Guardian: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;» – Στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Guardian: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;» – Στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η Μέση Ανατολή φλέγεται και ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ισχυρότατες και γενικευμένες συγκρούσεις, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Πλέον, το κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το εάν, αλλά και σε ποια κλίμακα θα απαντήσει το Ισραήλ, με τον Guardian να προχωρά σε σχετική ανάλυση για το δίλημμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;», αναφέρει σχετικά η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian ξεκινά την ανάλυση αναφέροντας ως παράδειγμα τα γεγονότα του 1991, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτόξευσε πυραύλους Scud στο Τελ Αβίβ στοχεύοντας σε ισραηλινά αντίποινα, τα οποία θα προκαλούσαν σύγχυση στον αμερικανοαραβικό συνασπισμό που είχε δημιουργηθεί απέναντί του. Τότε, οι ΗΠΑ έπεισαν τον πρωθυπουργό Γιτζάκ Σαμίρ για μη περαιτέρω εμπλοκή, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος.

«Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ένα δίλημμα παρόμοιο με του Σαμίρ, αλλά αυτή τη φορά, οι δικές του αποφάσεις και λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν το Ισραήλ σε αυτή την επισφαλή θέση. Στο παρελθόν, ο Νετανιάχου επέλεγε την αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει», δήλωσε η Ντάλια Σνάιντλιν, συνεργάτης πολιτικής στο ίδρυμα Century.

Έπειτα από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις του Ισραήλ. «Η απάντηση θα πρέπει να διαβαθμιστεί βάσει ιρανικών προθέσεων ή των αποτελεσμάτων της επίθεσης;», διερωτάται το Channel 12.

«Εάν η ηγεσία του Ισραήλ σκοπεύει σε πόλεμο με το Ιράν, τότε οι επιθέσεις του Σαββάτου είναι επαρκής αφορμή», σημειώνει η Σνάιντλιν.

«Μένει να φανεί το αποτέλεσμα της έντονης πίεσης των ΗΠΑ ώστε να μην παρασυρθεί ο υπόλοιπος κόσμος σε μία πιθανή περιφερειακή σύγκρουση. Οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου ζητούν “καταστροφική απάντηση” στην Τεχεράνη».

Για τον Guardian, είναι νωρίς «να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις των ιρανικών κινήσεων για τον Νετανιάχου, ο οποίος θεωρεί ότι η παραμονή του στην εξουσία είναι ευκαιρία αποφυγής των δικών του προβλημάτων».

«Σχεδόν μισό χρόνο από τις επιχειρήσεις στη Γάζα, κανένας στόχος του Νετανιάχου δεν έχει επιτευχθεί. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος κρατάει το σπαθί του εδώ και χρόνια απέναντι στην Τεχεράνη, αλλά για την ώρα δεν έχει υποστηρίξει τη ρητορική του με ανάλογη δράση. Οι πολίτες, από την άλλη, ελπίζουν ότι δεν θα δει τώρα μια τέτοια επιλογή ως ακόμη μία ευκαιρία για το πολιτικό του μέλλον»…

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: «Ναι» στα αντίποινα, αλλά εξετάζεται το «πότε» – «Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν άλλο πόλεμο», λέει ο ΟΗΕ

Ισραηλινή κορβέτα κατέρριψε «ύποπτο ιπτάμενο στόχο» στην Ελιάτ (Video)

Ισραήλ: Aυτό είναι το σύστημα αεράμυνας – Έτσι κατέστρεψαν τα ιρανικά drones (Video)

Η επίθεση του Ιράν δίνει στον Νετανιάχου την δικαιολογία που πάντα έψαχνε για μια ευθεία σύγκρουση με την Τεχεράνη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter