Greek Mafia: ∆εσµοί αίµατος µαφίας και κράτους

Greek Mafia: ∆εσµοί αίµατος µαφίας και κράτους

Οι εγκληµατικές συµπτώσεις που συνδέουν αστυνοµία και ισχυρά οικονοµικά και πολιτικά συµφέροντα µε τον αέναο κύκλο βίας της Greek mafia

Τα ξηµερώµατα της Κυριακής 14 Ιανουαρίου 2024 όσοι είχαν επιλέξει να διασκεδάσουν στο NOX στην Ιερά Οδό, απολαµβάνοντας το καλλιτεχνικό δίδυµο Αντώνη Ρέµου και Ελένης Φουρέιρα, διέκριναν την ξαφνική αναστάτωση που δηµιουργήθηκε στα πρώτα τραπέζια της πίστας. Μερικοί θαµώνες, γνωστοί επιχειρηµατίες, άρχισαν να µετακινούνται ανάµεσα στα τραπέζια και να σχολιάζουν µεταξύ τους, ενώ κάποιοι αναχώρησαν από το κέντρο διασκέδασης εµφανώς ταραγµένοι. ∆εν είχε συµβεί κάποια παρεξήγηση ούτε ενοχλήθηκαν από το πρόγραµµα. Ηταν η ώρα που µέσω µηνυµάτων στα τηλέφωνά τους είχαν ενηµερωθεί ότι µερικά λεπτά πριν είχε δολοφονηθεί ο αρχηγός της νύχτας Βαγγέλης Ζαµπούνης. Γιατί όµως ο απόηχος από 100 πυροβολισµούς σε έναν πρωταγωνιστή του σκληρού εγκλήµατος να συγκλονίσει την αφρόκρεµα της επιχειρηµατικής ελίτ; Γιατί οι ταγοί της οικονοµικής ζωής της χώρας διασταύρωσαν την ανησυχία τους µε όσα είχαν συµβεί λίγο πριν στο πρατήριο βενζίνης του Βαγγέλη Ζαµπούνη και τη µοίρα του; Στην απάντηση σε αυτό το ερώτηµα κρύβεται το µυστικό της επιβίωσης της Greek mafia, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις περί πάταξης της εγκληµατικότητας και επιβολής του νόµου και της τάξης. Ο εγκληµατικός πυρήνας της µαφίας δεν είναι οι πιστολάδες της αλλά αυτοί που τους παρέχουν προστασία: πολιτικοί και οικονοµικοί παράγοντες και φυσικά επίορκοι της αστυνοµίας. Οι νεκροί «νονοί» είναι απλώς το αναλώσιµο στοιχείο σε έναν κύκλο διαφθοράς. Το εγκληµατικό µεροκάµατο της νύχτας καλύπτει, εξυπηρετεί και λειτουργεί ως άλλοθι για την εγκληµατικότητα της διαφθοράς. Ο κύκλος του αίµατος ανοίγει όποτε αναδιαµορφώνεται ο κύκλος του µαύρου χρήµατος και αλλάζουν οι ισορροπίες.

Το πρωί της 14ης Ιανουαρίου 2024 η αστυνοµία επέλεξε να δώσει στη δηµοσιότητα µέσω διαρροών το ανατριχιαστικό βίντεο της δολοφονίας του Ζαµπούνη. Στο βίντεο αυτό ο Ζαµπούνης βγαίνει από το πρατήριο βενζίνης και κατευθύνεται µόνος και χωρίς µέτρα προστασίας σε ένα τζιπ µάρκας BMW. Μπαίνει µέσα και αργεί να αναχωρήσει, ενώ πίσω από το όχηµά του έχει παρκάρει ένα άλλο SUV. Από µέσα βγαίνουν σταδιακά δύο κουκουλοφόροι. Ο πρώτος πυροβολεί επανειληµµένα το τζάµι της θωρακισµένης BMW µε καλάσνικοφ, αδειάζοντας ένα γεµιστήρα. Στη συνέχεια υποχωρεί, αλλάζει γεµιστήρα και επανέρχεται πυροβολώντας. Ο συνεργός εµφανίζεται κι αυτός και ρίχνει ριπές µε αυτόµατο όπλο από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου. Ο πρώτος εκτελεστής ανοίγει την πόρτα του οδηγού και πυροβολεί και µε πιστόλι προς τον Ζαµπούνη. Η επιχείρηση κρατά µόλις 32 δευτερόλεπτα.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι τόσο συγκλονιστικές που σε πρώτη θέαση δεν γεννούν άλλα ερωτήµατα πέρα από το πόσο φριχτό είναι αυτό που συνέβη. Η προσεκτική όµως παρατήρηση των εικόνων προκαλεί σοβαρούς προβληµατισµούς.

Πώς ο Ζαµπούνης, Νο1 στόχος για εκτέλεση (είχε µάλιστα ενηµερωθεί γι’ αυτό από την αστυνοµία), κυκλοφορούσε χωρίς προσωπική συνοδεία; Γιατί κινήθηκε τόσο αργά προς το θωρακισµένο αυτοκίνητό του και έµεινε ακάλυπτος τουλάχιστον 26 δευτερόλεπτα; Γιατί, παρότι υποψιασµένος, δεν έδωσε σηµασία στο αυτοκίνητο που τον πλεύρισε;

Στο βίντεο ο πρώτος από τους εκτελεστές, παρότι αιφνιδιάζει µε την επίθεση, δεν χαρακτηρίζεται από στοιχεία αδιαµφισβήτητου επαγγελµατία. Μετά τις πρώτες ριπές τού πέφτει από τα χέρια ο γεµιστήρας. Στη συνέχεια πιάνει την πόρτα του αυτοκινήτου µε γυµνά χέρια, αφήνοντας αποτυπώµατα. Εχει επίσης σηµασία ότι ενώ ρίχνει µε το καλάσνικοφ χρησιµοποιώντας το αριστερό χέρι, στη συνέχεια πυροβολεί χρησιµοποιώντας το πιστόλι µε το δεξί. ∆ίνει δηλαδή την ταυτότητα αµφίχειρα.

Σύµφωνα µε όσα λένε σήµερα οι συνεργάτες του, ο Ζαµπούνης δεν έπαιρνε τα µέτρα ασφαλείας που θα περίµενε κάποιος. Η διαδροµή του προς το πρατήριο βενζίνης ήταν συγκεκριµένη και το χρησιµοποιούσε ως στρατηγείο, όπου µάλιστα είχε γραφείο και γυµναστήριο. Στο ερώτηµα γιατί παραµελούσε τα µέτρα ασφάλειας η απάντηση µάλλον βρίσκεται στην αλαζονεία και την υπερεκτίµηση του εαυτού του. Πίστευε ότι η κυριαρχία του στη νύχτα τον έκανε και άτρωτο.

Υπάρχει όµως µια λεπτοµέρεια που αποδίδει ικανότητες και πληροφόρηση στους αντιπάλους του. Γνώριζαν ότι η θωρακισµένη ΒΜW που χρησιµοποιούσε είχε θωράκιση τύπου Β4 plus. Μπορούσε δηλαδή να αντέξει παρατεταµένες βολές από όπλο χειρός αλλά όχι από πολεµικό τουφέκι. Η άµυνα για τέτοια επίθεση απαιτούσε θωράκιση τύπου Β5 και πάνω. Αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν οι δολοφόνοι του.

Οι διαρροές και η αστυνοµική φλυαρία

Από την πρώτη µέρα της δολοφονίας του Βαγγέλη Ζαµπούνη η κοινή γνώµη βρέθηκε απέναντι σε αστυνοµικού τύπου λεπτοµέρειες που περιέγραφαν τη δολοφονία και την αντιπαλότητα των εγκληµατικών συµµοριών που για ακόµη µια φορά προχωρούσαν σε ξεκαθάρισµα λογαριασµών. Σε αυτή την πλειοδοσία λεπτοµερειών προστέθηκε µέχρι και η δηµοσιοποίηση ενός φριχτού βίντεο που δείχνει το διάτρητο από σφαίρες νεκρό σώµα. Για άλλη µια φορά έλειψαν οι λεπτοµέρειες που ορίζουν την ουσία.

  • Η δολοφονία του Ζαµπούνη, όπως και 20 ακόµη µαφιόζων της νύχτας από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εµφανίζεται ως λογικό αποτέλεσµα µιας αντιπαλότητας και όχι ως πρόβληµα ασφάλειας αλλά και επικράτησης του εγκλήµατος. Εχει σηµασία ότι 13 από αυτές τις δολοφονίες έγιναν επί των ηµερών του «θεµατοφύλακα της ασφάλειας» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
  • Η εξέλιξη και η επέκταση του σκληρού εγκλήµατος επικοινωνιακά παίρνει τη µορφή αστυνοµικού θρίλερ στο οποίο πρέπει να είµαστε θεατές και όχι µιας πραγµατικότητας που εµφανίζει αδυναµίες ή επιλογές των διωκτικών αρχών. Την ώρα που κοινωνικές οµάδες που διαµαρτύρονται (ακόµη και µαθητές και φοιτητές) αντιµετωπίζονται µε νόµους και αστυνοµικές επιχειρήσεις ως εγκληµατίες, η κυβέρνηση και η αστυνοµία προσπαθούν να εξοικειώσουν την κοινή γνώµη µε το βαρύ έγκληµα. Ο καταληψίας µαθητής θεωρείται πιο εγκληµατικός από τον µαφιόζο µε το καλάσνικοφ.
  • Ενώ τα περιστατικά δολοφονιών αυξάνονται, µετατρέποντας την Ελλάδα σε Τιχουάνα, δεν υπάρχει καµία οργανωµένη επιχείρηση κάθαρσης µε συντεταγµένη συµµετοχή αστυνοµίας, ∆ικαιοσύνης και θεσµικών οργάνων. Υπάρχουν «επιχείρηση Εξάρχεια», αστυνοµία για τα πανεπιστήµια, αλλά όχι κάποια επιχείρηση αντι-µάφια µε χρήση όλων των µέσων. Αντιθέτως, γίνονται γνωστές πληροφορίες για σκιώδεις επιχειρήσεις προσέγγισης των εγκληµατιών. Το κοινό καθηµερινά καταναλώνει ιστορίες µε µαφιόζους, τις ερωµένες τους και τις εντυπωσιακές, σχεδόν κινηµατογραφικές ιστορίες τους.
  • Το κυριότερο όµως είναι ότι αποσιωπάται η σχέση της µαφίας µε τα συστήµατα εξουσίας και την αστυνοµία. Οι δολοφονίες τα τελευταία εφτά χρόνια (µετά τη δολοφονία του τραπεζίτη του εγκλήµατος και πρώην αξιωµατικού της ΕΛΑΣ Σπύρου Παπαχρήστου) έχουν αφήσει αποδεικτικά στοιχεία για σχέση της µαφίας µε την αστυνοµία. Ή, για να ακριβολογούµε, για την ενιαία οργάνωση που αποτελούν επίορκοι αξιωµατικοί της ΕΛΑΣ και µαφιόζοι. Φυσικά µε την αναγκαία πολιτική κάλυψη.

 

∆ίνουν διαταγές  στην αστυνοµία

Πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2023, το Documento είχε προχωρήσει σε µια πολύ σοβαρή αποκάλυψη. Σε δύο περιπτώσεις δολοφονιών της Greek mafia η αστυνοµία είχε κατασχέσει τα τηλέφωνα των νεκρών σχετιζόµενων µε τη µαφία, αλλά δεν είχε προχωρήσει σε ανάλυση των στοιχείων που περιείχαν. Για την ακρίβεια, κάποιοι αξιωµατικοί τα κρατούσαν κρυµµένα στα συρτάρια τους. Επρόκειτο για τα τηλέφωνα του Σπύρου Παπαχρήστου, πρώην αξιωµατικού των ΕΚΑΜ και αρχηγού της Greek mafia, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στην ταβέρνα Κρητικός στην Κάντζα, και του ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίµων Γιώργου Μήτσου, που εκτελέστηκε µε 40 σφαίρες στον Γέρακα. Η ανάσυρση των «ξεχασµένων» τηλεφώνων των θυµάτων έγινε εξαιτίας µιας εσωτερικής διαµάχης και καρφωµάτων στην ΕΛΑΣ.

Τα στοιχεία που εµφανίστηκαν (κλήσεις, µηνύµατα και συνοµιλίες) αποκάλυπταν στενή σχέση των µελών της µαφίας µε στελέχη της αστυνοµίας αλλά και µε το γραφείο του υπουργού. Στο τηλέφωνο του Μήτσου υπάρχουν µηνύµατα που ανταλλάσσει µε τον αξιωµατικό Κ.Π., ο οποίος του δίνει άµεση πληροφόρηση. Ο Μήτσου µέσω των επαφών στην αστυνοµία παίρνει πληροφορίες για το σύστηµα αναζήτησης στα κοµπιούτερ της ΕΛΑΣ αλλά και της Ιντερπόλ. Ταυτόχρονα όµως κάνει χάρες σε αστυνοµικούς και αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί στελέχη της αρεσκείας του στη ∆ιεύθυνση Οργανωµένου Εγκλήµατος, τη ∆ιεύθυνση Οικονοµικού Εγκλήµατος, ακόµη και την ΕΥΠ.

Παρά το περιεχόµενο της δικογραφίας και τα αποδεικτικά στοιχεία για τους συγκεκριµένους αξιωµατικούς, αυτοί αντί να κληθούν από τη ∆ικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν, απέκτησαν βαθµούς και ευνοϊκές µεταθέσεις.

Το δηµοσίευµα του Documento τον Φεβρουάριο του 2023 αποκάλυπτε επίσης µια µεθόδευση µε την οποία επιτυγχάνεται συγκάλυψη για τους επίορκους αστυνοµικούς, που αποδεικνύεται ότι υπηρετούν ακόµη και στο Αρχηγείο της Αστυνοµίας. Οι δικογραφίες µε τα αποδεικτικά στοιχεία αντί να σταλούν στην εισαγγελία για να ξεκινήσει η έρευνα για τους επίορκους, παραµένουν στη δικογραφία της δολοφονίας στο Τµήµα Εγκληµάτων κατά Ζωής, µε το επιχείρηµα ότι η δικογραφία είναι ανοιχτή. Ετσι, αν δεν βρεθούν οι δολοφόνοι (που συνήθως δεν βρίσκονται), οι επίορκοι συνεχίζουν την καριέρα τους.

 

Η πολιτική της µαφίας και η µαφία της πολιτικής

∆ύο µέρες µετά τη δολοφονία Ζαµπούνη η αστυνοµία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τους πιθανούς δολοφόνους δύο άλλων µαφιόζων: του Γιάννη Σκαφτούρου (ή «θείου Τζο») και του Βασίλη Ρουµπέτη. Ξαφνικά η αναποτελεσµατικότητα της αστυνοµίας να διαλευκάνει το έγκληµα µετατρέπεται σε επιτυχία συλλήψεων άλλων υποθέσεων. Οπως όµως έχει παραδεχτεί η ίδια η αστυνοµία, τα στοιχεία για τη σύλληψη των δύο οµογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση –και δολοφόνων κατά τις ανακοινώσεις– υπήρχαν από τον Μάιο του 2023. Το ερώτηµα είναι γιατί οι συλλήψεις γίνονται µεταχρονολογηµένα µε στοιχεία από την κατάψυξη. Είναι µήπως σύµπτωση ότι απαντάει η ΕΛΑΣ µε σύλληψη για παλιά δολοφονία όταν πρέπει να δώσει απαντήσεις για µια πρόσφατη;

∆εν πρόκειται για σύµπτωση, αλλά για επικίνδυνες πολιτικές επιλογές µε τις οποίες εναρµονίζεται η αστυνοµία.

Το ίδιο είχε συµβεί και πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ανακοινώσει αυτοπροσώπως στις 28 Απριλίου 2023 τη σύλληψη δύο προσώπων που ενέχονταν στη δολοφονία του δηµοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Μόνο που τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα ένα χρόνο πριν, ο οποίος τα θεώρησε ανεπαρκή για άσκηση δίωξης και συλλήψεις. Η πολιτική ανακοίνωση από τον υπουργό οδήγησε τελικώς σε συλλήψεις.

Η δολοφονία του Ρουµπέτη είναι µάλλον η πιο εύγλωττη για τις σχέσεις µαφίας, αστυνοµίας αλλά και, πιθανώς, των ισχυρών της χώρας. Ο Ρουµπέτης ήταν από τα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για τη δολοφονία του φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου σε ένα οπαδικό ραντεβού θανάτου το 2007. Επί χρόνια ο Ρουµπέτης εµφανιζόταν ως παράγοντας του Ολυµπιακού, παρότι είχε συµµετοχή στην εγκληµατική δραστηριότητα των ακραίων χουλιγκάνων. Μετά τη δολοφονία του εξακριβώθηκε ότι το θωρακισµένο αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώθηκε και το οποίο χρησιµοποιούσε ως µαφιόζος και φυσικά Ολυµπιακός ανήκε στον ραδιοσταθµό Σκάι, στην επιχείρηση δηλαδή του µεγαλοµετόχου και προέδρου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου.

Οσοι αναρωτιούνται γιατί δεν εξαρθρώνεται η µαφία αλλά καταναλώνουµε αστυνοµικές ιστορίες για την εντυπωσιακή δράση της µε λαθρεµπόριο τσιγάρων και ερωτικά πάθη, καλά θα κάνουν να αρχίσουν να πιστεύουν σε συµπτώσεις. Εστω και εγκληµατικές.

Διαβάστε επίσης

Greek Mafia: Φωτογραφίες από τη δράση της ομάδας των δολοφονιών Ρουμπέτη – Σκαφτούρου

Greek Mafia – Αποκαλυπτικοί διάλογοι: Ο «μεγάλος μάγκας» και το «αγριογούρουνο» – Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛΑΣ (Video)

Greek Mafia: Σκιές στη στάση της ΕΛΑΣ – Είχαν στοιχεία από τον Μάιο αλλά τους συνέλαβαν μετά την εκτέλεση Ζαμπούνη

Δολοφονίες Greek Mafia: Οι χάρτες που αποτυπώνουν τα στίγματα από τα κινητά των δραστών (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter