Greek Mafia: Το χρονικό του αίματος στην Κολομβία των Βαλκανίων

Greek Mafia: Το χρονικό του αίματος στην Κολομβία των Βαλκανίων
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Το Documento θυμίζει τις πιο «ηχηρές» από τις δολοφονίες σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που γίνεται σε κοινή θέα υπό τη συνειδητή ανοχή της πολιτείας

Πάνω από 30 νεκρούς μέσα σε μόλις έξι χρόνια μετρά ο ανελέητος πόλεμος μεταξύ των υψηλών «κλάσεων» της ελληνικής μαφίας. Μια αλυσίδα αίματος που κινείται ανάμεσα σε προδοσίες, πράξεις αντεκδίκησης και φυσικά σκληρού ανταγωνισμού για τα επικερδή μερίδια στο εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών, πετρελαίου και τσιγάρων.

Η αλληλουχία των μαφιόζικων εκτελέσεων που ξεκίνησαν το 2017 και κορυφώθηκαν την τελευταία πενταετία, που έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 20 εκτελέσεις, φαίνεται ότι βρίσκει εύφορο έδαφος στη συνειδητή αδιαφορία της πολιτείας να διακόψει τον κύκλο του αίματος και να παρέμβει αποφασιστικά στον χώρο του εγκλήματος, ενώ τα στοιχεία που ανακύπτουν σχεδόν ύστερα από κάθε… χτύπημα περιλαμβάνουν άλλοτε ενδείξεις και άλλοτε αποδείξεις ότι η… νύχτα δεν λειτουργεί ερήμην της ΕΛΑΣ· και μάλιστα σε κάποιες «ηχηρές» περιπτώσεις υπάρχει πολιτική κάλυψη. Εκτός από τους νεκρούς «νονούς», ο πόλεμος της Greek mafia στοίχισε τη ζωή ακόμη και στον δημοσιογράφο του αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργο Καραϊβάζ, που διατηρούσε επαφές ερευνώντας δημοσιογραφικά όσα συνέβαιναν στην πιάτσα.

Η τελευταία δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη που γαζώθηκε με 97 σφαίρες και η καλά χορογραφημένη αντίδραση της ΕΛΑΣ που ανακοίνωσε συλλήψεις για τις προηγούμενες δολοφονίες, τις οποίες διαρρέεται ότι είχε ενορχηστρώσει το ίδιο το θύμα, προκαλούν νέες ανακατατάξεις στον χώρο του εγκλήματος, με την ηγεμονία της νύχτας να μοιράζεται εκ νέου, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Ζαμπούνης θεωρούνταν κυρίαρχος παίκτης.

Δείτε επίσης: Νέος Κόσμος: Πυροβόλησε ο Ζαμπούνης τους εκτελεστές του πριν πεθάνει; (Video)

Το πλήθος των δολοφονιών και η πλήρης ασυδοσία στον χώρο της «νύχτας», που εντείνονται και από την ατιμωρησία όσων κρύβονται πραγματικά από πίσω, γεννούν ένα τεράστιο ερώτημα: πόσο ψηλά φτάνουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του χώρου του εγκλήματος ώστε το αιματηρό ξεκαθάρισμα των τελευταίων ετών να γίνεται σε κοινή θέα, θυμίζοντας ή και ξεπερνώντας χώρες της Λατινικής Αμερικής;

Αν μπορεί να εξαχθεί ένα συμπέρασμα από τον πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κύκλο βίας στη νύχτα, είναι ίσως η ρήση ενός βαρυποινίτη που κατέγραψε σε έρευνά της η εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου: «Οποιος είναι τυχερός μπαίνει στη φυλακή. Οι περισσότεροι, όμως, πάνε στον άλλο κόσμο».

01 Βασίλης Γρίβας («Μποντιμπιλντεράς», 47 ετών)

Για πολλούς η δολοφονία του Β. Γρίβα στις 3 Μαΐου 2017 σηματοδοτεί την έναρξη του πολέμου της νύχτας (κάποιοι άλλοι την τοποθετούν στη δολοφονία του Μιχάλη Γιατράκη το 2016). Το 2011 είχε παραδοθεί αυτοβούλως στις αρχές για τη συμμετοχή του σε μεγάλη υπόθεση εκβιασμών. Ο Γρίβας δολοφονήθηκε στο αυτοκίνητό του ακριβώς έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο στα Γλυκά Νερά, δευτερόλεπτα αφότου είχε αφήσει τον γιο του στο σχολείο.

02 Βασίλης Στεφανάκος («Capo dei capi», 57 ετών)

Ηταν ένας από τους πλέον γνωστούς βαρυποινίτες της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στις 17/1/2018 στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι. Εχει χαρακτηριστεί «νονός των νονών» και αρχηγός της Greek mafia. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από μάντρα αυτοκινήτων και επεκτάθηκε σε νυχτερινά κέντρα, καφετέριες και εμπόριο καυσίμων. Ο Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην απόδραση με ελικόπτερο των βαρυποινιτών Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ φέρεται να απέκτησε σχέσεις με τους Πυρήνες της Φωτιάς. Φήμες ήθελαν ως εκτελεστή του τον Γιώργο Λίτσα, ο οποίος δολοφονήθηκε τρεις μήνες μετά. Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβονται ακόμη μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα.

03 Γιώργος Λίτσας («Μπούμπης», 45 ετών)

Η εκτέλεσή του στις 19/4/2018 θεωρείται ότι σχετίζεται με τη δολοφονία Στεφανάκου που ανήκε σε αντίπαλη ομάδα.

04 Σπύρος Παπαχρήστου (57 ετών)

Πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ, δολοφονήθηκε έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη την 1/5/2018. Μετά τη δολοφονία του η Ασφάλεια Αττικής φέρεται να δέχτηκε ισχυρές πιέσεις ώστε να μην εξεταστούν τα κινητά τηλέφωνά του και να μη γίνει κατ’ οίκον έρευνα. Τελικά τα κινητά του στάλθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ δύο ολόκληρους μήνες μετά την εκτέλεσή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τηλέφωνα του Παπαχρήστου μπορούσαν να αποδείξουν το βάθος της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, αστυνομικών και υποκόσμου, όμως οι εφαρμογές WhatsApp και Viber που χρησιμοποιούσε είχαν διαγραφεί «μυστηριωδώς» από τις συσκευές του προτού φτάσουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Μετά τη δολοφονία του Παπαχρήστου τα ηνία του κυκλώματος ανέλαβε ο Δημήτρης Μάλαμας.

05 Μανώλης Καραγιάννης («Καράφλας», 45 ετών)

Δολοφονήθηκε στις 27/6/2018 στο Παλαιό Φάληρο, δεχόμενος δεκάδες σφαίρες. Είχαν προηγηθεί αρκετές απόπειρες δολοφονί

ας του, ακόμη και με δηλητηριασμένο φαγητό όταν ήταν κρατούμενος. Φέρεται να εμπλεκόταν σε σειρά εκβιασμών επιχειρηματιών για προστασία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ του «χρεώνονταν» και συμβόλαια θανάτου. Μια εκδοχή που παραμένει ανεπιβεβαίωτη είναι ότι ο Καραγιάννης βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του Παπαχρήστου, ο οποίος τον κατηγορούσε για τη δολοφονία του Λίτσα.

06 Κατερίνα Αναγνωστάκη («Bella mafia», 33 ετών)

Η πρώην σύντροφος του Βαγγ. Ζαμπούνη δολοφονήθηκε στις 20/9/2018, ενώ απόπειρα εναντίον της είχε γίνει και το 2011 όταν ήταν έγκυος. Είχε κατηγορηθεί ως μέλος συμμορίας που λήστευε χρηματαποστολές και για τη δολοφονία γυναίκας μέλους της μαφίας, για την οποία αθωώθηκε. Μετά την απόπειρα εναντίον της φαίνεται να είχε απομακρυνθεί από τον χώρο της νύχτας. Εκτελέστηκε στο πάρκινγκ του σπιτιού της στην Κηφισιά. Ενα μήνα αργότερα ο Βαγγ. Ζαμπούνης διέφυγε τραυματισμένος από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στον Πειραιά.

07 Παναγής Σιτοκωνσταντίνου («Κάβουρας» ή «Δάσκαλος», 54 ετών)

Τον Μάιο του 2019 εκτελέστηκε στα Ταμπούρια με 15 σφαίρες από καλάσνικοφ. Ηταν ύποπτος για εμπλοκή σε τρεις δολοφονίες: του Β. Γρίβα (2017), της Κατ. Αναγνωστάκη (2018) και του Μαν. Καραγιάννη (2018), αλλά δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία.

08 Δημήτρης Μάλαμας («Ταμίας», 49 ετών)

Γαζώθηκε στις 29/10/2019 με καλάσνικοφ σε φανάρι στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με την ΕΥΠ είχε εμπλοκή σε υποθέσεις κλοπής, υπεξαίρεσης, ναρκωτικών, εκβίασης, πλαστογραφίας και απάτης. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον δολοφονηθέντα δημοσιογράφο Γ. Καραϊβάζ. Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, κάποια από τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τις παράνομες δραστηριότητες «τα παρέδιδε ο ίδιος σε απόστρατους αξιωματικούς και σε εν ενεργεία αστυνομικούς», εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη των καταστημάτων με παράνομη δραστηριότητα. Οπως και στη δολοφονία Παπαχρήστου, υπήρξαν άνωθεν πιέσεις ώστε τα κινητά τηλέφωνα του Μάλαμα να μην παραδοθούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οταν τελικά έφτασαν στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ διαπιστώθηκαν «παρεμβάσεις».

09 Δημήτρης Καπετανάκης («Καπές», 56 ετών)

Ενα από τα σημαντικότερα ονόματα της νύχτας. Εκτελέστηκε με 28 σφαίρες στις 9/12/2020 έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Είχε συλληφθεί μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, σωματική βλάβη, εκβίαση, μαστροπεία, σωματεμπορία και δολοφονία. Διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Γ. Καραϊβάζ. Το κινητό του τηλέφωνο «αγνοούνταν» για μέρες μετά τη δολοφονία του, ενώ όταν έφτασε στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ είχε υποστεί «παρεμβάσεις», όπως και στις περιπτώσεις Παπαχρήστου και Μάλαμα.

10 Κώστας Ασημακόπουλος («Μαύρος», 38 ετών)

Κατηγορούμενος μεταξύ άλλων στη μεγάλη δικογραφία για την Greek mafia του 2015, δολοφονήθηκε στην Ηλιούπολη στις 28/12/2020. Ο Ασημακόπουλος συμμετείχε σε ένα από τα τρία μεγάλα κυκλώματα εκβιαστών που διακινούσαν παράλληλα κοκαΐνη. Στο ίδιο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχε και ο Βαγγ. Ζαμπούνης αλλά και τρεις αστυνομικοί.

11 Διονύσης Κορφιάτης («Ντίμης»)

Εκτελέστηκε στη Ζάκυνθο στις 7 Μαΐου 2021, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε δολοφονηθεί η σύζυγός του. Ο Κορφιάτης από τον Δεκέμβριο του 2020 είχε κατονομάσει στις αρχές οχτώ πρόσωπα που εμπλέκονταν στη δολοφονία της συζύγου του, δύο εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί. Από το 2018 είχε καταγγείλει στην ΕΛΑΣ ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του.

12 Μιχάλης Καπίρης («Κεφάλας», 58 ετών)

Ο πρώην πυγμάχος εκτελέστηκε στη Μεταμόρφωση στις 15 Μαΐου 2021. Από τη δεκαετία του 1980 είχε απασχολήσει τις αρχές αναφορικά με υποθέσεις εκβιασμών και ξυλοδαρμών.

13 Αριστείδης Παππάς (32 ετών)

Στις 30 Μαΐου 2021 δολοφονήθηκε σε καφετέρια στα Σεπόλια. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ήταν σεσημασμένος για βαριά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ σε βάρος του είχαν σημειωθεί στο παρελθόν τρεις απόπειρες δολοφονίας.

14 Τάσος Μπερδέσης (39 ετών)

Εκτελέστηκε στη Βάρη στις 31 Μαΐου 2021. Ο γνωστός πυγμάχος είχε προσληφθεί ως σεκιούριτι από τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon Φίλιππο Βρυώνη, ενώ στη συνέχεια εργαζόταν στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη.

15 Χάρης Κοντογιώργης («Dirty Harry», 38 ετών)

Επτά μήνες μετά τη δολοφονία του Μιχ. Καπίρη ο επίσης πυγμάχος της ΑΕΚ έπεσε νεκρός από τέσσερις σφαίρες στις 6 Δεκεμβρίου 2021 τη στιγμή που έμπαινε σε γυμναστήριο στα όρια του Γαλατσίου με τη Λαμπρινή. Η δολοφονία αποδίδεται σε πληρωμένο συμβόλαιο στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ακολουθεί τις ανακατατάξεις μεταξύ ομάδων που διεκδικούν μερίδιο από την προστασία σε δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά τα οποία έλεγχε ο Μιχ. Καπίρης.

16 Γιάννης Σκαφτούρος («Θείος Τζο», 55 ετών)

Η δολοφονία του στις 25/4/2022, Δευτέρα του Πάσχα, έγινε μπροστά σε όλη την οικογένειά του στο εξοχικό τους στα Δερβενοχώρια. Τραυματίστηκαν η κόρη του κι ακόμη ένας παρευρισκόμενος. Οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα και τον πυροβόλησαν πολλές φορές με καλάσνικοφ. Ο Σκαφτούρος υπήρξε δεξί χέρι του Β. Στεφανάκου. Φεύγοντας οι δράστες εγκατέλειψαν μια μηχανή λόγω μηχανικής βλάβης. Βρέθηκε το αποτύπωμα 39χρονου Γεωργιανού που συνελήφθη μόλις τώρα, μετά τη δολοφονία Ζαμπούνη. Στις 10/9/2023 ο γιος του Σκαφτούρου, που ανέλαβε τις επιχειρήσεις του πατέρα του στον χώρο της εμπορίας καυσίμων, δέχτηκε εμπρηστική επίθεση στο βενζινάδικο που διατηρεί στον Ασπρόπυργο.

17 Γιώργος Μήτσου (38 ετών)

Στις 18/6/2022 ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου στον Γέρακα εκτελέστηκε από άγνωστους δράστες με περισσότερες από 40 σφαίρες. Ο Μήτσου φέρεται να είχε σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την περίοδο που υπουργός ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Από την ανάλυση των δεδομένων των κινητών τηλέφωνων του προέκυψαν οι σχέσεις του με αστυνομικούς που τον ενημέρωναν ή κανόνιζαν μαζί του ακόμη και για μεταθέσεις συναδέλφων τους σε καίρια πόστα. Το 2014 ο Μήτσου είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα μπράβων του Μαν. Καραγιάννη («Καράφλας»).

18 Βασίλης Ρουμπέτης («Ράμπο», 38 ετών)

Εκτελέστηκε στις 7/6/2023 στον Κορυδαλλό. Επέβαινε σε θωρακισμένη Mercedes ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου. Οπως ανακοινώθηκε τότε από την πλευρά Αλαφούζου, επρόκειτο για «παροπλισμένο όχημα» που δεν χρησιμοποιούνταν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Β. Ρουμπέτης εμπλέκεται στα συμβόλαια δολοφονίας δύο δημοσιογράφων: του Κώστα Βαξεβάνη και του Στέφανου Χίου. Είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου. Πίσω από τη δολοφονία του φέρεται να βρίσκεται ο Βαγγ. Ζαμπούνης. Μαζί με τον Ρουμπέτη σκοτώθηκε στο αυτοκίνητο και ο κουνιάδος του Διονύσης Μουζακίτης («Νιόνιος»). Και οι δύο θεωρείται ότι υπήρξαν μέλη της ομάδας Σκαφτούρου.

19 Βαγγέλης Ζαμπούνης («Ζαμπόν», 44 ετών)

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον κύκλο θανάτου. Θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της νύχτας των τελευταίων ετών. Γαζώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του με καλάσνικοφ και εννιάρι. Η εκτέλεσή του από άλλους αποδίδεται σε μέλη της ομάδας του Ρουμπέτη που θέλησαν να εκδικηθούν, ενώ το σενάριο που προωθεί η ΕΛΑΣ είναι ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκονται στελέχη της ρωσόφωνης ουκρανικής μαφίας που θέλησαν να πάρουν κεφάλι στο μεγάλο λαθρεμπόριο καπνικών ειδών.

Διαβάστε επίσης: Greek Mafia: ∆εσµοί αίµατος µαφίας και κράτους

Greek Mafia: Φωτογραφίες από τη δράση της ομάδας των δολοφονιών Ρουμπέτη – Σκαφτούρου

Greek Mafia – Αποκαλυπτικοί διάλογοι: Ο «μεγάλος μάγκας» και το «αγριογούρουνο» – Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛΑΣ (Video)

Greek Mafia: Σκιές στη στάση της ΕΛΑΣ – Είχαν στοιχεία από τον Μάιο αλλά τους συνέλαβαν μετά την εκτέλεση Ζαμπούνη

Δολοφονίες Greek Mafia: Οι χάρτες που αποτυπώνουν τα στίγματα από τα κινητά των δραστών (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter