Γονυκλισίες Μητσοτάκη στη Δεξιά του Κυρίου

Γονυκλισίες Μητσοτάκη στη Δεξιά του Κυρίου

«Αναβάπτιση» των σχέσεων κυβέρνησης – εκκλησίας με φόντο τις ευρωεκλογές. Ακροδεξιά χείρα βοηθείας από Καρατζαφέρη

Ενόψει της διεξαγωγής των ευρωεκλογών σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα, στο Μαξίμου συνεχίζεται η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δεξιών ακροατηρίων, τα οποία έχουν πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση λόγω κυρίως του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Σημαντικό ρόλο για την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος από την παραδοσιακή συντηρητική βάση της «γαλάζιας» παράταξης διαδραματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγες μέρες μετά τη συνάντηση με τον Ιερώνυμο στο Δήλεσι ξαναβρέθηκε στον ίδιο χώρο με τον αρχιεπίσκοπο, καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη ήταν στη Μητρόπολη Αθηνών. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Καρατζαφέρης δίνει για άλλη μια φορά ακροδεξιά χείρα βοηθείας στο κυβερνών κόμμα.

Τα μηνύματα του Ιερώνυμου

Οι δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο έγιναν σε μια περίοδο που ο βασικότερος φόβος του Μαξίμου είναι η διαρροή «γαλάζιων» ψηφοφόρων σε δεξιότερα κόμματα, η οποία έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, ειδικά μετά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Είναι ενδεικτικό ότι ήταν μεγάλη η ευχαρίστηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά τις δηλώσεις ενότητας του αρχιεπισκόπου. Χαρακτηριστικά ο Ιερώνυμος την ημέρα συνάντησης με τον Μητσοτάκη είχε πει τα εξής: «Εχουμε σταθερές γραμμές, τον λόγο του Θεού. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τους ανθρώπους. Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε καλέσει όσους ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο να αποφύγουν να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μάλιστα λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον νέο δικαστικό χάρτη από το βήμα της Βουλής είπε για τα δεξιότερα κόμματα ότι «δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού και ιδιοκτήτες της πίστης», συμπληρώνοντας ότι την καλύτερη απάντηση την πήραν από την εκκλησία.

Ζυμώσεις των… παθών

Οι δηλώσεις του Ιερώνυμου και το μήνυμα ενότητας προς τους πιστούς δεν έγιναν σε κενό πολιτικό χρόνο, αντιθέτως έδωσαν τον κοινωνικό χώρο στην κυβέρνηση να πλησιάσει ξανά κατά τη διάρκεια της πυκνής Μεγάλης Εβδομάδας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης, πέρα από τις οργανωτικές χρεώσεις που μοίρασε σε υπουργούς, συνάντησε όλες τις προηγούμενες μέρες ομάδες «γαλάζιων» βουλευτών από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η γραμμή που δόθηκε είναι να μιλήσουν χωρίς φόβο στους δεξιούς ψηφοφόρους και παράλληλα να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους. Το Μαξίμου έχοντας επενδύσει στο δίπολο της ομαλότητας και της «εθνικής σιγουριάς» έναντι των «πειραματισμών» και του λαϊκισμού, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, θέλει να αποφύγει τα λάθη στη δημόσια σφαίρα.

Τον στηρίζει και πάλι

Πέρα από τις κινήσεις «συμφιλίωσης» με την εκκλησία, η οποία το Μαξίμου θεωρεί ότι θα αποτυπωθεί και εκλογικά, ήρθε ακόμη ένα «δωράκι» από τις δηλώσεις του ιδρυτή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος, όπως και στις περσινές εθνικές εκλογές, στήριξε καθαρά τον Κυρ. Μητσοτάκη και τα «παιδιά του», όπως χαρακτηριστικά λέει (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης).

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «ο Μητσοτάκης είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει τώρα. Δεν βρίσκω άλλον. Δηλαδή, πες ότι ο Μητσοτάκης ερωτεύεται και φεύγει, και πάει, ξέρω γω, στη Μάλαγα. Μετά, τι; Ποιον; Να πάμε στον Κασσελάκη; Εχει περισσή φαιδρότητα, που δεν του χρειάζεται. Να πάμε στον Ανδρουλάκη; Είναι σαν να έχει έρθει σε μια λάθος εποχή. Να βάλουμε την Κωνσταντοπούλου; Ανοήτως κραυγάζουσα. Για τον Βελόπουλο σου είπα. Ο Νατσιός αισθάνεται ότι έχει το Αγιο Πνεύμα επί της κεφαλής του. Δεν υπάρχει κάτι για να δούμε την επόμενη μέρα, εάν ο Μητσοτάκης για κάποιον λόγο φύγει – που το θεωρώ πολύ πιθανό».

Εντύπωση προκάλεσε και το ανοιχτό άδειασμα προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς όπως είπε ο Καρατζαφέρης: «για να γίνει κάποιος αρχηγός πρέπει να έχει τα συστατικά του Π.Ε.Χ.Η.: παιδεία, ευφυΐα, χαρακτήρα, ήθος. Ο Βελόπουλος έχει το ένα από αυτά, την ευφυΐα. Δεν έχει τα άλλα, ως εκ τούτου δεν κάνει γι’ αυτό τον ρόλο».

Την ίδια στιγμή για τον Μάκη Βορίδη ανέφερε ότι «είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή η παράταξη. Είναι έξυπνος, είναι μεθοδικός», ενώ για τον Αδωνη Γεωργιάδη σημείωσε ότι «είναι ένας εξαιρετικός σολίστ, άνευ του οποίου και ο καλύτερος μαέστρος δεν πιάνει το μάξιμουμ που επιθυμεί με την ορχήστρα του. Στο σόλο εκπληκτικός. Αλλά έχω την αίσθηση ότι καλύτερος μαέστρος θα είναι ο Μάκης».

Για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση το ακροδεξιό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας δίνει τον τόνο του προεκλογικού αγώνα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στα κανάλια, θέλοντας να μαζέψουν τις απώλειες προς τα δεξιά. Είναι άλλωστε τα ίδια άτομα που τρέχουν και την υποψηφιότητα Μπελέρη. Το άνοιγμα προς το κέντρο που ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης μπάζει στα ακροδεξιά νερά του Καρατζαφέρη και των παιδιών του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter