Η GEM δίνει πέντε συμβουλές για την αποφυγή της υπνηλίας στο ταξίδι

Η GEM δίνει πέντε συμβουλές για την αποφυγή της υπνηλίας στο ταξίδι

Η ξεκούραση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ασφάλεια ενός ταξιδιού, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και οι διακοπές.

Το να είναι κάποιος κουρασμένος ενώ οδηγεί, αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος γιατί δεν υπάρχει συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω του σύμφωνα με την GEM. Για αυτό η κούραση ευθύνεται για το 20% όλων των ατυχημάτων και για το 25% των δυστυχημάτων.

Ο υπεύθυνος ασφαλούς οδήγησης της GEM, Νιλ Γουόρθ, σημειώνει. «Η σύγκρουση που σχετίζεται με την κόπωση είναι περίπου 50% πιο πιθανή να οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό, απλώς και μόνο επειδή ένας οδηγός που έχει κοιμηθεί στο τιμόνι δεν θα μπορέσει να μειώσει ταχύτητα ή να αλλάξει κατεύθυνση για να αποφύγει μια σύγκρουση. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές».

Πριν αποκοιμηθεί κάποιος στο τιμόνι, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια. «Κανείς δεν κοιμάται απλά δίχως να περάσει από διάφορα στάδια κούρασης και απόσπασης της προσοχής. Αντιμετωπίζει δυσκολία συγκέντρωσης και μπορεί να τρίβει τα μάτια του. Όταν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, οι σκέψεις δεν έχουν καμία σχέση με την οδήγηση, μπορεί να παρεκκλίνει δεξιά ή αριστερά, μπορεί να μειωθεί η ταχύτητα δίχως να το καταλάβει και ξαφνικά δεν μπορεί να θυμηθεί τι έγινε τα τελευταία λεπτά», λέει ο Γουόρθ και συνεχίζει.

«Σε αυτό το στάδιο η οδήγηση επηρεάζεται και είναι σημαντικό να κάνετε μια στάση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ένας ύπνος ή ένα ρόφημα με καφεΐνη μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, αλλά αυτό που χρειάζεστε είναι κανονικό ύπνο. Αν είστε κουρασμένοι, πρέπει να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε κανονικά».

Οι πέντε συμβουλές της GEM για ξεκούραση είναι οι παρακάτω:

– Κοιμηθείτε καλά το βράδυ πριν από ένα ταξίδι

– Αποφύγετε να οδηγείτε τις ώρες που σε κανονικές συνθήκες θα κοιμόσασταν

– Αποφύγετε τα βαριά γεύματα στα ταξίδια, ειδικότερα το μεσημεριανό, καθώς αυτά αυξάνουν την υπνηλία το απόγευμα

– Στα μεγάλα ταξίδια να ξεκουράζεστε τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε δύο ώρες ή 160 χιλιόμετρα. Βγείτε από το αυτοκίνητο, κάντε ασκήσεις, εκτάσεις ή περπατήστε. Αν κρίνεται αναγκαίο, πιείτε 1-2 ροφήματα με καφεΐνη για να τονωθείτε

– Γνωρίζετε πότε σας επηρεάζει η κούραση και δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε. Άρα, μην πιέζεστε και ξεκουραστείτε κανονικά

Πηγή: GEM

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter