Η ΕΛ.ΑΣ. εξευτελίζει ξεγυμνώνοντας: «Ήθελαν να γδυθώ πάνω στην Πατησίων για να δουν αν έχω περίοδο»

Η ΕΛ.ΑΣ. εξευτελίζει ξεγυμνώνοντας: «Ήθελαν να γδυθώ πάνω στην Πατησίων για να δουν αν έχω περίοδο»

Εδώ και δύο μήνες οι καταγγελίες για την αστυνομική βία πληθαίνουν. Αίματα στους δρόμους, ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια, προπηλακισμοί και τρομοκρατία. 

Στο κάδρο όμως έχει προστεθεί ακόμη μία μέθοδος: του εξευτελισμού μέσω του ξεγυμνώματος. Αγγίζοντας τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης –πολλές φορές ξεπερνώντας τα– η σεξιστική συμπεριφορά από τους άνδρες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τείνει να γίνει καθημερινότητα.

Η νέα τακτική της ΕΛΑΣ, το ξεγύμνωμα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα σε απολυταρχικά καθεστώτα ως μορφή βασανισμού, με στόχο την κονιορτοποίηση της ανθρώπινης υπόστασης, μετατρέποντας το θύμα σε θήραμα και ισχυροποιώντας την επιβολή του ισχυρού έναντι του αδυνάμου. Η τακτική του δημόσιου εξευτελισμού κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει σκοπό τον παραδειγματισμό όσων βλέπουν. 

«Πάνω στην Πατησίων μου είπε: Γδύσου!»

Ένα από αυτά τα «γυμνά της ντροπής» καταγγέλλει στο Documento 20άχρονη φοιτήτρια ιδιωτικής σχολής.

Η Λ.Μ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει στο Documento τον εξευτελισμό που υπέστη από αστυνομικούς όταν την ανάγκασαν να γδυθεί και της φώναζαν να το κάνει σε κοινή θέα στην Πατησίων, ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν να εξακριβώσουν αν έχει περίοδο καθώς στον σωματικό έλεγχο που της έκαναν έπιασαν τη σερβιέτα της και δεν την πίστευαν όταν τους εξήγησε τι είναι αυτό που πιάνουν.

Το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, την ημέρα που τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ τραυματίζοντας και εγκλωβίζοντας μέσα στο κτίριο δεκάδες φοιτητές, η 20άχρονη επέστρεφε από το ιδιωτικό ΙΕΚ όπου σπουδάζει κοντά στην περιοχή. Στον δρόμο για τη στάση του λεωφορείου στην Πατησίων μια διμοιρία τη σταματάει για εξακρίβωση στοιχείων. Η ίδια συνεργάζεται και αφού της έψαξαν την τσάντα, την ενημερώνουν ότι θα της γίνει σωματικός έλεγχος. Άνδρες των ΜΑΤ την έπιασαν στα χέρια και στα πόδια και φώναξαν μια γυναίκα αστυνομικό να επαναλάβει ενδελεχώς τον έλεγχο.

Η Λ.Μ. καταγγέλλει ότι η αστυνομικός την έπιανε επίμονα σε μέρη που δεν χρειαζόταν, φέρνοντάς τη σε φοβερά άβολη θέση. Όταν μάλιστα έπιασε τη σερβιέτα που φορούσε η 20άχρονη μέσα από το εσώρουχό της, της ζήτησε επιτακτικά να γδυθεί. Μέσα στον δρόμο! Στην οδό Πατησίων!

«Ελα, κατέβασέ τα! Γδύσου!» της φώναξε… «Της είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γδυθώ σε δημόσια θέα. Τότε με άρπαξε από το χέρι και τραβήχτηκα. Με έβαλε σε μια καφετερία και με έκλεισε στην τουαλέτα. Μαζί και αυτή. Μπήκε μπροστά στην πόρτα έτσι ώστε να μην μπορώ να φύγω και μου είπε: “Κατέβασέ τα τώρα, δεν σε βλέπει κανένας άλλος εκτός από μένα”. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όντως ήθελε να γδυθώ για να δει αν έχω περίοδο. Είχα σοκαριστεί και ντρεπόμουν πολύ. Είχα φρικάρει δεν ήξερα τι να κάνω, σκέφτηκα να βάλω τις φωνές αλλά κανείς δεν αντέδρασε όταν μπήκαμε, κανείς δεν έδειξε να ξαφνιάζεται με αυτό που συμβαίνει. Αφού επέμενε, κατέβασα απότομα το παντελόνι και το εσώρουχό μου και της είπα “έχω περίοδο βλέπεις;”».

Αφού ντύθηκε, η Λ.Μ. ζήτησε «να πάμε στο τμήμα γιατί θεώρησα ότι αυτό που έγινε ήταν τελείως παράνομο. Αλλά αντί να πάμε για να βρω το δίκιο μου, η απάντηση που πήρα ήταν: “Πρόσεχε γιατί αν συνεχίσεις έτσι δεν θα πάμε στο τμήμα, θα σε πάω”».

Η 20άχρονη πάνω στον πανικό της έφυγε για να γλιτώσει τα χειρότερα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter