Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική κινητοποίηση στις 6 Μάη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Συνάδελφοι,

135 χρόνια μετά το αιματοκύλισμα της Πρωτομαγιάς του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια από την καθιέρωση του στην Ελλάδα , μια κατάκτηση που για να κατακτηθεί χύθηκαν ποτάμια αίματος η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να την καταργήσει. Φέρνει νόμο για να επιβάλει την 10ωρη δουλειά και την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών. Έχει μάλιστα το θράσος να δηλώνει πως η κατάργηση του 8ωρου είναι προοδευτικό μέτρο για τους εργαζόμενους.

Ο περίφημος «εκσυγχρονισμός» προσφέρει νέα όπλα στην εργοδοσία για να κάνει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις «ακορντεόν» :

  1. Καθιερώνει την 10ωρη δουλειά, διευρύνοντας την διευθέτηση του χρόνου εργασίας . Το 8ωρο από σταθερός εργάσιμος ημερήσιος χρόνος εργασίας γίνεται ένας μέσος όρος 6μήνου ή έτους

  2. Αυξάνει το όριο των νόμιμων υπερωριών μέχρι και 150 νόμιμες υπερωρίες το χρόνο. Έτσι με αυτόν τρόπο η μεγαλοεργοδοσία όπως η COSCO και οι εργολάβοι της θα κάνουν τα ωράρια και τις ζωές μας στη κυριολεξία λάστιχο.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε τους αγώνες που δώσαμε μέσα στο λιμάνι με τις πολυήμερες απεργίες  για να έχουμε πρόγραμμα δουλειάς, ελάχιστα μεροκάματα και 8ώρο χωρίς κόντρα βάρδιες, τους αγώνες μας για να ενταχτούμε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τους αγώνες για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες στο λιμάνι, για να έχουμε κλουβιά για τους εναερίτες ,για την συντήρηση των μηχανημάτων που παραμένει ελλιπής, για να έχουμε 20λεπτο διάλλειμα, για να έχουμε ασθενοφόρο.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει το 10ωρο στο λιμάνι. Η πείρα μας όμως συνάδελφοι λέει άλλα, και τα παχιά τα λόγια δεν φτουράνε πια. Απόδειξη αποτελούν το γεγονός πως η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν με 16 μεροκάματα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου( 3μηνες ), δεν εφαρμόζεται η ένταξη στα ΒΑΕ, προσλαμβάνουν εργαζόμενους μέσω της ΟΦΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) χωρίς δώρα , επιδόματα και άδειες, πιέζουν εργαζόμενους να κάνουν σερί μεροκάματα χωρίς ρεπό η με κόντρα βάρδιες και λένε με θράσος σε συναδέλφους στα περιβόητα «meeting» που διοργανώνουν πως είναι άνανδρο να μην κατεβαίνουν για δουλειά στα ρεπό τους. Μια χαρά λοιπόν χρησιμοποιούν όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις για να μας εκμεταλλεύονται και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, χώρους εκπαίδευσης και στις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Πιστή σε αυτό το δόγμα είναι και η COSCO , η DPORT και οι εργολάβοι τους, με τους δήθεν υπεύθυνους ασφαλείας που κάνουν face control σε εργάτες λες και είμαστε εγκληματίες. Βέβαια το κάνουν «κατά το δοκούν» και όπου τους παίρνει. Σκοπό έχουν να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους και τίποτα παραπέρα γιατί όταν πραγματικά τίθονται θέματα ασφαλείας όπου κινδυνεύει η ζωή και η υγεία των εργαζομένων όπως στα έντονα καιρικά φαινόμενα σφυρίζουν αδιάφορα.

Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί! Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές που βρίσκονται στους δρόμους, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, δείχνουν το δρόμο.

Υπάρχει ελπίδα, και βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους , σε φορείς της γειτονιάς τους , οι φοιτητές και οι μαθητές στους συλλόγους τους για να αντεπιτεθούμε. Το ξαναλέμε σε κάθε συνάδελφο μέσα στο λιμάνι είναι ώρα ευθύνης για μας και τις οικογένειες μας. Καλούμε όλους συναδέλφους να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι κόντρα στους σχεδιασμούς τωνCOSCOκαι  κυβέρνησης.

Καλούμε κάθε συνάδελφο , να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για τα δικαιώματα μας , για μια ζωή ώστε να είμαστε νοικοκύρηδες στον τόπο μας και στα σπίτια μας. Δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια είτε να έχουμε αυταπάτες ότι θα μας πετάξουν κάνα ξεροκόμματο από τα αμύθητα κέρδη τους , 11 χρόνια κερδοφορίας για την COSCO αλλά το επίπεδο ζωής των εργαζομένων συνολικά χειροτερεύει. Δεν έχουμε περιθώριο να μας κυριεύει άλλο ο φόβος και η ανασφάλεια όταν εμείς είμαστε οι πολλοί και αυτοί μια χούφτα καπιταλιστές μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό και τα τσιράκια τους μέσα στο κίνημα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας των οικογενειών μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή

Διεκδικούμε:

  • Οργανώνουμε τη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες. Φθάνει πια η κοροϊδία. Κέρδη φωτιά για τηCOSCO”,  καθήλωση των μισθών μας, ημιαπασχόληση που τσακίζει τη ζωή των οικογενειών μας. Ενώ οι νέοι συνάδελφοι προσλαμβάνονται με ότι θέλει η εργοδοσία.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
  • Άμεση εφαρμογή της ένταξης των εργαζομένων στα ΒΑΕ

  • Οργανωμένος έλεγχος μέσα σε όλες τις προβλήτες του λιμανιού. Να υλοποιηθούν τα μέτρα που με ευθύνη προτείνει το Σωματείο μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΡΑΒΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΔΕΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter