Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο Covid: Ενα βήμα πριν μηνύσει την Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για εγκληματικές ενέργειες μεταξύ φον ντερ Λάιεν και Pfizer

Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο Covid: Ενα βήμα πριν μηνύσει την Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για εγκληματικές ενέργειες μεταξύ φον ντερ Λάιεν και Pfizer
Ursula von der Leyen (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, οι οποίοι ερευνούν καταγγελίες για εγκληματικές ενέργειες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, απειλούν τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νομικές ενέργειες.

Στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η Λάουρα Κοβέσι, η οποία ηγείται της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων που θίγουν τα συμφέροντα της ΕΕ, έκανε το ασυνήθιστο βήμα, κινώντας μια «διαδικασία φιλικού διακανονισμού» με την Επιτροπή. Αυτό είναι το τελευταίο νομικό βήμα πριν από τη δικαστική προσφυγή και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Επιστολή Κοβέσι

Η επιστολή του Κοβέσι κοινοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου σε ανώτερους αξιωματούχους της Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που έχει το Politico. Σε αυτήν, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της στερεί τα μέσα για να εκτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, ασκώντας πίεση στον προϋπολογισμό της, ειδικά στην πληροφορική.

Όταν συστάθηκε η EPPO το καλοκαίρι του 2021, η Κομισιόν συμφώνησε να παράσχει υποδομή πληροφορικής χωρίς ημερομηνία λήξης. Η Επιτροπή είπε τώρα στην EPPO ότι θέλει να αποσύρει την υποστήριξη αυτή. Το χρηματικό ποσό που χρειάζεται είναι περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της EPPO.

«Η μονομερής απόφαση να τερματιστεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η παροχή των αναφερόμενων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θέτει σε κίνδυνο η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ένωσης να είναι σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά της και να επιτύχει την αποστολή της», έγραψε ο Κοβέσι, προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στην Επιτροπή να απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης».

Διακυβεύονται περισσότερα από μια περικοπή στον προϋπολογισμό της πληροφορικής. Για το σχετικά νέο θεσμικό όργανο, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είναι πολύ σημαντική, καθώς οι εισαγγελείς της έχουν την εξουσία να διευθύνουν διασυνοριακές έρευνες, για κάτι που τακτικά καταγγέλλεται από κράτη μέλη και την ίδια την Κομισιόν ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ: εγκληματικές οργανώσεις που στοχεύουν σε ευρωπαϊκό χρήμα.

Το 2023, ο αριθμός των ερευνών της EPPO εκτινάχθηκε στα ύψη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του. Πάνω από 200 έρευνες για απάτη ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε όλη την ΕΕ. Το ταμείο για την οικονομική ανάκαμψη αφορά περισσότερα από 800 δισ. ευρώ. Το 2022, όταν η εκταμίευση χρημάτων της ΕΕ βρισκόταν στα πρώτα στάδια, ξεκίνησαν μόλις 15 έρευνες.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ελέγχονται είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το Politico. Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.

Απάντηση της Κομισιόν

Η Επιτροπή, η οποία όφειλε νομικά να απαντήσει εντός 15 ημερών από την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, απέστειλε απάντηση.

«Η Επιτροπή απάντησε στην EPPO εντός της καθορισμένης περιόδου για μια φιλική διευθέτηση», είπε ένας εκπρόσωπος. «Στην απάντησή της, η Επιτροπή εξέφρασε την προθυμία να συνεχίσει να υποστηρίζει τις υπηρεσίες πληροφορικής της EPPO για το άμεσο μέλλον υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Η Επιτροπή αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ανέφερε σε δήλωσή της ότι «υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από την αρχή και αντικρούει σθεναρά κάθε υπαινιγμό ότι η απόφαση της Επιτροπής στη διαδικασία του προϋπολογισμού έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα του EPPO».

Διαβάστε επίσης:

Σε «κενά αέρος» η Boeing: Ελαττωματικά εξαρτήματα, ατυχήματα, και δύο μυστήριοι θάνατοι (Photos – Video)

Βρετανός δημοσιογράφος «σφυροκόπησε» τον εκπρόσωπο του Νετανιάχου: Δεν ξέρετε πόσους αμάχους σκοτώσατε; (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter