Το ΕΣΥ βουλιάζει και ο Άδωνης κάνει προεκλογικό αγώνα

Το ΕΣΥ βουλιάζει και ο Άδωνης κάνει προεκλογικό αγώνα

Η ενασχόληση του υπουργού Υγείας με τις ευρωεκλογές και οι καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ για τις διοικήσεις των νοσοκομείων αφήνουν άλυτα τα προβλήματα στα νοσοκομεία.

Στον… αυτόματο λειτουργούν τους τελευταίους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους εξαιτίας τόσο των ευρωεκλογών όσο και της καθυστέρησης να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τον διορισμό νέων διοικήσεων. Γεγονός που έχει θέσει σε μόνιμη στασιμότητα το ΕΣΥ.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες τα νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες, ενώ ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης έχει επιφορτιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου με την εκλογική «ανάσταση» της δυτικής Μακεδονίας. Τα ποσοστά της ΝΔ εκεί βρίσκονται στα τάρταρα και ως ανάχωμα στις διαρροές προς τον Κυριάκο Βελόπουλο επιλέχθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης ώστε να μιλήσει στο άκρως δεξιό κοινό του κόμματος.

Ετσι, την ώρα που ο… επισκέπτης υπουργός Υγείας περιοδεύει ανά την Ελλάδα κόβοντας κορδέλες και επαινώντας τον εαυτό του για το «θεάρεστο» έργο στο ΕΣΥ, στο σύστημα υγείας καταγράφονται καθημερινά αμέτρητες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών. Γι’ αυτό άλλωστε καθημερινά αποκαλύπτονται περιπτώσεις ασθενών που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ειδικά τα νησιά παραμένουν απογυμνωμένα από υγειονομικό προσωπικό και το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες με την άφιξη των τουριστών.

Οι ελλείψεις

Η κυβέρνηση βέβαια επιδιώκει με νύχια και με δόντια να κρύψει κάτω από το χαλί τις σοβαρές δυσλειτουργίες σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα, φιμώνοντας μάλιστα και τους γιατρούς που τολμούν να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα. Καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι μόλις δημοσιοποιείται καταγγελία γιατρού, η διοίκηση του νοσοκομείου σπεύδει να εκδώσει ανακοίνωση την οποία έχει προηγουμένως εγκρίνει και διανείμει το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Καβάλας, όπου οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών παρεμποδίζουν την επαρκή αντιμετώπιση των αγγειοχειρουργικών ασθενών. Γεγονός που κατήγγειλε πρόσφατα επιμελητής αγγειοχειρουργός, αλλά βρέθηκε απολογούμενος γι’ αυτό έπειτα από σχετική κλήση του διοικητή, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η πρόθεση του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη να αποκρύψει εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας αποδείχτηκε και στο νοσοκομείο της Σπάρτης. Είναι εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο και τα κενά καλύπτονται με υποχρεωτικές μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από κοντινά κέντρα υγείας και άλλα νοσοκομεία. Γι’ αυτό πέρυσι το καλοκαίρι είχαν παραιτηθεί οι παθολόγοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Και το φετινό καλοκαίρι όμως ακολουθείται η μέθοδος της υποχρεωτικής μετακίνησης γιατρών από τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Μολάων και από τα κέντρα υγείας της Λακωνίας.

Παρότι ο υπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα του ΕΣΥ, μεταδίδοντας μόνο «καλές ειδήσεις», όπως επιβάλλουν οι οδηγίες του επικοινωνιακού «στρατηγού» του Μαξίμου Σταν Γκρίνμπεργκ, τα γεγονότα τον διαψεύδουν καθημερινά. Οπως και στην περίπτωση του νοσοκομείου Κοζάνης, όπου η ΜΕΘ έμεινε με δύο γιατρούς. Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε όταν διακομίστηκε ένα 15άχρονο αγόρι με δηλητηρίαση από μεγάλη ποσότητα παραφλού.

Ο διαγωνισμός

Και δεν είναι μόνο η προεκλογική περίοδος που έχει επιφέρει στασιμότητα στο ΕΣΥ. Η παρατεταμένη αναμονή των διοικητών νοσοκομείων μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τον διορισμό νέων στελεχών στα νοσοκομεία έχει προκαλέσει πάγωμα των αλλαγών σε όλο το σύστημα υγείας.

Οι διορισμένοι από την κυβέρνηση της ΝΔ διοικητές νοσοκομείων εδώ και καιρό βρίσκονται σε επαγγελματική ανασφάλεια περιμένοντας εάν θα διοριστούν ξανά στο ΕΣΥ, με συνέπεια να μην αντιμετωπίζουν ούτε τις βασικές δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σε καθημερινή βάση. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αποπληρώνουν ούτε καν τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα πολλά δημόσια νοσοκομεία να κινδυνεύουν σήμερα να μείνουν χωρίς αναλώσιμα υλικά λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παντελής αδιαφορία των διοικητών αλλά και η έλλειψη συντονισμού αποτυπώνονται και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε κάθε εφημερία βουλιάζουν από ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η εικόνα είναι τραγική ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικόν. Παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε μέσα στην εβδομάδα να ανατρέψει την εικόνα επισκεπτόμενος τα έργα ανακαίνισης που είναι σε εξέλιξη στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αττικόν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα παραμένει. Η στελέχωση εξακολουθεί να αποτελεί τη μαύρη τρύπα του ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης «πουλάει» προεκλογικά τεχνητή νοημοσύνη

Διάλυση του ΕΣΥ στην Κρήτη: Εφημερεύει χειρουργός χωρίς αναισθησιολόγο και αναισθησιολόγος χωρίς χειρουργό


«Σαν τον κλέφτη» πήγε ο Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι


Τα «μαθηματικά» Σκρέκα… μηδένισαν τον πληθωρισμό, όπως το «ελαφρύ αρνί»!


Ο Μητσοτάκης διαφημίζει τη «Δημόσια Υγεία» που… παραχωρεί σε ιδιώτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter