Μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του β΄γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών αφορά τον προοδευτικό χώρο και τα κόμματα που τον απαρτίζουν. Εκεί, το εκλογικό σώμα βρέθηκε πιο μπροστά από τα ίδια τα κόμματα και προκατέλαβαν σε ορισμένες περιπτώσεις τις ηγεσίες τους. Εξάλλου σε αντίθεση με αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, η νίκη οφείλεται στην συνένωση του προοδευτικού χώρου στη βάση του και όχι σε διεύρυνση της βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση ανατροπής αν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με κάθε τρόπο αλλά και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα δεν είχαν πάρει πάνω τους το μέτωπο κατά του καθεστώτος Μητσοτάκη.
Αν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πολιτική τις συνεργασίες, αυτό δεν είναι δεδομένο τη στιγμή που η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει τον εαυτό της για την μετά Τσίπρα εποχή.
Αντίθετα και πιο συγκεκριμένα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ η αρχική άρνηση συνεργασίας ξεπεράστηκε από την ίδια τη βάση.
Η αλήθεια είναι πως η ίδια η βάση ξεπέρασε εδώ και καιρό τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, δέσμιο μιας χλιαρής αντιπολίτευσης και πρακτικά αδύναμου να ηγηθεί. Το είδαμε στις υποκλοπές αλλά και στην αντιπολιτευτική του τακτική.
Κάτι ανάλογο είναι το πιθανότερο να συνέβη και με το ΚΚΕ που πολλοί από τους υποστηρικτές και μέλη του δεν υπάκουσαν όπως όλα δείχνουν στην σκληρή γραμμή της αποχής ή του λευκού. Το ΚΚΕ ωστόσο παραμένει στη σκληρή γραμμή του.
Η επόμενη ημέρα ασκεί κυρίως πίεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρει ξανά τον βηματισμό του όσο και στο ΠΑΣΟΚ που ως κόμμα και ως ηγεσία φαίνεται να ακολουθεί ασθμαίνοντας τους ψηφοφόρους.
Το μήνυμα που πήρε από τις εκλογές είναι «όχι χλιαρή πολιτική» απέναντι στη Δεξιά αλλά και ταυτόχρονα έδειξε το δρόμο συνεργασίας με τα άλλα κόμματα, και ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική που θυμίζει παλιό ΠΑΣΟΚ και αντιδεξιά πολιτική .
Αυτή είναι και η γραμμή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους|, έγραψε στο “Χ” (πρώην Twitter).
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη που πήγε πιο πέρα για κοινό μέτωπο των δύο κομμάτων «ακόμα για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές», κάτι που ωστόσο αποτελεί μάλλον προσωπική επιθυμία.
Στην άλλη πλευρά ο ενωτικός και σοβαρός λόγος του Χάρη Δούκα μετά την εκλογή του στην Αθήνα, υπογράμμισε τη συμβολή των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την εκλογή.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Παύλου Γερουλάνου υπέρ των συνεργασιών πάνω σε συγκεκριμένη πρόταση. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος διαπίστωσε πως μπορεί να γίνει η ανατροπή όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις.
Αντίθετα, η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται πως είχε όλα τα βαρίδια του παρελθόντος ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει την όλη επιτυχία ως προσωπική δικαίωση αγνοώντας τη συμβολή του προοδευτικού κόσμου και των προοδευτικών κομμάτων.
Ίσως κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει πως βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, ενδεχομένως και στο περιθώριο…