Η ανακρίτρια είδε κατάθεση που δεν υπάρχει και αναφορά που δεν είχε

Η ανακρίτρια είδε κατάθεση που δεν υπάρχει και αναφορά που δεν είχε

Με μεθοδεύσεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Δικαιοσύνη αποδεικνύεται ότι στήθηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζόπουλου. Το γεγονός έχει άλλωστε αποκαλύψει ο ίδιος ο Κ. Βαξεβάνης με επιστολές του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, από τον οποίο ζητεί να προστατεύσει το κύρος του θεσμού τον οποίο υπηρετεί.

Τα επίμαχα στοιχεία στο σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του δημοσιογράφου είναι δύο: το πρώτο αφορά κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» την οποία δήθεν δημοσιοποίησε το Documento προτού αυτή δοθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η Κων. Αλεβιζοπούλου, στις 4 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύτηκε κατάθεση της μάρτυρα η οποία δόθηκε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Αναλυτικότερα, η ανακρίτρια αναφέρει ότι «δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο (σ.σ.: του Documento) της 4-2-2018, που όμως έκλεισε στις 2-2-2018, πληροφορία για κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου από στέλεχος της Novartis βαλίτσας με ένα εκατομμύριο ευρώ, της οποίας προηγήθηκε συνάντηση πρωθυπουργικού συμβούλου με το στέλεχος της Novartis. Ετσι όμως προαναγγέλθηκε κατάθεση μάρτυρα που ανέφερε για συνάντηση πρωθυπουργού, υπονοώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με στέλεχος της ΝΟΒΑΡΤΙΣ, πριν την παράδοση της βαλίτσας, κατάθεση όμως που έλαβε χώρα στις 4-2-2018 και ώρα 18.50 ήτοι μετά το κλείσιμο του φύλλου και ήταν εκείνη της προστατευόμενης μάρτυρος Αικατερίνης Κελέση».

Πώς έχουν τα πράγματα

Το γεγονός που περιγράφει η ανακρίτρια είναι πέρα για πέρα ψευδές. Στην πραγματικότητα η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει την 1η Δεκεμβρίου 2017 ότι περί τα μέσα του έτους 2013 ο αντιπρόεδρος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας μαζί του μια μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινου και πράσινου, τα οποία και παρέδωσε στον Αντ. Σαμαρά.

Σε άλλη κατάθεσή της στα τέλη Ιανουαρίου 2018 έχει συμπληρώσει ότι περίπου μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση ο Κ. Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίο είχε αναπτύξει επαφή, και ακολούθως μέσω της γραμματέα του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κλείστηκε το ραντεβού. Με άλλα λόγια, όσα έγραψε το Documento στις 4 Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί από τη μάρτυρα πολύ νωρίτερα και μάλιστα δύο φορές. Αντιθέτως, στην κατάθεσή της που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός.

Η δεύτερη μεθόδευση

Η παραπάνω παντελώς έωλη κατηγορία σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη, η οποία έχει βασιστεί σε στοιχεία που κυριολεκτικά δεν υπάρχουν αφού η ανακρίτρια, προκειμένου να κατηγορήσει τον εκδότη του Documento ως διοργανωτή μιας σκοτεινής συνωμοσίας, αναφέρεται σε περιεχόμενο κατάθεσης το οποίο δεν υφίσταται, δεν είναι η μοναδική μεθόδευση. Στο ίδιο κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη η Κων. Αλεβιζοπούλου εμφανίζει δημοσιεύματα του Documento που αφορούν την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου ως αποτέλεσμα μεθόδευσης προκειμένου η τελευταία να πιεστεί.

Το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται η ανακρίτρια έγινε τον Μάρτιο του 2017 και αφορούσε αναφορά που έκανε η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα με την οποία γνωστοποιούσε στους ανωτέρους της ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για υπόθεση του εμπόρου όπλων Θωμά Λιακουνάκου η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν της απέστειλε μέρος της δικογραφίας και των αποδεικτικών στοιχείων. Στο κατηγορητήριο σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη η Κων. Αλεβιζοπούλου αναφέρει ότι, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση της Ράικου και να ενδώσει στις παράνομες προτροπές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο τελευταίος χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης την εφημερίδα Documento, στην οποία διοχέτευσε στοχευμένα εντελώς αβάσιμη αναφορά της ανακρίτριας Ηλ. Ζαμανίκα.

Οπως αποδείχτηκε ωστόσο, η Κων. Αλεβιζοπούλου δεν είχε καν στα χέρια της την αναφορά της Ζαμανίκα σε βάρος της Ράικου, την οποία απέκτησε δύο μήνες μετά την απαγγελία της κατηγορίας στον εκδότη του Documento και κατόπιν απαίτησης του Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος επιθυμούσε, όπως είναι λογικό, να λάβει γνώση του συνόλου του κατηγορητηρίου ώστε να προετοιμάσει την απολογία του. Για να γίνει αντιληπτή η μεθόδευση αρκεί να αναφερθεί ότι στις 19 Ιανουαρίου 2022 η Κων. Αλεβιζοπούλου κατηγόρησε τον Κ. Βαξεβάνη ότι δημοσιοποίησε την «εντελώς αβάσιμη αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα», ενώ η ίδια την πήρε στα χέρια της κατόπιν αιτήματός της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στις 21 Μαρτίου 2022. Δηλαδή η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου απήγγειλε κατηγορίες σε έναν πολίτη βασιζόμενη σε μια αναφορά δικαστικής λειτουργού το περιεχόμενο της οποίας αγνοούσε αλλά παρ’ όλα αυτά τη χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter