και αναδομεί την εικόνα με αρχιτεκτονική λογική, συναίσθημα και ευαισθησία. Η συνάντηση του ορατού αντικειμένου με τον εσωτερικό υποκειμενικό λόγο, οδηγεί σε μια νέα παράσταση, όπου η απεικόνιση, ως αξία μεταβλητή και ευμετάβολη, προσφέρεται γενναιόδωρα στη διαδικασία της ανάπλασης.

Το έργο τέχνης λειτουργεί ως αποτέλεσμα μιας ενέργειας διάλυσης και αποδόμησης της αρχικής σύνθεσης, η οποία αναδιατάσσεται διαρκώς, αναζητώντας πάντα μια νέα ευτοπία –να σταθεί και να ευδοκιμήσει.

Τα χρώματα ευγενή, όπως ο ίδιος, σπανιότερα επιθετικά σε μαύρο ή κόκκινο, σε αντίστιξη ή αρμονία. Το σύνολο αδρό, όσο και αβρό, με ενδόμυχο στόχο μια εικαστική «ενδεχομενικότητα», όπου όλα είναι πιθανά, καθώς εξερευνούν τον εαυτό τους και τη σχέση τους με τους άλλους.

… Χαίρεται να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη ενός προσωπικού αντικειμένου, σε εικαστική προσωπικότητα και μάλιστα πρωταγωνιστική, σ’ αυτή την καινούργια ενότητα, που συνεχίζεται δυναμικά στην Metaludera. Στη χρυσή εποχή του ίδιου και των έργων του (ακρυλικά σε καμβά και ακρυλικές ρητίνες χρυσού).

Σε μια εποχή οξειδωμένη από τα fake και το νοτιά μιας διάχυτης παρακμής, η αντίσταση του «χρυσού», με όποια έννοια, είναι πλέον δυσεύρετη και γι’ αυτό εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.» .

Info

Γιώργος Κουβάκις – «Golden Era»

Διάρκεια Έκθεσης: 22/09/2022 έως 15/10/2022  

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

τηλ: 2103615249, 2103615909, www.evripides-art.gr ,

[email protected] 

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30.

Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Υπεύθυνη Τύπου: Ειρήνη Πιτσόλη  [email protected] 

Μυστικά & Documento

29/09/2022, 13:12
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter