Η Ευρώπη σταυροδρόμι στο λαθρεμπόριο κρέατος άγριων ζώων – Κίνδυνος για επιδημίες

Η Ευρώπη σταυροδρόμι στο λαθρεμπόριο κρέατος άγριων ζώων – Κίνδυνος για επιδημίες

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το προσωπικό του τελωνείου ερευνά αδιάκοπα αποσκευές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη ροή παράνομου κρέατος άγριων ζώων, που φτάνει στην Ευρώπη μέσω αυτού του μεγάλου διαμετακομιστικού κόμβου.

Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε ελέγχους από κουτιά με μύγες και κάμπιες, μέχρι έναν καρχαρία 1,5 μέτρου και έναν ολόκληρο πίθηκο. Τα περισσότερα κρέατα έρχονται αποξηραμένα, καπνιστά, απανθρακωμένα και ψιλοκομμένα, επομένως είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κομμάτι κρέατος που κατασχέθηκε θα μπορούσε απλώς να είναι ένα κομμάτι βοδινό, ωστόσο ενδέχεται να προέρχεται από αρουραίο, μαϊμού, παγκολίνο κ.α..

Σύμφωνα με τον Guardian, εκτιμάται ότι 3,9 τόνοι κρέατος άγριας ζωής το μήνα διακινούνται λαθραία μέσω του αεροδρομίου των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από ελέφαντες και κροκόδειλους, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση συνιστά κύριο παράγοντα διακίνησης άγριων ζώων.

Από το δάσος στο τραπέζι – Κίνδυνος εξαφάνισης για πάνω από 300 είδη

Εν τω μεταξύ, η εμπορική εκμετάλλευση ορισμένων ειδών αποτελεί σοβαρή απειλή για την εξαφάνισή τους σε βιοτόπους στην Ασία, την Αφρική, τη Νότια Αμερική, αλλά και αλλού. Το εμπόριο που «αδειάζει» τα δάση σε όλο τον κόσμο, απειλεί με εξαφάνιση περισσότερα από 300 είδη χερσαίων θηλαστικών.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο κρέας άγριας ζωής, ως πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, παρατηρείται ένα όλο και περισσότερο επικερδές οργανωμένο εμπόριο για προϊόντα πολυτελείας, σε μια διεθνή αγορά που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Η κλίμακα του παράνομου εμπορίου κρέατος άγριων ζώων είναι άγνωστη, αλλά οι επιστημονικές μετρήσεις δείχνουν ότι αυτό γίνεται όλο και πιο εμπορευματοποιημένο, με μεγαλύτερη ζήτηση σε υπερπόντιες πόλεις και αστικά κέντρα, καθώς και σε αγροτικές περιοχές.

Συνήθως, το κατασχεθέν κρέας αποτεφρώνεται, αφού είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και περίπλοκο να προσδιοριστεί σε τι ζώο θα μπορούσε να ανήκει. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την παροχή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την έκταση του παράνομου εμπορίου μέσω αεροδρομίων.

Συναγερμός για επιδημίες

Το παράνομο εμπόριο ζώων που σπάνια τρώγονται στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ενέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, πολλοί από τους ιούς που προκάλεσαν ορισμένες από τις πιο σοβαρές επιδημίες κινδύνου για την παγκόσμια υγεία, όπως ο έμπολα, μεταδόθηκαν από τα άγρια ζώα στον άνθρωπο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιοί όπως οι: Hendra, Nipah, SARS και MERS, σύμφωνα με τον Σενγκ Τικ (Seng Teak), διευθυντή της WWF στην Καμπότζη.

«Ο Covid ήταν η προειδοποιητική βολή», τόνισε η Σαντρέλα Μόρισον Λανγιάου (Sandrella Morrison-Lanjouw), ερευνήτρια βιοεπιτήρησης από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Το μολυσμένο κρέας από μια αγορά της Αφρικής μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη σε λιγότερο από οκτώ ώρες, αλλά δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Μπλόκα αγροτών σε όλη την Ευρώπη: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις (Videos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter