Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ακολουθεί το δόγμα Τραμπ και ματαιώνει κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ακολουθεί το δόγμα Τραμπ και ματαιώνει κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford γνωστοποίησε ότι ματαιώνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό προκειμένου να επενδύσει σε μία από τις μονάδες της στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, για να κατασκευάσει αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτή η ανακοίνωση εκδίδεται σε μια χρονική στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις του στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επαναπατρίσουν τα εργοστάσιά τους σε αμερικανικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρό του ιδίως τις επενδύσεις τους στο Μεξικό.

Η Ford, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, φαίνεται πως εισάκουσε το μήνυμά του κι υπαναχώρησε από την απόφασή που ανακοίνωσε τον Απρίλιο να ανεγείρει ένα εργοστάσιο στο Σαν Λουίς Ποτοσί, στο κεντρικό Μεξικό, όπου αναμενόταν να δημιουργήσει 2.800 θέσεις εργασίας και να επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο όμιλος διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το 50% των χρημάτων που επρόκειτο να επενδύσει (700 εκατομμύρια δολάρια) για να αυξήσει τις δυνατότητες της μονάδας του Flat Rock που βρίσκεται στο Μίσιγκαν, μια πολιτεία στις βόρειες ΗΠΑ, που έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγαγε μια κρίσιμης σημασίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με κάθε «ανεξαρτησία».

«Δεν έχουμε συνάψει συμφωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο» επισήμανε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μαρκ Φιλντς, που αναγνώρισε εντούτοις ότι συζήτησε σήμερα το θέμα με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

«Κάναμε αυτό που είναι καλό για την επιχείρησή μας, πάνω απ’ όλα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, δικαιολογώντας αυτήν την αλλαγή στρατηγικής σε «ένα περιβάλλον περισσότερο θετικό για την βιομηχανία των κατασκευών και τις επενδύσεις» στις ΗΠΑ.

Η επένδυση της Ford με χρονικό ορίζοντα 4 ετών αναμένεται να δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας στο Μίσιγκαν.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο τότε υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε καταφερθεί εναντίον της Ford υποστηρίζοντας ότι δεν «πρέπει να επιτραπεί» στην αυτοκινητοβιομηχανία να μεταφέρει τα εργοστάσιά της στο Μεξικό, όπου το εργατικό δυναμικό είναι πολύ χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Λίγο μετά τη νίκη του την 8η Νοεμβρίου, ο Φιλντς του είχε έμμεσα απαντήσει λέγοντας ότι δεν θα κάνει πίσω στα επενδυτικά του σχέδια στο Μεξικό.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος κατήγαγε μια πρώτη νίκη εναντίον της Ford διαβεβαιώνοντας ότι πέτυχε να παραμείνει στο Κεντάκι (κεντροανατολικές ΗΠΑ) μια μονάδα συναρμολόγησης που επρόκειτο να μεταφερθεί στο Μεξικό.

Σήμερα κιόλας ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ford, η General Motors βρέθηκε αντιμέτωπη με το μένος του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος την απείλησε ότι θα της επιβάλει τελωνειακούς δασμούς εάν δεν κατασκευάζει στις ΗΠΑ τα οχήματα που πουλάει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter