Η ερευνητική δημοσιογραφία διώκεται ξανά αλλά το Μαξίμου δηλώνει «αθώο του αίματος»

Η ερευνητική δημοσιογραφία διώκεται ξανά αλλά το Μαξίμου δηλώνει «αθώο του αίματος»

Σε πλήρη αδυναμία να δικαιολογήσει την εξόφθαλμη στοχοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας που διώκεται για μία ακόμα φορά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στα πρόσωπα του Κώστα Βαξεβάνη και του Βαγγέλη Τριάντη για τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ της Σοφίας Νικολάου, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρνούμενος ακόμα και την ίδια την πραγματικότητα.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, και προφανώς, τα διαπιστευτήρια που έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντείνουν πως δεν θα είναι η τελευταία φορά που κατά τη θητεία της διώκονται δημοσιογράφοι επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε με τον τρόπο που επέλεξε… να μην απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με την κλήση από τη Δικαιοσύνη του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη, για την υπόθεση της διαρροής του πορίσματος του ΣΔΟΕ για τις «ζημιές» ύψους 2 εκατ. ευρώ από τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου.

Τη Δευτέρα, έγινε γνωστό πως με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντωνίου Ελευθεριάνου, ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος διαβίβασε σε πταισματοδίκη την υπόθεση, με τον τελευταίο να καλεί τους δύο δημοσιογράφους να καταθέσουν «ανωμοτί», ως «ύποπτοι» δηλαδή, οι Κώστας Βαξεβάνης και Βαγγέλης Τριάντης, για το «ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου». Στοχοποιούνται με λίγα λόγια δύο δημοσιογράφοι για την αποκάλυψη μίας υπόθεσης μείζονος πολιτικούς ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος.

«Κύριε εκπρόσωπε, διώκεται πάλι η ερευνητική δημοσιογραφία. Αυτή τη φορά στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων της Σοφίας Νικολάου, καλούνται ως ύποπτοι οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Βαγγέλης Τριάντης που αποκάλυψαν το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διακυβέρνησή σας, και θυμίζω και τα περί «συμμορίας» του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, που εν τέλει αθωώθηκαν. Μέχρι που θα πάει η στοχοποίηση δημοσιογράφων;» ζητήσαμε από τον Παύλο Μαρινάκη να δώσει μία… ερμηνεία στο γεγονός πως για μία ακόμα φορά, δημοσιογράφοι καλούνται από τη Δικαιοσύνη απλώς επειδή έκαναν τη δουλειά τους.

Προφανώς, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ενδεικτική όχι μόνο της αδυναμίας να δικαιολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη, αλλά και της στοχοποίησης δημοσιογράφων που το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούν σε κάθε υπόθεση που επιθυμούν να συγκαλύψουν. Άλλωστε, ήταν ο πρωθυπουργός που από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον Κ. Βαξεβάνη και άλλους δημοσιογράφους για «συμμορία», αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis.

«Δεν συνηθίζουμε ούτε πρόκειται να σχολιάσουμε οποιαδήποτε απόφαση ή διαδικασία η οποία είναι στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δεν διώκει ούτε επιτίθεται σε κανέναν δημοσιογράφο» επιχείρησε να… ποιήσει την νήσσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς α λα καρτ η κυβέρνηση επιλέγει τις νομικές υποθέσεις στις οποίες τοποθετείται.

«Όταν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη να απαντήσουμε σε αυτά που εμείς θεωρούμε είτε fake news, είτε παραποιημένα, απαντάμε. Αυτό είναι το καθήκον μας και υποχρέωσή μας. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα δίωξης του οποιουδήποτε δημοσιογράφου, του οποιουδήποτε πολίτη από την κυβέρνηση» συνέχισε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, για να καταλήξει πως… δεν είναι αρμόδιος για να απαντήσει.

«Αν υπάρχει οποιαδήποτε διαδικασία στη Δικαιοσύνη αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη και δεν είναι ούτε, νομίζω, πρέπον, ούτε ορθό, ούτε λογικό, να σχολιάζω με την ιδιότητά μου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος» συμπλήρωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος εκπροσωπεί μία κυβέρνηση με υπουργούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει φτάσει μέχρι και το σημείο να ζητήσει τη δίωξη εισαγγελέως, και μάλιστα, εκείνης που τον ήλεγχε για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, Ελένης Τουλουπάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter