Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαλύεται από τον κορονοϊό αλλά η Γερμανία επιμένει στο σύμφωνο σταθερότητας και τη λιτότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαλύεται από τον κορονοϊό αλλά η Γερμανία επιμένει στο σύμφωνο σταθερότητας και τη λιτότητα

Στη γερμανική αδιαλλαξία προσέκρουσε την Πέμπτη η Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ μαίνεται η πανδημία στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ιταλία και την Ισπανία.

Η απαίτηση των δύο χωρών της Μεσογείου για άμεσα μέτρα ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, βρήκε απέναντί της, όχι για πρώτη φορά, την απόλυτη γερμανική επιμονή στο μοντέλο της λιτότητας, με αποτέλεσμα το κοινό ανακοινωθέν να παραπέμπει στο Eurogroup, σε δύο εβδομάδες, για να παρουσιαστεί μια νέα δέσμη οικονομικών μέτρων. Επίκεντρο της άρνησης της Γερμανίας αποτέλεσε η έκδοση «κορονο-ομόλογου», πρόταση την οποία ήδη είχαν προσυπογράψει 9 αρχηγοί κρατών της ΕΕ, με τη Γερμανία να απαντά ότι η Ενωση «με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχει ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις». 

Το αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων απορρίφθηκε εξαιτίας της αρνητικής στάσης, των μονίμων υπόπτων, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Προειδοποίηση Κόντε

Σύμφωνα με τη «Repubblica», ο Κόντε έδωσε περιθώριο δέκα ημερών στην Ένωση για τον καταρτισμό νέων προτάσεων με στόχο την εύρεση λύσης: «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας».

Κόντε και Σάντσεθ ζήτησαν, όπως τονίζει η La Stampa, από το Συμβούλιο Κορυφής να ανατεθεί η ετοιμασία νέων προτάσεων στους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο, Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup).

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, στο προσχέδιο συμπερασμάτων που μοιράστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες δεν υπήρχε ουδεμία αναφορά τόσο σε ευρωομόλογα, όσο και η αναφορά στον ESM, γεγονός που εξόργισε τον Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε».

Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν που τελικά εκδόθηκε, αναφέρεται μόνο γενικόλογα πως «η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο», και ότι «η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Η Μέρκελ επιμένει στη λιτότητα

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε άλλωστε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ζήτησε την «υπομονή» των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Α. Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

«Ανακουφισμένη» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το συντομότερο δυνατό την υποδοχή από την Γερμανία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, «κάθε μέρα μετράει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διάρκεια των μέτρων «περιορισμού των επαφών» των πολιτών, η καγκελάριος επέμεινε στο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση», αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στην Γερμανία να κάνουν υπομονή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά της – από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, αφού ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της που αργότερα διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό – η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πάρα πολύ απασχολημένη», αλλά παραδέχθηκε ότι της λείπει η προσωπική επαφή με τους συνεργάτες της, ιδίως στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει πλέον τηλεφωνικώς.

Μακρόν: Διακυβεύεται «η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους ομολόγους του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού ριψοκινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη. «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: left.gr, ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία από την Ιταλία για τις προτάσεις στήριξης – Κόντε: «Έχετε δέκα ημέρες περιθώριο για λύση»

Τσίπρας: «Εμμονική η Γερμανία με το μοντέλο λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση»

Παρέμβαση υπέρ του «κορονο-ομολόγου» στη Σύνοδο Κορυφής από τον Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter